Det kommunala energibolaget Vaggeryds Energi AB har anställt en ny chef för fjärrvärmeverksamheten. Han heter Anders Åman och kommer ursprungligen från Arvidsjaur i Lapplands inland. Dialekten förråder dock att han långa perioder har varit verksam i Västergötland, nu senast i Herrljunga.
Anders Åman är 46 år och har tillsammans med familjen etablerat sig på Kaffegatan i Skillingaryd.
Han är högste ansvarig för en verksamhet som haft sina kritiker genom åren. Men i dag går fjärrvärmen med pukor och trumpeter.
Visserligen har de senaste åren medfört tunga investeringar men miljöarbetet imponerar. Användningen av olja begränsades till exempel till 39 kubikmeter.
– Till helt övervägande del använder vi lokalt producerat förnyelsebart biobränsle hämtat inom en radie av tio mil. Mängden olja är ringa, en halv procent. Den används endast i nödfall som extrema köldknäppar, berättar Anders Åman.
Nu faller det på hans lott att vidareutveckla produkten. Ett synbart exempel är den kulvert som nu smalnar av gamla E4 på ”Långa syna”. Slutstation för denna utbyggnad är Strömslunds nya fabrik eller A2 som den numera heter.
Här är det lätt att bygga . Sanden gör att kostnaden per löpmeter stannar under 3 000 kronor.
Annars ses långa stånd som fjärrvärmens fiende. Från nya A 2-Strömslund är det fyra kilometer ned till värmeverket på Slätten.
Just dessa långa avstånd användes en gång som starka skäl för att inte satsa på fjärrvärme. Energiförlusterna skulle bli för stora.
– Men tekniken har utvecklats sedan dess och tillåter att man bygger ”energiglest”. På ett fungerande fjärrvärmenät uppgår energiförlusterna till mellan åtta och tolv procent. Störst problem är det med de sista tio metrarna in till villorna.
Men vilka utvecklingsmöjligheter finns egentligen kvar? Det blir till exempel inte lätt att lägga fjärrvärmenät i bergiga delar av bebyggelsen som Södra Park i Vaggeryd eller på väster i Skillingaryd.
– Men det finns mycket att göra i fråga om förtätningar och inom industrin, säger Anders Åman.
– Bland annat kommer nya skatteregler som ska göra fjärrvärme än mera attraktiv. Från 2015 tror vi att det blir riktigt fördelaktigt för industrin att satsa på fjärrvärme.
Och där bortom? Ja, Anders Åman blickar redan mot Stigamo-området. Dock lär det inte bli tal om någon jätteledning dit upp. Så långt sträcker sig inte ens kraften hos ny effektiv teknik .
Kommunens nye fjärrvärmechef Anders Åman framför fjärrvärmeverket i Skillingaryd.