Finns det någon vackrare plats i hela kommunen än Högabråten söder om Skillingaryd? Vi har alla våra smultronställen och låter frågan vara obesvarad men uppmanar alla att ta en promenad eller cykeltur upp till denna vackra plats med utsikt i alla väderstreck.
Ta gärna med en kaffekorg och njut av runtom-utsikten, de prunkade gröna åkrarna och träden, de putsade ladugårdarna och byggnaderna . Det var just vad deltagarna i byavandringen med Åkers Hembygdsförening gjorde en strålande vacker sensommarkväll. Ingen lär ha gått oberörd därifrån.
Samlingsplatsen var förlagd till platsen för det blivande vindkraftverket där Ola Hugosson hälsade välkommen och introducerade vindkraftsentrepenören Claes Lindell som berättade om sitt jätteprojekt.
Därefter färdades hela sällskapet upp till själva byn för promenad till fikastället. När alla njutit av utsikt och kaffekorg berättade Ola Hugosson om ett äkta stycke Högabråten-historia som klargjorde att denna pastorala idyll inte alltid varit fridens plats på Jorden.
Ofredsåret 1710 bodde förre kronolänsmannen och fogden Jon Torsson Höök på Högabråten tillsammans med sin tredje hustru, Chatarina Orrhöna när de överfölls av den förre fogdens egen svärson, Elias Widman.
Widman var gift med Ingeborg Höök, dotter till Jon Torsson Höös andra hustru Brita Andersdotter Björkman. Enligt Östbo Härads dombok ska Widman har uttalat oförskämdheter och överfallit sin svärfar och dennes maka. Vid ett senare besök på Högabråten högg han fru Orrhöna i handen.
Widman försvarade sig med att blivit bemött med oanständigheter och tappat fattningen. Men han dömdes till 100 daler i böter.
Högabåten har mer än så att erbjuda. Sedan Ola Hugosson berättat sin mustiga historia gick vandringen med Bernt Gustavsson i spetsen ned till en annan sevärdhet här, Högabråten-granen som belägen i skogskanten på nordvästra sidan av Högabråten-höjden. Detta imponerande träd mäter 417 centimeter i omkrets och är väl värd att beskådas – det också.