Så här ser lokalplanutredningens analys ut av Vaggeryds tre hundraåriga skolor.
Analyserna är en sammanfattning Östra skolan, Götafors och träskolan vid Hjortsjöskolan. Observera att undervisning för östra skolans elever bedrivs på annan plats.
Östra Skolan
Idag går det 86 barn i klasserna F-2 varav 72 av dem har fritidshemsplats. Skolan är i grunden en små/folkskola som har fyra klassrum och ett fåtal grupprum. Skolan har moderniserats med en utbyggnad åt söder i alla tre planen. I denna del finns mottagningskök,personalutrymme samt två källarrum för fritidshemmet.
Skolan saknar en funktionell entre. Handikappentre sker via sidoingång till hiss. Varje basutrymme består av ett klassrum och antingen ett grupprum eller vinkelrum till klassrummet.Till basutrymmet hör bara en toalett. Skolan saknar matsal och eleverna äter i klassrummen.
Innan matservering ska alla barnen tvätta händerna i den enda toalett som finns till basutrymmet, samtidigt ska den fungera som toalett. Vilorum saknas. Personalrummet är bra.
Källarplanet kan inte användas då det finns fuktproblem. Här finns fritidshemmets delvis egna lokaler och ett mindre skolbibliotek. Skolan var stängd under höst terminen 2014 då den fuktsanerades.
I mars 2015 stängdes skolan återigen då elever och personal uppvisat allergiska reaktioner. Skolgården är oerhört torftig, den består enbart av en grusad fotbollsplan och asfalt. Det finns två ytor med lekutrustning. Skolgården har få träd. På eftermiddagar, kvällar och skollov används skolgården frekvent av kringboende.
Götafors skola
Idag går det 87 barn i F-2 varav 76 av dem har fritidshemplats. Skolan är i grunden en små och folkskola som har byggts till mot öster. Till enheten hör även ett hus som innehåller kök och elevmatsal.På andra våningen finns personalrum och personalarbetsplatser.
Skolområdet är delat med förskolan. I skolhuset finns det fyra klassrum varav endast ett har anslutning till klassrummen. Övriga klassrum saknar grupprum.
I skolhuset finns det ytterligare ett rum som används som extra klassrum, dock utan fönster. Detta klassrum är tänkt att vara ett skolbibliotek.
Byggnaden har två entréer, fem elevtoaletter och en personaltoalett.Effektivast lokaluttnyttjade är fyra basgrupper om 20-25 elever.
Fritidshemmet har ett litet rum med köksdel, i övrigt är man hänvisad till klassrummen. Skolan saknar fritidshemsutrymmen som har fritidshemskaraktär. Skolgården är delad med förskolan med ett staket. Skolan har mesta av ytan och förskolan vill ha mer. Tidigare var Jönköpingsvägen tungt trafikerad men trafiktrycket har minskat när genomfartstrafik för lastbilar infördes. Detta gör att den östra delen av skolgården kan utnyttjas mer. Skolbiblioteket är idag ett grupprum. Ingen informationsteknologi finns tillgänglig.
Träskolan vid Hjortsjöskolan
Barn och fritidsnämnden bör lämna fastigheten omgående. Huset kan inte användas till undervisning utan att en helrenovering görs. Huset är närmare 100 år.
Användningsområdet har dock förändrats och idag finns trä och metall slöjdsal i bottenvåningen samt textil och musiksal i övervåningen. Musiksalen är för liten och klarar inte av de krav som krävs för musikundervisningen i år 6-9. Musikundervisningen sker numera på Fenix kulturskola. Musiksalen används dock till eleverna i årskurs F-5.
Slöjdsalarna är i samma skick som när de skapades på 1970-talet, där endast golvet är bytt eller slipat. Fastigheten saknar ventilation,har endast självdrag. Fastigheten har många fönster,alla utan solskydd vilket gör att det blir mycket varmt men även svårt att inreda rummen. Det finns endast en elevtoalett som är belägen under trappan. Golvet i textilsalen ”hänger ner” cirka tio centimeter. Slöjdsalens spånutsug fungerar inte tillfredsställande.
Så det kan bli!
När jag gick i Östra skolan hade vi dass på gården, gymnastik i korridoren. Matsal hade vi inte men vi fick heller ingen mat.
Skolgården var helt utan lekredskap. Ventilationen var självdrag och drog gjorde det väl men inget mögel.
Men vi klarade oss ganska bra i livet ändå utan alla de utrymen, som man kräver idag.