Här blir det HVB-boende i markplanet

Socialnämnden har beslutat att inrätta ett nytt boende för ensamkommande barn, ett HVB-boende,  i bottenvåningen på Sörgården i Skillingaryd. Denna del av äldreboendet är känd som Gullvivan, har åtta platser och har stått tom sedan mars i år.

Anledningen till att valet nu faller på Gullvivan är att avdelningen sannolikt har gjort sitt i vård- och omsorgssammanhang. Den beskrivs som numera  helt enkelt  olämplig för sitt gamla ändamål och kommer därför att få ett nytt användningsområde.
Utformningen på Gullvivan, som alltså utgör en suterrängvåning,  beskrivs som helt olämplig för en ”trygg,, funktionell och säker brukar- och arbetsmiljö” i sitt gamla uppdrag.
Lägenheterna beskrivs som ”utformade för personer med full rörelseförmåga utan omvårdnadsbehov. Korridorerna är långa med lite ljusinsläpp, matsalarna och gemensamhetslokalerna små med dåliga förutsättningar för samvaro, och hygienutrymmena för snäva för en optimal omvårdnad och arbetsmiljö. De arbetstekniska hjälpmedlen kan av utrymmesskäl inte användas på rätt sätt. ”
Detta uppmärksammades bland annat under fjolårets valrörelse. Numera bedrivs inte längre vård- och omsorg på det nedre planet. Däremot fortsätter  verksamheten på övre plan, sannolikt tills det nya äldreboendet på gamla mejeritomten i Skillingaryd står klar. En upprustning av Gullvivan skulle kosta stora pengar och anses inte värd att satsa på.
Med ett HVB-boende i Gullvivan genereras också intäkter till kommunen för lokaler som annars bara hade stått tomma och dragit kostnader.
Frågan är bara hur äldre och unga människor ska kunna bo och leva i samma byggnadskomplex.
– HVB-platserna kommer att vara helt avgränsade från den övriga verksamheten på Sörgården, säger Agneta Hugander, förvaltningschef för vård och omsorg.
– Det kommer att få en egen ingång. Idag finns en trappa upp  till andra våningsplanet. Men denna kommer att stängas av.

hvb-boende-150826-kb

 

Läs mer om:
Kåre Boberg
Skrivet av Kåre Boberg
18 kommentarer
 1. Göran Lemke skriver:

  Det är klart att vi måste ställa upp och erbjuda dessa barn ett boende. Men vad händer med utrymmen som idag finns i Gullvivan ex. Hjälpmedelsförråd, hemsjukvårdens lokaler och medecinförråd?
  Hur gör vi med tryggheten för mina annhöriga (kontanter finns i de flesta lägenheter)som idag bor i sina olåsta
  lägenheter i Vitsippsan och övriga delar av Sörgården dessutom är det idag underbemanning på dessa avdelningar och inte minst på natten(personalen gör sitt yttersta).

 2. Obsever skriver:

  Hur många jobbar på våra boenden? Gissar att det inte går mer än 1 per vårdtagare, konstigt att när det kommer folk som inte ens är vare sig flyktingar eller barn så finns det resurser i överflöd. verkar ju inte vara de snällaste heller för samtliga anställda skall få överfallsalarm, håller GL i sin undran med.

 3. Tyckaren skriver:

  Överfallslarm. Så det är meningen att det ska bli larm till personalen för de som arbetar på de sk. ensamkommande barnens avdelningar, eller var det till personalen på Sörgården eller till de gamla som bor där. Undra på att Göran är orolig.
  Vart är vi på väg.

 4. Lillan skriver:

  Vaggeryds Kommun, nu har ni nog nått höjden av dumhet! Hur tänkte ni här?!!! Ska alla andra bereda plats, acceptera läget och tränga ihop sig pga att ni av ren lathet inte finner en annan lösning??!! GÖR OM OCH GÖR RÄTT!! USCH OCH SKÄMS PÅ ER!! Asylboende och äldreboende går INTE ihop. Hur tror ni de äldre känner inför detta?? Hur tror ni dom asylsökande känner inför detta?? Nä som vanligt så gör ni på Skillingehus det som är smidigast och bäst för ER! Men ni tänker inte ett smack på konsekvenserna av era ointelligenta beslut! Ni stänger av öronen för att slippa lyssna på kommuninvånarna. Styr och ställer med andras liv! Som sagt – GÖR OM OCH GÖR RÄTT för en gångs skull!!!

 5. Svarvarn skriver:

  Varför skulle inte ett asylboende och ett äldreboende kunna gå ihop?

  Jag tycker det är helrätt!

  Det är våra gamla som vi har att tacka för vårt öppna och toleranta samhälle som gör att vi kan ta emot och hjälpa alla dom här barnen.

  Och det är ju dom här barnen som skall rädda våra pensioner.

  Kanonlösning, mer sådant!

