Här blir det HVB-boende i markplanet

Socialnämnden har beslutat att inrätta ett nytt boende för ensamkommande barn, ett HVB-boende,  i bottenvåningen på Sörgården i Skillingaryd. Denna del av äldreboendet är känd som Gullvivan, har åtta platser och har stått tom sedan mars i år.

Anledningen till att valet nu faller på Gullvivan är att avdelningen sannolikt har gjort sitt i vård- och omsorgssammanhang. Den beskrivs som numera  helt enkelt  olämplig för sitt gamla ändamål och kommer därför att få ett nytt användningsområde.
Utformningen på Gullvivan, som alltså utgör en suterrängvåning,  beskrivs som helt olämplig för en ”trygg,, funktionell och säker brukar- och arbetsmiljö” i sitt gamla uppdrag.
Lägenheterna beskrivs som ”utformade för personer med full rörelseförmåga utan omvårdnadsbehov. Korridorerna är långa med lite ljusinsläpp, matsalarna och gemensamhetslokalerna små med dåliga förutsättningar för samvaro, och hygienutrymmena för snäva för en optimal omvårdnad och arbetsmiljö. De arbetstekniska hjälpmedlen kan av utrymmesskäl inte användas på rätt sätt. ”
Detta uppmärksammades bland annat under fjolårets valrörelse. Numera bedrivs inte längre vård- och omsorg på det nedre planet. Däremot fortsätter  verksamheten på övre plan, sannolikt tills det nya äldreboendet på gamla mejeritomten i Skillingaryd står klar. En upprustning av Gullvivan skulle kosta stora pengar och anses inte värd att satsa på.
Med ett HVB-boende i Gullvivan genereras också intäkter till kommunen för lokaler som annars bara hade stått tomma och dragit kostnader.
Frågan är bara hur äldre och unga människor ska kunna bo och leva i samma byggnadskomplex.
– HVB-platserna kommer att vara helt avgränsade från den övriga verksamheten på Sörgården, säger Agneta Hugander, förvaltningschef för vård och omsorg.
– Det kommer att få en egen ingång. Idag finns en trappa upp  till andra våningsplanet. Men denna kommer att stängas av.

hvb-boende-150826-kb

 

Läs mer om:
Kåre Boberg
Skrivet av Kåre Boberg
18 kommentarer
 1. Göran Lemke skriver:

  Det är klart att vi måste ställa upp och erbjuda dessa barn ett boende. Men vad händer med utrymmen som idag finns i Gullvivan ex. Hjälpmedelsförråd, hemsjukvårdens lokaler och medecinförråd?
  Hur gör vi med tryggheten för mina annhöriga (kontanter finns i de flesta lägenheter)som idag bor i sina olåsta
  lägenheter i Vitsippsan och övriga delar av Sörgården dessutom är det idag underbemanning på dessa avdelningar och inte minst på natten(personalen gör sitt yttersta).

 2. Obsever skriver:

  Hur många jobbar på våra boenden? Gissar att det inte går mer än 1 per vårdtagare, konstigt att när det kommer folk som inte ens är vare sig flyktingar eller barn så finns det resurser i överflöd. verkar ju inte vara de snällaste heller för samtliga anställda skall få överfallsalarm, håller GL i sin undran med.

 3. Tyckaren skriver:

  Överfallslarm. Så det är meningen att det ska bli larm till personalen för de som arbetar på de sk. ensamkommande barnens avdelningar, eller var det till personalen på Sörgården eller till de gamla som bor där. Undra på att Göran är orolig.
  Vart är vi på väg.

 4. Lillan skriver:

  Vaggeryds Kommun, nu har ni nog nått höjden av dumhet! Hur tänkte ni här?!!! Ska alla andra bereda plats, acceptera läget och tränga ihop sig pga att ni av ren lathet inte finner en annan lösning??!! GÖR OM OCH GÖR RÄTT!! USCH OCH SKÄMS PÅ ER!! Asylboende och äldreboende går INTE ihop. Hur tror ni de äldre känner inför detta?? Hur tror ni dom asylsökande känner inför detta?? Nä som vanligt så gör ni på Skillingehus det som är smidigast och bäst för ER! Men ni tänker inte ett smack på konsekvenserna av era ointelligenta beslut! Ni stänger av öronen för att slippa lyssna på kommuninvånarna. Styr och ställer med andras liv! Som sagt – GÖR OM OCH GÖR RÄTT för en gångs skull!!!

 5. Svarvarn skriver:

  Varför skulle inte ett asylboende och ett äldreboende kunna gå ihop?

  Jag tycker det är helrätt!

  Det är våra gamla som vi har att tacka för vårt öppna och toleranta samhälle som gör att vi kan ta emot och hjälpa alla dom här barnen.

  Och det är ju dom här barnen som skall rädda våra pensioner.

  Kanonlösning, mer sådant!

 6. Lillan skriver:

  Svarvarn, varför blandar du in våra pensioner i det här?!! Och är det våra gamla som vi ska tacka för vårt öppna och toleranta samhälle??!! Knappast! Dom gamla undrar snarare vad som händer i samhället eftersom deras pensioner inte räcker till och nu får dom dessutom tränga ihop sig och göra plats för en grupp traumatiserade barn. Som behöver tillsyn och vård av rätt människor som förstår deras språk och vad de har gått igenom. Och sånt vill du ha mera av??! Jag betackar mig för såna som du!! Usch!

 7. Granne skriver:

  Och vi som bor i området då?! Ska vi också få alarm??

 8. svarvarn skriver:

  Lillan, mig veterligen så bor vi i en demokrati och visst vore det klädsamt om pengarna kunnde räcka till allt och alla, men så är inte verkligheten.

  Vi har själva valt att satsa på att ta ett stort ansvar och ha en hög invandring, och ja det kostar pengar, då måste man kanske hålla igen lite på andra håll. Men vi har själva valt det, även våra pensionärer har varit med och valt det, och då får man också vara med och bidra med sitt strå till stacken.

  Vad kommer dom uppgifterna om att personalen skall få överfallslarm ifrån? Måste väl vara en skröna?

  Så jag tror att ”Granne” och övriga i området kan vara lugna, läser man dessutom en av dom andra artiklarna så framgår det ju att det är ett 30-tal personer som jobbar med att ta hand om 27st barn, så hur måna äpplen kan dom hinna ”palla” med den punktmarkeringen?

 9. Lillan skriver:

  Svarvarn, jag har INTE röstat igenom en ökad invandring. Som du själv skrev, pengarna räcker inte till alla! Och då ser man väl om sina egna i första hand, man ger väl inte mat till andra när ens egna köksbord gapar tomt??!

 10. Granne skriver:

  Svarvarn, svarvarn…du pratar som du har förnuft till. Tre av fyra ensamkommande barn är över 18 år gamla. Det är inte mina äpplen jag är rädd om, utan det liv jag och min familj har här. Kommunen får mycket pengar för att ta hit asylsökande men kommer som vanligt misslyckas med att följa upp situationen. Jag vill att mina barn ska växa upp i trygghet och inte behöva vara rädda. Kommunen måste ta sitt ansvar och tänka på oss som bor här. Skamligt!

 11. Mamma skriver:

  Här var det livat här var det glatt…för det första är överfallslarm vanligt förekommande i kommunenens boenden sedan många år tillbaka, inte pga asylsökande barn utan pga att man bla är i en utsatt situation pga exempelvis tillgång till läkemedel. För det andra känns det som att vissa här har väldigt förutfattade meningar om både gamla människor och asylsökande barn. Tror ni inte det finns våldsamma åldringar eller barn på flykt som inte är hotfulla? För det tredje lär kommunen gå med vinst på detta annars hade de aldrig öppnat famnen…

 12. Tyckaren skriver:

  Jaha nu tror mamman att kommunen vill tjäna pengar på sk. Ensamkommande barn. Famnen är öppnad det var vad Reinfeldt önskade att vi skulle öppna våra hjärtan ( ja det var när han var nykär). Nu ser vi vad konsekvenserna blir. Det väller in sk. barn om de nu är barn alla? Kommunerna måste ta hand om dessa. I början kan det bli många arbtetstillfällen och socialen får hyran betald för Sörgården. Det blir mindre underskott på soc. Sen ska alla barn över 18 år få eget boende. Då måste kommunenen trolla med knäna. Undra om grannens 18 åring får en lägenhet vid 18 år som present. Tror inte det. Har politikerna frågat personalen på Sörgården? De gamla kanske har svårt att ta ställning pga av sjukdom. Men vi ser att några med anhöriga protesterar redan.

 13. Mamma skriver:

  ” Granne” du inser att definitionen ensamkommande barn är 0-17 år va?

 14. svarvarn skriver:

  Granne>>> Jag är väl medveten om att Sverige till skillnad från många andra länder inte gör korrekta åldersbedömningar vilket medför att många är över 18år, men 3av4 låter väldigt mycket, har du källa på det?

  Mamma>>> Öppnat famnen har väl ändå inte kommunen gjort, är väl bara att rätta sig efter hur många migrationsverket hänvisar, är väl dryga böter om man nekar plats.
  Så där tycker jag det är kanonjobbat av kommunen att fixat fram så många platser, så att vi inte måste köpa in dyra platser i andra kommuner.

 15. Granne skriver:

  Definitionen har inget med verkligheten att göra ”mamman”. Justitieministeriet och migrationsverkets statistik är källan.

 16. Mamma skriver:

  Svarvarn, jag tycker också att det är en självklarhet att man hjälper flyktingar och jag är för kommunens beslut men jag vill även att de som är emot invandring ska ha en insikt i att kommunen får pengar av staten när de tar emot ensamkommande barn. Vi kommer alltså inte lida ekonomiskt.

  Granne, enligt säkra källor så identifierar man åldern snabbt på barnen och olika regler gäller då. Sedan ser många barn mycket äldre ut än var de är. Och om någon råkar vara 18 istället för 17 vad påverkar det ditt liv? Är fortfarande människor i extrem utsatthet.

 17. Ewa skriver:

  Granne, allvarligt varför skulle dina barn va räddare nu? Menar du på fullt allvar att dessa barn/ungdomar automatiskt är någon man ska va rädd för? Ja, om du tycker så, så lär dina barn också tycka så det är ett som är säkert. Mycket märkligt att barn kan vara så skrämmande bara för att de har ett annat ursprung, en annan hudton, ett annat språk…inte undra på att världen är ur led när våra minsta är så skrämmande…hoppas verkligen inte att någon är rädd för ditt barn…men vem vet? Är du rädd för ditt eget barn? Lilla mamma…som redan Nationalteatern sjöng…

 18. Al skriver:

  Att få pengar av staten…är lika med folkets skattepengar.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.