Här blir det HVB-boende i markplanet

Socialnämnden har beslutat att inrätta ett nytt boende för ensamkommande barn, ett HVB-boende,  i bottenvåningen på Sörgården i Skillingaryd. Denna del av äldreboendet är känd som Gullvivan, har åtta platser och har stått tom sedan mars i år.

Anledningen till att valet nu faller på Gullvivan är att avdelningen sannolikt har gjort sitt i vård- och omsorgssammanhang. Den beskrivs som numera  helt enkelt  olämplig för sitt gamla ändamål och kommer därför att få ett nytt användningsområde.
Utformningen på Gullvivan, som alltså utgör en suterrängvåning,  beskrivs som helt olämplig för en ”trygg,, funktionell och säker brukar- och arbetsmiljö” i sitt gamla uppdrag.
Lägenheterna beskrivs som ”utformade för personer med full rörelseförmåga utan omvårdnadsbehov. Korridorerna är långa med lite ljusinsläpp, matsalarna och gemensamhetslokalerna små med dåliga förutsättningar för samvaro, och hygienutrymmena för snäva för en optimal omvårdnad och arbetsmiljö. De arbetstekniska hjälpmedlen kan av utrymmesskäl inte användas på rätt sätt. ”
Detta uppmärksammades bland annat under fjolårets valrörelse. Numera bedrivs inte längre vård- och omsorg på det nedre planet. Däremot fortsätter  verksamheten på övre plan, sannolikt tills det nya äldreboendet på gamla mejeritomten i Skillingaryd står klar. En upprustning av Gullvivan skulle kosta stora pengar och anses inte värd att satsa på.
Med ett HVB-boende i Gullvivan genereras också intäkter till kommunen för lokaler som annars bara hade stått tomma och dragit kostnader.
Frågan är bara hur äldre och unga människor ska kunna bo och leva i samma byggnadskomplex.
– HVB-platserna kommer att vara helt avgränsade från den övriga verksamheten på Sörgården, säger Agneta Hugander, förvaltningschef för vård och omsorg.
– Det kommer att få en egen ingång. Idag finns en trappa upp  till andra våningsplanet. Men denna kommer att stängas av.

hvb-boende-150826-kb

 

Läs mer om:
Kåre Boberg
Skrivet av Kåre Boberg
18 kommentarer
 1. Göran Lemke skriver:

  Det är klart att vi måste ställa upp och erbjuda dessa barn ett boende. Men vad händer med utrymmen som idag finns i Gullvivan ex. Hjälpmedelsförråd, hemsjukvårdens lokaler och medecinförråd?
  Hur gör vi med tryggheten för mina annhöriga (kontanter finns i de flesta lägenheter)som idag bor i sina olåsta
  lägenheter i Vitsippsan och övriga delar av Sörgården dessutom är det idag underbemanning på dessa avdelningar och inte minst på natten(personalen gör sitt yttersta).

 2. Obsever skriver:

  Hur många jobbar på våra boenden? Gissar att det inte går mer än 1 per vårdtagare, konstigt att när det kommer folk som inte ens är vare sig flyktingar eller barn så finns det resurser i överflöd. verkar ju inte vara de snällaste heller för samtliga anställda skall få överfallsalarm, håller GL i sin undran med.

 3. Tyckaren skriver:

  Överfallslarm. Så det är meningen att det ska bli larm till personalen för de som arbetar på de sk. ensamkommande barnens avdelningar, eller var det till personalen på Sörgården eller till de gamla som bor där. Undra på att Göran är orolig.
  Vart är vi på väg.

 4. Lillan skriver:

  Vaggeryds Kommun, nu har ni nog nått höjden av dumhet! Hur tänkte ni här?!!! Ska alla andra bereda plats, acceptera läget och tränga ihop sig pga att ni av ren lathet inte finner en annan lösning??!! GÖR OM OCH GÖR RÄTT!! USCH OCH SKÄMS PÅ ER!! Asylboende och äldreboende går INTE ihop. Hur tror ni de äldre känner inför detta?? Hur tror ni dom asylsökande känner inför detta?? Nä som vanligt så gör ni på Skillingehus det som är smidigast och bäst för ER! Men ni tänker inte ett smack på konsekvenserna av era ointelligenta beslut! Ni stänger av öronen för att slippa lyssna på kommuninvånarna. Styr och ställer med andras liv! Som sagt – GÖR OM OCH GÖR RÄTT för en gångs skull!!!