 6. Lillan skriver:

  Svarvarn, varför blandar du in våra pensioner i det här?!! Och är det våra gamla som vi ska tacka för vårt öppna och toleranta samhälle??!! Knappast! Dom gamla undrar snarare vad som händer i samhället eftersom deras pensioner inte räcker till och nu får dom dessutom tränga ihop sig och göra plats för en grupp traumatiserade barn. Som behöver tillsyn och vård av rätt människor som förstår deras språk och vad de har gått igenom. Och sånt vill du ha mera av??! Jag betackar mig för såna som du!! Usch!

 7. Granne skriver:

  Och vi som bor i området då?! Ska vi också få alarm??

 8. svarvarn skriver:

  Lillan, mig veterligen så bor vi i en demokrati och visst vore det klädsamt om pengarna kunnde räcka till allt och alla, men så är inte verkligheten.

  Vi har själva valt att satsa på att ta ett stort ansvar och ha en hög invandring, och ja det kostar pengar, då måste man kanske hålla igen lite på andra håll. Men vi har själva valt det, även våra pensionärer har varit med och valt det, och då får man också vara med och bidra med sitt strå till stacken.

  Vad kommer dom uppgifterna om att personalen skall få överfallslarm ifrån? Måste väl vara en skröna?

  Så jag tror att ”Granne” och övriga i området kan vara lugna, läser man dessutom en av dom andra artiklarna så framgår det ju att det är ett 30-tal personer som jobbar med att ta hand om 27st barn, så hur måna äpplen kan dom hinna ”palla” med den punktmarkeringen?

 9. Lillan skriver:

  Svarvarn, jag har INTE röstat igenom en ökad invandring. Som du själv skrev, pengarna räcker inte till alla! Och då ser man väl om sina egna i första hand, man ger väl inte mat till andra när ens egna köksbord gapar tomt??!

 10. Granne skriver:

  Svarvarn, svarvarn…du pratar som du har förnuft till. Tre av fyra ensamkommande barn är över 18 år gamla. Det är inte mina äpplen jag är rädd om, utan det liv jag och min familj har här. Kommunen får mycket pengar för att ta hit asylsökande men kommer som vanligt misslyckas med att följa upp situationen. Jag vill att mina barn ska växa upp i trygghet och inte behöva vara rädda. Kommunen måste ta sitt ansvar och tänka på oss som bor här. Skamligt!

 11. Mamma skriver:

  Här var det livat här var det glatt…för det första är överfallslarm vanligt förekommande i kommunenens boenden sedan många år tillbaka, inte pga asylsökande barn utan pga att man bla är i en utsatt situation pga exempelvis tillgång till läkemedel. För det andra känns det som att vissa här har väldigt förutfattade meningar om både gamla människor och asylsökande barn. Tror ni inte det finns våldsamma åldringar eller barn på flykt som inte är hotfulla? För det tredje lär kommunen gå med vinst på detta annars hade de aldrig öppnat famnen…

 12. Tyckaren skriver:

  Jaha nu tror mamman att kommunen vill tjäna pengar på sk. Ensamkommande barn. Famnen är öppnad det var vad Reinfeldt önskade att vi skulle öppna våra hjärtan ( ja det var när han var nykär). Nu ser vi vad konsekvenserna blir. Det väller in sk. barn om de nu är barn alla? Kommunerna måste ta hand om dessa. I början kan det bli många arbtetstillfällen och socialen får hyran betald för Sörgården. Det blir mindre underskott på soc. Sen ska alla barn över 18 år få eget boende. Då måste kommunenen trolla med knäna. Undra om grannens 18 åring får en lägenhet vid 18 år som present. Tror inte det. Har politikerna frågat personalen på Sörgården? De gamla kanske har svårt att ta ställning pga av sjukdom. Men vi ser att några med anhöriga protesterar redan.

 13. Mamma skriver:

  ” Granne” du inser att definitionen ensamkommande barn är 0-17 år va?

 14. svarvarn skriver:

  Granne>>> Jag är väl medveten om att Sverige till skillnad från många andra länder inte gör korrekta åldersbedömningar vilket medför att många är över 18år, men 3av4 låter väldigt mycket, har du källa på det?

  Mamma>>> Öppnat famnen har väl ändå inte kommunen gjort, är väl bara att rätta sig efter hur många migrationsverket hänvisar, är väl dryga böter om man nekar plats.
  Så där tycker jag det är kanonjobbat av kommunen att fixat fram så många platser, så att vi inte måste köpa in dyra platser i andra kommuner.

 15. Granne skriver:

  Definitionen har inget med verkligheten att göra ”mamman”. Justitieministeriet och migrationsverkets statistik är källan.

 16. Mamma skriver:

  Svarvarn, jag tycker också att det är en självklarhet att man hjälper flyktingar och jag är för kommunens beslut men jag vill även att de som är emot invandring ska ha en insikt i att kommunen får pengar av staten när de tar emot ensamkommande barn. Vi kommer alltså inte lida ekonomiskt.

