Höstterminen på läsåret 2012-2011 står för dörren med den största organisatoriska förändringen sedan kommunsammanslagningen 1971.
I korthet innebär förändringarna de gamla rektorsområdena, Område Norr och Område Fågelfors går definitivt i graven. Den tidigare självklara indelningen bryts upp.
De båda tjänsterna som områdeschef avskaffas följaktligen och ersätts av en kommunövergripande verksamhetschef som blir direkt underställd förvaltningschefen Stefan Hagström.
Detta tunga ansvar kommer att axlas av Katarina Friberg som tidigare var områdeschef för område Fågelfors.
Under henne kommer elva rektorer och förskolechefer att fördelas på elva ansvarsområden inom förskolan och grundskolan.
Tidigare var de sju rektorerna ansvariga för både förskolan och grundskolan. Men nu får man en specialisering på förskolan eller grundskola som banar väg för tydligare fokus och pedagogisk ledning. Samtidigt får rektorerna i genomsnitt ansvar för 33 anställda mot tidigare i genomsnitt 45.
Fler chefer brukar sällan lösa några gordiska knutar. Men i det här fallet var det enligt Stefan Hagström en absolut nödvändighet.
– Vi får en tydligare och plattare organisation och därmed bättre förutsättningar för förskolechefer, rektorer och lärare att bedriva det pedagogiska arbetet och att nå de uppsatta målen. Huvudgrejen är att det blir ett tydligare fokus på elevens resultat, säger Hagström.
Den administrativa personalen som idag är lokaliserad på 6–9-skolorna är kvar för att utgöra ett administrativt stöd för rektorer/förskolechefer.
Särskolan kommer samordnas under den rektor på Fenix som ansvarar för gymnasiesärskolan. På Fenix försvinner gymnasiechefstjänsten. Det betyder att de två rektorerna på Fenix, Martin Alkemark och Rickard Sandberg som gemensamt kommer att dela det övergripande ansvaret. Alkemark ansvarar för ungdomsgymnasiet medan Rickard Sandberg får ansvaret för vuxenutbildning och gymnasiesärskolan.
I själva förvaltningen försvinner Carina Sandbergs tjänst som utvecklingsledare. Hon blir istället biträdande förvaltningschef.
Kostnaden för den nya förvaltningen beräknas blir 4,4 miljoner, en skillnad på drygt 200 000 kronor jämfört med den gamla.
Hjärntrusten för skolledningen i Vaggeryds kommun. Fr.v. biträdande förvaltningschef Carina Sandberg, förvaltningschef Stefan Hagström och verksamhetschef Katarina Friberg.
I skolans värld ökar rektorer hela tiden och resultaten blir sämre och sämre betyder detta något eller är det bara en slump det är frågan som jag skulle vilja veta. Beror de sämre resultaten på att det är för få rektorer? Fråga om era barn i dag vet vem deras rektor är. Jag kan lova att det numera inte är många barn som vet om vem deras rektor är. Och nu tror jag vi börjar närma oss sanningen bakom de dåliga resultaten, för hur skall man kunna styra en verksamhet om man inte känner den. Rektorstjänsten är ingen småpåvetjänst utan en tjänst som måste utföras på golvet.
Men Oscar, nu får ju alla som vill vara rektor vara rektor. Vill du ta ifrån dem det?
Oscar: ”I skolans värld ökar rektorer hela tiden” vad grundar du det på? Innan omorganisationen fanns det rektorer i vår kommun som hade upp emot 60 anställda. Jag tror att alla som det minsta insatta i vilket ansvar en rektor har (förutom själva arbetsgivaransvaret) vet att det är på tok för mycket.
Tanken med omorganisationen är väl just att ge rektorerna en chans att närma sig ”golvet”, för att lära känna den. Nu kommer rektorerna förhoppningsvis kunna känna verksamheten vilket du verkar tycka är viktigt. Eller hur tänker du själv att man ska göra för att en rektor ska kunna känna verksamhet/lärare/elever om de har 55-60 anställda + flera hundra elever?