 5. Svarvarn skriver:

  Varför skulle inte ett asylboende och ett äldreboende kunna gå ihop?

  Jag tycker det är helrätt!

  Det är våra gamla som vi har att tacka för vårt öppna och toleranta samhälle som gör att vi kan ta emot och hjälpa alla dom här barnen.

  Och det är ju dom här barnen som skall rädda våra pensioner.

  Kanonlösning, mer sådant!

 6. Lillan skriver:

  Svarvarn, varför blandar du in våra pensioner i det här?!! Och är det våra gamla som vi ska tacka för vårt öppna och toleranta samhälle??!! Knappast! Dom gamla undrar snarare vad som händer i samhället eftersom deras pensioner inte räcker till och nu får dom dessutom tränga ihop sig och göra plats för en grupp traumatiserade barn. Som behöver tillsyn och vård av rätt människor som förstår deras språk och vad de har gått igenom. Och sånt vill du ha mera av??! Jag betackar mig för såna som du!! Usch!

 7. Granne skriver:

  Och vi som bor i området då?! Ska vi också få alarm??

 8. svarvarn skriver:

  Lillan, mig veterligen så bor vi i en demokrati och visst vore det klädsamt om pengarna kunnde räcka till allt och alla, men så är inte verkligheten.

  Vi har själva valt att satsa på att ta ett stort ansvar och ha en hög invandring, och ja det kostar pengar, då måste man kanske hålla igen lite på andra håll. Men vi har själva valt det, även våra pensionärer har varit med och valt det, och då får man också vara med och bidra med sitt strå till stacken.

  Vad kommer dom uppgifterna om att personalen skall få överfallslarm ifrån? Måste väl vara en skröna?

  Så jag tror att ”Granne” och övriga i området kan vara lugna, läser man dessutom en av dom andra artiklarna så framgår det ju att det är ett 30-tal personer som jobbar med att ta hand om 27st barn, så hur måna äpplen kan dom hinna ”palla” med den punktmarkeringen?

 9. Lillan skriver:

  Svarvarn, jag har INTE röstat igenom en ökad invandring. Som du själv skrev, pengarna räcker inte till alla! Och då ser man väl om sina egna i första hand, man ger väl inte mat till andra när ens egna köksbord gapar tomt??!

 10. Granne skriver:

  Svarvarn, svarvarn…du pratar som du har förnuft till. Tre av fyra ensamkommande barn är över 18 år gamla. Det är inte mina äpplen jag är rädd om, utan det liv jag och min familj har här. Kommunen får mycket pengar för att ta hit asylsökande men kommer som vanligt misslyckas med att följa upp situationen. Jag vill att mina barn ska växa upp i trygghet och inte behöva vara rädda. Kommunen måste ta sitt ansvar och tänka på oss som bor här. Skamligt!

 11. Mamma skriver:

  Här var det livat här var det glatt…för det första är överfallslarm vanligt förekommande i kommunenens boenden sedan många år tillbaka, inte pga asylsökande barn utan pga att man bla är i en utsatt situation pga exempelvis tillgång till läkemedel. För det andra känns det som att vissa här har väldigt förutfattade meningar om både gamla människor och asylsökande barn. Tror ni inte det finns våldsamma åldringar eller barn på flykt som inte är hotfulla? För det tredje lär kommunen gå med vinst på detta annars hade de aldrig öppnat famnen…

 12. Tyckaren skriver:

  Jaha nu tror mamman att kommunen vill tjäna pengar på sk. Ensamkommande barn. Famnen är öppnad det var vad Reinfeldt önskade att vi skulle öppna våra hjärtan ( ja det var när han var nykär). Nu ser vi vad konsekvenserna blir. Det väller in sk. barn om de nu är barn alla? Kommunerna måste ta hand om dessa. I början kan det bli många arbtetstillfällen och socialen får hyran betald för Sörgården. Det blir mindre underskott på soc. Sen ska alla barn över 18 år få eget boende. Då måste kommunenen trolla med knäna. Undra om grannens 18 åring får en lägenhet vid 18 år som present. Tror inte det. Har politikerna frågat personalen på Sörgården? De gamla kanske har svårt att ta ställning pga av sjukdom. Men vi ser att några med anhöriga protesterar redan.

 13. Mamma skriver:

  ” Granne” du inser att definitionen ensamkommande barn är 0-17 år va?

 14. svarvarn skriver:

  Granne>>> Jag är väl medveten om att Sverige till skillnad från många andra länder inte gör korrekta åldersbedömningar vilket medför att många är över 18år, men 3av4 låter väldigt mycket, har du källa på det?

  Mamma>>> Öppnat famnen har väl ändå inte kommunen gjort, är väl bara att rätta sig efter hur många migrationsverket hänvisar, är väl dryga böter om man nekar plats.
  Så där tycker jag det är kanonjobbat av kommunen att fixat fram så många platser, så att vi inte måste köpa in dyra platser i andra kommuner.

 15. Granne skriver:

  Definitionen har inget med verkligheten att göra ”mamman”. Justitieministeriet och migrationsverkets statistik är källan.

 16. Mamma skriver:

  Svarvarn, jag tycker också att det är en självklarhet att man hjälper flyktingar och jag är för kommunens beslut men jag vill även att de som är emot invandring ska ha en insikt i att kommunen får pengar av staten när de tar emot ensamkommande barn. Vi kommer alltså inte lida ekonomiskt.

  Granne, enligt säkra källor så identifierar man åldern snabbt på barnen och olika regler gäller då. Sedan ser många barn mycket äldre ut än var de är. Och om någon råkar vara 18 istället för 17 vad påverkar det ditt liv? Är fortfarande människor i extrem utsatthet.

 17. Ewa skriver:

  Granne, allvarligt varför skulle dina barn va räddare nu? Menar du på fullt allvar att dessa barn/ungdomar automatiskt är någon man ska va rädd för? Ja, om du tycker så, så lär dina barn också tycka så det är ett som är säkert. Mycket märkligt att barn kan vara så skrämmande bara för att de har ett annat ursprung, en annan hudton, ett annat språk…inte undra på att världen är ur led när våra minsta är så skrämmande…hoppas verkligen inte att någon är rädd för ditt barn…men vem vet? Är du rädd för ditt eget barn? Lilla mamma…som redan Nationalteatern sjöng…

 18. Al skriver:

  Att få pengar av staten…är lika med folkets skattepengar.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

DICAS SOBRE O EMPREGO SEGURO DE ENCRIPTAÇÃO DE ARQUIVOS

13:50 | Armazenar dados confidenciais pode ser um risco para o visitante e para as vizinhos utilizando quem você trabalha…. Läs mer

Passive Income Options for Older persons – Strategies To Create Money Once Old age

15:13 | Most of the income water ways seem to be able to take decrease for many who include already… Läs mer

Recurring Income Possibilities for Aged people – Productive To Help to make Capital Once Pensionable

15:13 | All of the income channels seem for you to stop all the way down those of you that… Läs mer

Unaggressive Income Opportunities for Elderly people – A Guide To Help to make Cash After Old age

15:13 | All the income avenues seem so that you can seize decrease for people who have already surpassed their… Läs mer

Unaggressive Income Prospects for Mature adults – A Guide To Produce Revenue Subsequently after Retiring

15:13 | The whole set of income avenues seem to seize down for people who have already surpassesd their 50’s…. Läs mer

Passive Income Options available for Baby boomers – Strategies To Generate Bucks After Retirement plan

15:13 | Every one of the income channels seem so that you can seize affordable those of you that get… Läs mer