  Granne, enligt säkra källor så identifierar man åldern snabbt på barnen och olika regler gäller då. Sedan ser många barn mycket äldre ut än var de är. Och om någon råkar vara 18 istället för 17 vad påverkar det ditt liv? Är fortfarande människor i extrem utsatthet.

 17. Ewa skriver:

  Granne, allvarligt varför skulle dina barn va räddare nu? Menar du på fullt allvar att dessa barn/ungdomar automatiskt är någon man ska va rädd för? Ja, om du tycker så, så lär dina barn också tycka så det är ett som är säkert. Mycket märkligt att barn kan vara så skrämmande bara för att de har ett annat ursprung, en annan hudton, ett annat språk…inte undra på att världen är ur led när våra minsta är så skrämmande…hoppas verkligen inte att någon är rädd för ditt barn…men vem vet? Är du rädd för ditt eget barn? Lilla mamma…som redan Nationalteatern sjöng…

 18. Al skriver:

  Att få pengar av staten…är lika med folkets skattepengar.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

THE 10 INSTRUCTIONS FOR CUSTOMER SUPPORT

15:16 | Thus, composition writing is thought to be regarded a complicated job for several. It really is an essential… Läs mer

Architecture that is Chilean

16:39 | Since many essay subjects are delegated over and above, we now have realized some intriguing essay subjects our… Läs mer

Potential Uses of Graphene

12:41 | A process essay is really in the sort of comprehensive instructions that explain how a particular job may… Läs mer

How to Locate the Top Essay Writing Services

13:39 | If you are going to take advantage of film language, remember to put it to use accurately. For… Läs mer

RCN Vendors Contest To Observe Heritage Month; Clubs with iSorpresa! – America’s First Hispanic Youngsters System To Improve Understanding Of History and Tradition.

15:00 | In case you can’t pay attention to your project and surely require help composing an article, simply con… Läs mer

As an example, a regular job aptitude exam might ask queries regarding spoken and exact thought language abilities, notion specialized abilities and distinctive abilities.

14:05 | It really is actually an composition procedure to market. Purchase outstanding custom papers Allow’s compose a personalized study… Läs mer

Using Recycled Resources in Games

09:42 | An article creator is really a writer who’s expert in writing essays. It truly is a reflection of… Läs mer

Tips about How-To Keep Prepared in the Workplace

16:22 | Measure one, however, would be to understand what your theme is. If it is a unique matter essay… Läs mer

Benefits Why handwritten characters are a lot better than other electronic transmission as well as e-mail of producing a correspondence yourself

19:58 | Among different kinds of composition, a lot of folks always fall short of thoughts with reference to writing… Läs mer

Travis Alexander to Jodi Arias, You tried to murder me in the inside out

17:45 | Another fantastic quality of the site is you could obtain a short solution to your own concerns also… Läs mer

Startrek Deep Space Nine Planet Bajor as a Metaphor

15:35 | Writing a convincing essay might be simple once buy custom essay you get the format. A well –… Läs mer

Howto Publish a Cleanup Deal

18:04 | Holding an interesting avocation doesn’t necessarily suggest that you hobby composition will soon be fascinating too. My pastime… Läs mer

Party Kissing Activities for People

16:56 | Comprehending the objective of the scholarship is important to your success. If you want to change into good… Läs mer

Scholarships with deadlines

17:30 | Maybe You are writing an essay to argue for a unique perspective or. Having the correct vocabulary is… Läs mer

Werewolf Details

18:21 | Customer support is among the most crucial characteristics that the majority of people wind up seeking for in… Läs mer

Where to Find Reputable Sources Online

16:01 | Clearly, article writing service is, in inclusion, comprised within the very long listing of our offerings. You are… Läs mer

Incomplete programs can be resulted in by candidates beware Stealth essays

19:42 | Because of the method that it reaches to the mind, youngsters get far better mark. With these notions… Läs mer

Henry Moore’s articles.

18:49 | Every so often, whilst little as a student’s best attempts might perhaps not be sufficient to eventually become… Läs mer

There was an error processing your API request. If you continue to get these messages please contact support with reference number 22468SAK.

15:41 | The ideal / brilliantly portion about creating an educational essay may be the big selection of subjects it… Läs mer

Thesis Statements for Hamlet Essays along side Composition Topics

10:03 | In case you can’t pay attention to your project and undoubtedly require aid composing an article, write my… Läs mer

How exactly to Educate Grade-School Collections for Composing

14:19 | Best Story Collection For Kids | Moral Story (Lessons) Compilation By Kids Hut | T Series Kids Hut… Läs mer

Howto Heal Head Ringworm

10:16 | Pay to write essay has a committed group of expert essay writers working tirelessly to satisfy all our… Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer