Vi presenterar en debattartikel från en moderat riksdagsledamot.
870 miljoner ytterligare satsas på psykisk hälsa
Den psykiska ohälsan i Sverige ökar. Allt fler människor mår dåligt allt lägre ner i åldrarna. Detta är inte en acceptabel utveckling. Något måste göras. Därför har regeringen beslutat om en handlingsplan för det fortsatta arbetet mot psykisk ohälsa. 870 miljoner kronor per år ska avsättas under perioden 2012–2016 för att förebygga psykisk ohälsa och förbättra vård och omsorg för dem som redan är drabbade av psykisk ohälsa.
Detta är en fortsättning på den stora psykiatrisatsning, som regeringen har genomfört, i storleksordningen 3,7 miljarder kronor. En viktig beståndsdel av satsningen är överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Regeringen och SKL har under de senaste fem åren arbetat för att förbättra vården för personer med psykisk ohälsa och funktionsnedsättning.
Nu ska kvaliteten på den vården och omsorgen öka ytterligare. Det är en stor utmaning att komma till rätta med att allt fler barn och unga unga drabbas av psykisk ohälsa. Därför satsas det på barn och unga i riskzonen för psykisk ohälsa. Det är viktigt med snabbt stöd och hjälp för den här gruppen. Den andra gruppen som prioriteras i satsningen är människor med svåra psykiatriska problem. Många gånger behöver dessa personer hjälp och stöd från flera olika delar av vården och omsorgen. Därför är samordning av insatserna av yttersta vikt.
Regeringens politik för personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning kan sammanfattas i tre huvudområden: Vård, vardag och valfrihet.
Barn, vuxna och äldre med psykisk sjukdom ska ha tillgång till god vård samt rehabilitering. Rehabilitering ska kunna ges när och där de behöver den. Utbudet av arbete, sysselsättning, boende och hjälpmedel behöver vara varierat och bättre anpassat för att möta de behov som personer med psykisk funktionsnedsättning har.
Personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning ska i högre grad än vad som idag är fallet ges möjlighet att välja och ha inflytande över vem som ska utföra vård-, rehabiliterings-, och stödinsatser, liksom utformningen av dessa insatser.
Psykiatrin i Sverige behöver förbättras på många punkter. Vården har länge präglats av en brist på tillgänglighet och har inte alltid varit evidensbaserad. Valfriheten måste ges ett större utrymme och samarbetet mellan kommuner och landsting måste förbättras. Psykisk hälsa är en viktig del i människors upplevelse av livskvalitet. Därför är arbetet mot psykisk av största vikt.
Helena Bouveng (M)
Riksdagsledamot i Jönköpings län