Residual Income Options for Older persons – A Guide To Generate Cash Following Retiring

15:13 | The whole set of income water ways seem to be able to get lower those of you that… Läs mer

Residual Income Potentials for Mature adults – Information To Make Cash Immediately after Pension

15:13 | Every one of the income avenues seem towards seize along those who currently have already surpassesd their 50’s…. Läs mer

Passive Income Options available for Baby boomers – Information To Try to make Capital Once Old age

15:13 | Most of the income avenues seem for you to use all the way down for many who possess… Läs mer

Inerte Income Chances for Senior citizens – Information To Create Money After Pensionable

15:13 | The many income channels seem towards catch down those of you that own already crossed their 50’s. Retired… Läs mer

Unaggressive Income Prospects for More mature adults – Helpful tips To Try to make Income Just after Retirement life

15:13 | All of the income channels seem to be able to get down for folks who get already entered… Läs mer

Unaggressive Income Options for Senior citizens – Strategies To Help to make Bucks After Retirement

15:13 | Every one of the income rivers seem to be able to stop affordable those of you that include… Läs mer

Recurring Income Chances for Elderly people – Strategies To Help to make Revenue Soon after Retirement plan

15:13 | The whole set of income water ways seem so that you can take decrease for those who own… Läs mer

The Biggest Myth About Med Card California Exposed

16:16 | The Biggest Myth About Med Card California Exposed The selling of health marijuana already produces a substantial contribution… Läs mer

Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card

16:15 | Unusual Article Uncovers the Deceptive Practices of How to Get a Cannabis Card Finding a medical marijuana card… Läs mer

Top Choices of Renew Medical Card Online

16:14 | Top Choices of Renew Medical Card Online Most Noticeable Renew Medical Card Online Learning how to control her… Läs mer

Top Booking Tours Reviews!

12:03 | Top Booking Tours Reviews! The booking system online was made quite uncomplicated and secured and just a few… Läs mer

The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed

12:02 | The Top Secret Truth About Adventure Travel Abroad Exposed While you decide on travel insurance be certain to… Läs mer

Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late

12:01 | Get the Scoop on Adventure Travel Abroad Before You’re Too Late Additionally, there’s the simple fact you may… Läs mer

Saiba como aumentar este tráfego do sitio através de um bom projeto de website

12:14 | Um bom design de website é absolutamente crítico se você anseia atrair tráfego máximo. Para que seu site… Läs mer

Tips on how to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Controlling multiple durham region projects at this time can always be nerve wracking and meticulous. This may need… Läs mer

Tips on how to Organize And Manage Multiple Freelance Assignments Successfully

15:06 | Taking care of multiple durham region projects at a stretch can become harsh and painstaking. This may require… Läs mer

How to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Handling multiple freelancer projects at the same time can end up being demanding and painstaking. That may require… Läs mer

Ways to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Controlling multiple freelance projects at a time can always be stressful and painstaking. It may need a freelancer… Läs mer

Ways to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Controlling multiple durham region projects at this time can end up being nerve wracking and meticulous. It may… Läs mer

Methods to Organize And Manage Multiple Freelance Tasks Successfully

15:06 | Controlling multiple freelance projects at this time can be tense and meticulous. It may require a freelancer helping… Läs mer

How to Organize And Manage Multiple Freelance Assignments Successfully

15:06 | Controlling multiple durham region projects at a stretch can become nerve wracking and meticulous. That may demand a… Läs mer

The right way to Organize And Manage Multiple Freelance Projects Successfully

15:06 | Taking care of multiple freelancer projects during a period can always be aggravating and meticulous. This may need… Läs mer

Methods to Organize And Manage Multiple Freelance Jobs Successfully

15:06 | Handling multiple freelancer projects at a stretch can always be demanding and painstaking. This may demand a freelancer… Läs mer

Tips on how to Organize And Manage Multiple Freelance Assignments Successfully

15:06 | Taking care of multiple durham projects each time can always be stressful and careful. It may require a… Läs mer