Tofteryds-Hagshults Hembygdsförening har lämnat sina synpunkter på Miljöprogram 2014.
Så här yttrar sig föreningens styrelse om miljöprogrammet:
”I förorden nämns att det är viktigt att attrahera nya kommuninnevånare och att vi har ett gemensamt ansvar att bygga och utveckla vårt samhälle = hela Vaggeryds kommun. Vi är en typisk lantbygdskommun med ett attraktivt boende på landsbygden i en fin kulturmiljö, med många miljöfördelar. I den föreslagna skrivningen handlar dock mycket om ”förtätning och centralt boende”. Mot bakgrund av boendestrukturen i hela kommunen och de många attraktiva landsbygdsområdena borde mera ägnas åt dessa i programmet.
Bra att det arbetas med miljö- och hållbarhetsfrågor på olika nivåer inom kommunen och att tagna beslut följs upp och utvärderas löpande.
Det nu föreslagna programmet är både omfattande och inom vissa områden detaljrikt. Mycket handlar om minskad energiförbrukning, elförbrukning, bränsle, förnybar el, transporter mm. Detta måste mera brytas ner och anpassas till boendet ex transportarbete är ett måste för en landsbygdskommun. Framtida miljöanpassade transportmedel och energi/bränsletyp skall naturligtvis användas och anskaffas för sitt ändamål. Detta når det finns beprövade tekniker, praktisk användning och ekonomiska förutsättningar.
Vaggeryds kommun är en typisk landsbygdskommun med tätorterna Skillingaryd och Vaggeryd. Möjligheterna att kunna bo, bygga och leva på landsbygden utanför tätorterna är mycket viktigt för vår kommun.
Inriktningsmålet för ”Miljöprogram 2014” i Vaggeryds kommun är att minska energianvändning och nå en miljöanpassad samhällsutveckling som gör det enkelt för invånarna att leva ekoligiskt hållbart! Delmålen handlar mycket om fjärrvärme, förnybar energi, öka kollektivtrafik, gång och cykelbanormm.
Mycket av det som skrivs på 15 sidor i Avsnitt 15 ”God bebyggd miljö” handlar om tätorterna, förtätning och centralisering – många bor och vill leva på landet i vår fina kulturmiljö.
I det tidigare ”Miljöprogrammet för Vaggeryds kommun”, Planeringsunderlag fanns följande skrivning, enligt ÖP2002:
Mot bakgrund av:
– Att användning av skjutfältet för närvarande utvecklas mot verksamheter som inte berörs störande för omgivningen.
– Att kommunen inte kan godtaga att människors hälsa och säkerhet äventyras.
– Att kommunen inte kan godtaga att utveckling av tätorter och landsbygd förhindras på grund av verksamheten på skjutfältet.
Begär Vaggeryds kommun att en ny prövning av verksamheten på Skillingaryds övnings- och skjutfält genomföres enligt miljöbalken.
Varför berörs inte militärens senaste ökade önskemål/krav på sk ”Bullerzonerna och samrådsområderna ” (= byggförbud) runt skjutfältet i nuvarande förslag till Miljöprogram? Vad har hänt med den gamla miljöprövningen? Verksamheten på skjutfältet och ”bullret” är ju idag ringa.
Vaggeryd kommun har under de senare åren på olika sätt påverkats av att Militärhögkvarteret lagt sig i boendemiljön och försöker att förhindra bebyggelse utanför skjutfältet, ex på bygglov för några hus på Kaffegatan medförde avsevärda utökningar av restriktioner för bygglov inom stora områden öster och väster utanför skjutfältet. Boende och gårdsarrende i Studstorp har sagt upp. Cykelväg till badplatsen i Tofteryd stoppades, mm.
Vi vill att Kommunstyrelsen i första hand bättre anpassar Miljöprogram 2014 till vår egen landsbygdskommun och att alla bebyggelserestriktioner utanför skjutfältet och i randområderna försvinner för alltid. Nu när verksamheten på fältet avsevärt minskat och därmed det så kallade ”bullret”!
På Tofteryds-Hagshults Hembygdsförening styrelses vägnar
Kjell Boberg
Ordförande”
Åkte förbi Studstorp härförleden. Kunde notera att jordbruket på nämnda gård fått fart, efter att dödsboarrendet upphört.