Nu har hembygdsrådet och tjänstemän i Vaggeryds kommun talat ut om den delikata frågan kommunvapnet kontra platssymbolen.
– Det återstår att se vad man gör och vad som kommer ut. Vi fick i alla fall ett löfte om att man skulle begrunda våra synpunkter och sedan svara skriftligt. Under alla omständigheter är det bra att vi kan föra en dialog, summerade hembygdsrådets ordförande Torild Bornetun.
Det var framför allt tjänstemännen Simon Hjälmarö och Louise Skålberg som förde kommunens talan vid sammankomsten med stöd av kanslichef Torbjörn Åkerblad.
Mot sig hade tjänstemännen sannerligen en tungt meriterad grupp; inte enbart Torild Bornetun utan också de före detta kommunalråden Bengt Dahlqvist och Evald Andersson, före detta kommunstyrelseledamoten Lars Erik Joakimson, före detta barn- och utbildningspolitikern med mera Ola Hugosson vilka dessutom fick stöd av Gunilla Ljungberg, som är styrelseledamot i Svenarums Hembygdsförening.
Den tredje ståndpunkten företräddes av den ende renodlade politikern runt bordet, oppositions-kommunalrådet Kenth Williamsson.
Tråkigt nog tog inte en enda privatperson tillfället i akt. Vad man än tycker i frågan var det nämligen lärorikt att se hur man kan resonera och föra samtal i ”kamratlig och vänskaplig anda” i en tid med högt tonläge, inte minst på nätet.
Inledningsvis beskrev Simon Hjälmarö hur man tänkt och resonerat, v:et är inte knutet till organisationen Vaggeryds kommun utan till platsen. Han medgav dock att frågan kunde hanterats bättre.
– Internt har vi inte varit tillräckligt tydliga. Det har lett till att vi ibland har använt v:et när vi istället skulle använt kommunvapnet och det är inte bra konstaterade han.
Louise Skålberg beskrev visionsarbetet, då v:et skapades, som ett brett upplagt omtag med 100 medverkande utifrån de krav som ställs på dagens snabba infosamhälle ”där ord och bilder är jätteviktiga”.
Torild Bornetun berättade hur man såg på saken i hembygdsrådet sedan det visat sig att alla utomstående tror att v:et symbolisear Vaggeryds kommun. Man fruktade att hjulet som kommunsymbol var på väg ut.
– Med hjulet kunde man visa mångfalden, medan v:et inte har någon som helst historisk koppling. När kommunvapnet blev mindre och mindre och v:et allt större blev vi oroliga för att hjulet skulle försvinna.
Evald Andersson var kommunalråd när hjulet skapades och beskrev hur man tänkte och vad som hände för så där 25 år sedan.
Det var då hjulet blev en förträfflig enande symbol vars innebörd folk förstod när politiker med hemortsadresser på båda sidor om Dule bäck började förorda kommundelning.
– Därför ska man akta sig väldigt noga så att man inte förstör ett varumärke som har otroligt stor betydelse. Vi måste vara rädda om symboler som har historisk förankring. Hjulet är Vaggeryds kommun, konstaterade Evald Andersson.
– Det var den gemensamma historiska traditionen som hjulet symboliserar som band oss samman i början på 90-talet, det blev en omstart för kommunen efter det. Därför ser vi gamla kommunalmän ett värde i hjulet, berättade Lars Erik Joakimson.
Många andra frågor dryftades, bland annat reklamskyltar. Det står också klart att man i hembygdsrådet må vara överens om kommunvapnets kvaliteter – men inte om konstverket På väg vid E4 norr om Vaggeryd. Men det är en annan fråga än den om kommunvapnet kontra platssymbolen.
- Evald Andersson lägger ut texten. I bakgrunden Simon Hjälmarö.
- Louise Skålberg.
- Från vänster: Lars Erik Joakimson, Torild Bornetun, Bengt Dahlqvist och Evald Andersson.
Kan inte vara så svårt detta med kommunsymbolen: Följ bara det av KF fattade beslutet om hur och när V tramset & hjulet ska användas!