Marssammanträdet med kommunstyrelsen innehöll få tvisteämnen. Men frågan om sjövärmepumparna i Hjortsjön gick till votering.
Debatten slutade med votering som säkrade 8-3 för förslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott. Det innebär att de sex fastighetsägare runt södra delen av Hjortsjön som har tillstånd att utvinna sjövärme ska få ha kvar anläggningarna så länge de vill och kan.
Anledningen till hela debatten är att värmepumpanläggningar normalt har en livslängd kring 20 år och att risken för läckage av skadliga ämnen ut i Hjortsjön ökar med åren. Flera av anläggningarna börjar nu ”komma till åren”. Den allra äldsta är från 1979, sedan tillkom ytterligare en på 80-talet och de övriga på 90-talet.
Den 5 oktober år 2000 togs ett kommunalt principbeslut om att inte längre bevilja tillstånd för nya ytvärmeanläggningar i Hjortsjön. Sedan dess har inga tillstånd beviljats eftersom anläggningarna har haft tillräckligt utrymme på de sökandes tomter. Sex fastigheter med sjövärme har identifierats i Vaggeryd.
Utredaren Louise Skålberg föreslog ett slutdatum för dessa till år 2022. Motiveringen är att detta uppvärmningssystem anses vara omodernt och inte i linje med kommunens ambition om hållbar utveckling. Anledningen till att just 2022 pekas ut som ändstation är att detta år löper det sista av de nu gällande nyttjanderättsavtalen ut.
Den linjen stöddes av Socialdemokraterna medan två ledamöter, Per Olof Toftgård och Lennart Karlsson (V) la ned sina röster.
Per Olof Toftgård (C ) kom med ett förslag om att anläggningarna skulle få ligga kvar sin tekniska livslängd.
– Jag tycker att det låter lite krystat att döma ut de här anläggningarna som omoderna, menar kommunalrådet Allan Ragnarsson (M).
– Sjövärmen är kanske det mesta effektivt miljövänliga uppvärmningssystem som finns i och med att man får ut högre effekt här än när man hämtar värme från backen. Därmed finns det heller ingen anledning att ta bort dem.
Kommunalrådet Berry Lilja (S) har en annan uppfattning.Han pekar på miljöaspekterna men nämner också likställdighetsprincipen.
– Det är oerhört viktigt att Hjortsjön är tillgänglig för alla. Vi har ju dessutom tidigare varit kraftfullt eniga om att vi inte ska ha den här typen av anläggningar, säger han.
Vinterkalla Hjortsjön ger värme.