Runt om i kommunen pågår nu en omfattande inventering av gårdar och hus. Vi fick följa med Camilla Appelkvist och Jennie Enander på några timmars inventeringsarbete i Byarum socken.
Basen för arbetet är Magnisa stuga i Vaggeryd där Camilla och Jennie databehandlar det insamlade materialet. Andra dagar är avsedda för fältarbete i form av fotografering och insamling av bebyggelsefakta ute på fältet.
Den här morgonen sken solen för omväxling skull. Dagen var som gjord för tur upp till norra delen av Byarums socken.
Waggeryds Museiförening ansvarar för inventeringen av Vaggeryds tätort. Följaktligen har det fallit Byarums Hembygdsförening lott att ta hand om inventeringen av bebyggelsen på landsbygden.
Det innebär att hembygdsföreningen stöder arbetet i form av en vandrande kunskapsbank som rycker ut när så krävs. Erling Flor, Sture Svensson, Bertil Magnusson, Lennart Andersson, Anders Friberg och Lars-Erik Eriksson har ställt upp som guider – den här soliga sensommardagen var det Bernt Bernhardssons tur att i sin ägandes Volvo 240 transportera de båda bebyggelseinventerarna till trakterna av Jorarp, en trakt som han känner utan och innan. Det innebar inte bra noggrann faktainsamling utan också ett flöde av fakta, berättelser och högst personlig presentation av bygdens profiler. Tråkigt bara att det inte finns möjlighet att i det här sammanhangen teckna ned alla dessa goda berättelser om bygdens folk. Uppdraget är omfattande och mycket angeläget som det redan är.
– Det tråkiga är att flertalet av de byggnader som fanns med i den förra inventeringen från 1984 idag är borta, konstaterar Bernt Bernhardsson.
Hur går då själva arbetet till?
– Varje fastighet har ett y-nummer. Men varje fastighet kan omfatta så mycket som upp till tio byggnader som vi fotograferar och där vi också beskriver grund, stomme, klädsel och tak, säger Camilla Appelkvist som gissar att det slutliga inventeringsmaterialet kommer att omfatta så mycket som 500 fastigheter och mångdubbelt fler bilder.
Kvar att inventerar är de små tätorterna Byarum och Bratteborg samt Bäck.
– Det vi hoppar förbi är koncentrerad bebyggelse av sommarstugor som finns i Skjutebo och vid Ekerydsgölen. Däremot tar med fristående fritidshus, berättar Bernt Bernhardsson.
I Jorarp var Christian Änghed hemma och kunde svarar på frågor om sin villa. I annat fall lämnas ett dokument i brevlådan som beskriver projektet och att fakta om husen kommer att samlas i en databas, gärna kompletterad med en beskrivning av byggnadernas historia, större ombyggnader och äldre foton.
Utredningsmaterialet ägs av hembygdsföreningen men kultur- och fritidsnämnden kommer att hämta uppgifter om denna guldgruva som nu håller på att byggas upp.
Bernt Bernhardsson och Camill Appelkvist drar upp riktlinjerna för dagens arbete.
Bernt, Jennie och Camilla på plats i Jorarp. Motorhuven på Volvon används som arbetsbord.
Vad har vi här då? Arbetsdokumentet studeras medan Camilla knackar på.
Protokollet för en av gårdarna, Hägnen, i Jorarps by.
Christian Änghed ställer upp med information om sin villa från 1970-talet.
Inte hemma? Då lämnas följande dokument i brevlådan.
”Hemma igen” i Magnisa stuga. Dagens insamlade material ska bearbetas i datorn.