Tidigt 2012 hängde kulturbyggnadsinventeringen på en skör tråd när arbetsuppgifterna hopade sig . Då fick hembygdsrådet förstärkning genom kulturarvslyftet.
– Vi anställde tre personer som har gjort ett kanonjobb, betygsatte hembygdsrådets ordförande Torild Bornetun.
Trion Camilla Appelqvist, Mersiha-Seka Ribic och Jennie Enander kunde inte ha fått ett bättre betyg.
– De gjorde det möjligt att fullfölja projektet inom rimlig tid, framför allt beträffande fotografering och digitalisering av materialet, berättade Bornetun.
Han beskrev Riksantikvarieämbetets kulturarvslyft som en statlig politisk pannkaka som bara gav 170 jobb, beroende på att föreningarna inte hade råd. Men hembygdsrådet lyckades skaka fram de slantar som krävdes för att kunna anställa tre personer.
Camilla Appelqvist anställdes i maj 2012 och har nu fört sitt uppdrag i mål.
– Det har varit roligt att få vara med. Framför allt känns det häftigt att också få slutföra det här projektet, tyckte hon.
Nu är frågan hur detta material kommer att användas. Det få naturligtvis inte bli så att inventeringen blir en digital hyllvärmare som möjligen används av myndigheter. Den presentation som hembygdsrådets ledamöter lämnade inför kultur- och fritidsnämnden gav mersmak och underströk att allmänintresset för materialet borde vara stort. Ola Hugosson berättade att det kom 60 personer till en offentlig visning av materialet från Åker socken vilket understryker det intresse som finns för materialet.. Han pekade också på möjligheten att göra materialet tillgängligt för allmänheten via exempelvis en dator på biblioteket.
Men det finns också frågeställningar som måste lösas. Torild Bornetun menar att det kan finnas delar av materialet som upplevs som känsliga. Det gäller framför allt de många bilderna.
Evald Andersson tog upp en annan aspekt när han pekade på att byggnadsförbudet öster om skjutfältet håller på att utarma bygden.
– Två byar har rivits. Nu hoppas jag att vi utarmningen tar slut. Annars kan det bli så att om någon tittar på det här materialet om 50-60 så är inte heller de här husen tillgängliga. Byggnadsförbundet minskar attraktiviteten, sänker taxeringsvärden och medför till slut att bygden vissnar och dör. Vi kan inte ha byggnadsförbudet kvar.
Själva fältarbetet har utförts av Camilla Appelqvist, Mersiha-Seka Ribic och Jennie Enander med stöd från ledamöterna i hembygdsrådet.