– Vår honung är analyserad och konstaterad vara 100 % säker, säger Lars-Göran Sjöstedt vid Höglandets Honung AB i Vrigstad.
Bakgrunden är att det har förekommit uppgifter i media uppgifter om att företagets honung är farlig och inte får säljas.
– Det har även varit lite annan information som är väldigt skruvad och även direkt felaktig. Bakgrunden är att vår biodling hotades av ett kvalster som var en stark bidragande orsak till att 30 procent av våra djur dog 2009/2010. Eftersom kontrollmyndigheten på länsstyrelsen blev orolig att något främmande ämne kunde ha hamnat i honungen av vår behandling fick vi för säkerhets skull under juli månad ett saluförbud för egenproducerad honung fram till dess analyser var klara, dock fick vi fortsätta sälja honung från våra leverantörer. Men nu är hela historien med livsmedelssäkerheten utagerad och som många gånger förr vid livsmedelslarm blir det gärna en höna av en fjäder, säger Lars-Göran Sjöstedt.
Han berättar att man har själva analyserat honungen och hela tiden vetat om att den är säker men nu har även länsstyrelsen tagit prover och gjort analyser som bekräftar det man redan visste, man hittar inte en enda molekyl som inte borde vara där.
– Sammanlagt har 17 olika prover tagits och analyserats. Vi har antagligen den säkraste honungen i Sverige just nu, säger Lars-Göran Sjöstedt.
Han citerar även länsstyrelsens beslut: ”…utifrån analysresultaten bedömer Länsstyrelsen att det är säkerställt att det inte föreligger någon risk för livsmedelssäkerheten och att honungen därför kan släppas ut på marknaden.”
Hur kan man säg att man har 100% Svensk Honung när man köper in honung från våra grannländer.
Varför var Höglandets Honung tvungna att använad förbjudna gifter i bisamhällen (föbjudna i hela EU)
När övriga biodlare i Småland klarade att bekämpa Varroa kvalstret med organiska syror och övriga godkända bekämpnings medel. Detta är inte försvarbart.
MVH
Olle