Faktaruta
Skålgrop – i folktron även kallad älvkvarn – är en huggen grop i storlekar från 5–10 mm diameter upp till över 300 mm diameter. Djupet på groparna varierar mellan någon millimeter upp till över 50 mm. Formen ärofta rund liksom gropen i en äggkopp, men den kan även vara oval eller avlång. Man hittar främst skålgropar från bronsåldern och som hällristningar förekommer de antingen enskilda eller ingår i mer avancerade bildobjekt. Den vanligaste tolkningen av groparnas funktion är att de spelat en viktig roll inom fruktbarhetskultens olika yttringar. En hypotes är att man rituellt malde sädeskorn i dem, eftersom de flesta ligger i anslutning till forntida åkrar.Inom Åkers Hembygdsförening har man fått information om att det finns flera tusen år gamla skålgropar vid kyrkogården i Åker.
I samband med vägkyrkans kyrkogårdsvandring kunde också Ola Hugosson från föreningen visa detta fynd i en av stenarna i kyrkogårdsmuren.
– Vi visste inte om att det fanns skålgropar här, men fick för inte länge sedan information om att dessa fanns med i en fornminnesinventering, berättar Ola.
Ingemar Pettersson från Åker kände på stenarna på muren och hittade ganska snabbt den aktuella stenen. Nu har vaktmästarna tagit bort mossan och den minst 2.500 år gamla hällristningen kan beskådas.
Sannolikt är groparna gjorda någon gång 1800–500 före Kristus.
– Min teori är att stenen är flyttad från området vid hembygdsgården, säger Ola Hugosson.
Ola Hugosson berättade om skålgroparna.
Skålgroparna har sannolikt minst 2.500 år gamla.