Hur står det egentligen till med våra vattendrag och vårt grundvatten? Hoten finns där onekligen, framför allt i form av kvicksilver i fisken. Det visar den statusklassning länsstyrelsen idag redovisar.
”Hälsokartläggning” av våra vatten innebär att alla större sjöar och vattendrag kartläggs och klassas enligt en femgradig skala, från dålig till hög status.
I Jönköpings län klassas knappt 500 sjöar och vattendrag. Drygt 40 procent av dessa vatten har god ekologisk status idag – växter och djur som finns i vattnet lever och mår bra. Men det innebär också att i drygt hälften av vattnen i Jönköpings län finns det någon form av miljöproblem. Framför allt handlar det om kvicksilverhalter i fisk över gällande gränsvärden.
Hjortsjön i Vaggeryd anses ha god ekologisk status men uppnår inte god kemisk status. Det innebär att fisken i sjön håller en kvicksilverhalt som överskrider EG:s gränsvärde på 20 mikrogram per kilogram. I Sverige överstiger dock kvicksilver-gränsvärdet i fisken i alla ytvattenförekomster; sjöar, vattendrag och kustvatten.
Däremot visar undersökningen att det inte finns någon övergödning, ingen försurning och inga främmande arter i Hjortsjön.
Läget är detsamma för Sandsjön och Linnesjön medan kommunens största sjö, Rasjön i Bondstorp hotas av försurning och av främmande arter. Gös och sik är inplanterade och förekommer i sjön. Gös bedöms vara ett miljöproblem på grund av dess negativa påverkan på de öringar som vandrar genom sjön.
Fängens ekologiska status är endast måttlig och flödesförändringar är ett hot i Hokasjön.
Hur har det blivit så? Den främsta anledningen till att kvicksilverhalterna i vattnet är för höga är internationella luftnedfall. Trots Sveriges insatser för att minska utsläppen av kvicksilver kan vi inte hoppas på några förändringar inom en snar framtid.
Den som vill veta mer om en stor mängd data om vårt vatten och våra vattendrag kan klicka sig vidare från länsstyrelsens hemsida.
Vinter vid Linnesjön.