Förre chefen för kulturskolan Jan Allan Persson gör ett jättejobb med att lyfta fram bortglömda pärlor ur Vaggeryds musikskatt. Nu senast i samband med två framträdanden vid Hemvändardagen i Magnisa stuga vilka formade sig till hyllning av Musikkåren Göta.
Hjälp tog han den här gången av en för dagen nyskapad mässingssextett med Peter Blomquist, esskornett, Samuel Nordquist, trumpet, Thom Bergman, althorn, Mikael Ljungqvist, bastuba samt Göran Melin som i likhet med maestro själv spelade trombone.
Det var i musikskolans arkiv som Jan Allan Persson hittade musikkåren Götas bortglömda noter. De valda delarna ur Göta repertoar omfattade vid framträdandena vid Magnisa stuga 13 musikstycken, främst marscher och ett antal valser.
Det är nästan ett mirakel att noterna överhuvudtaget finns kvar eftersom Göta upplöstes 1949.
Musikkåren hade sina rötter i Munksjös pappersbruk i Götafors. Där fick Martin Engqvist anställning som kassör och år 1905 skapade han musikkåren Göta var besättning bestod av företrädesvis arbetare vid bruket.
Engqvist lämnade dirigentskapet 1940 och efterträddes då av Herman Jansson som ledde musikkåren under de nio sista åren fram till 1949 då man beslöt att sätta punk efter väl förrättat värv.
Men arvet efter Göta lever vidare. Dels i form av instrument, dels i form av noterna.
Den siste dirigenten Herman Janssons esskornett dök genom en serie lyckosamma omständigheter upp just denna dag. Den ägs av hans barnbarn Bo Johannesson som flyttade från Götafors vid fyra års ålder redan 1939 och som numera är bosatt i Åkersberga.
– En gång i tiden fick jag löfte av morfar Herman att jag skulle få ärva hans esskornett. Men det blev inte så, berättar Bosse.
– När Herman och mormor Gertrud flydde från Svensbygget i Götafors till Korpgatan i Vaggeryd i slutet på 50-talet försvann den. Men nu dök den upp igen för några dagar sedan. Den hade hela tiden förvarats på vinden hos morbrors fru Inga-Maj Jansson. Nu ska jag försöka lära mig att spela på den gamla esskornetten.
Kanske blir det rent av tillfälle för honom att framträda i Vaggeryd och spela till musikkåren Götas originalnoter. Jan Allan Persson räknar nämligen med att använda noterna vid fler tillfällen.
– De är handskrivna efter de noter som användes av Forserums musikkår. Att skriva av andras noter var i stort sett enda möjligheten som fanns att kopiera noter på den tiden, berättar Jan Allan Persson.
– Det är mycket vanligt att musiker gör noteringar med en penna i sina noter. Men i Götas noter finns mest tum – och fingeravtryck. Det vittnar om att musikerna kom direkt från sina arbeten till övningarna med musikkåren Göta.
Här kan man tala om patina!
Bo Johannesson, till höger visar Herman Janssons esskornett för Lars-Erik Karlsson och Jan Allan Persson.
Musikerna som tolkade musikkårens Götas musik: Fr.v. Peter Blomquist, Samuel Nordquist, Mikael Ljungqvist, Thom Bergman, Göran Melin och Jan Allan Persson.
Musikkåren Göta drev Götastrand innan området övertogs av Folkets Park-föreningen 1936. Bild från 1920-talet med Martin Engqvist i sittande barhuvad i mitten och Herman Jansson längst t.h. i bakre ledet.
Herman Jansson, Götas siste dirigent kom till Götafors som tonåring och avled 1969.
dacapo ! mera ” brunnsmusik” i järnvägsparken tack.