På tisdag kväll arrangerar socialtjänsten i Vaggeryds kommun i samarbete med UG/UC en informationsträff på Fenix om droger.
För cirka ett och ett halvt år sedan hölls en liknande sammankomst i Vaggeryd som fyllde stora salen i Folkets Hus i Vaggeryd. Föräldrar, ungdomar och andra bekymrade medborgare fick möta expertis från Galaxen, kommunens fältsekreterare, polisen med flera.
Nu har det visat sig att det finns ett stort behov av att köra en repris, med utgångspunkt från dagens förutsättningar.
En hel del har nämligen hänt sedan 2013. När nytillträdde chefen för kommunens ungdomsverksamhet Tommy Wallin började jobba med de här frågorna tillsammans med fältsekreterare Reshat Shabani kunde de konstatera att problemen kring olika droger är djupt rotade.
– Den så kallade spiceboomen som fanns höstas märktes till exempel tydligt även här, berättar Shabani.
– Det var en hel del oroliga, både ungdomar och vuxna tipsade om oss om vad som pågick . Bevisen var vi fick se vad tydliga. De kunde också berätta om acetonflaskor som upphittades runt byggnader i Vaggeryd och Skillingaryd och om ungdomar och unga vuxna som som utanför sporthallen rullade cigaretter som inte var ”vanliga cigaretter”.
Han konstaterar att bevisföringen för att drogproblematiken fortsätter att växa i omfång är tydlig.
– Det är ju ungdomar som själv varit inne i sådan grupper som som vill få stopp på detta och försöker hjälpa sina kompisar att sluta, säger Shabani.
– Vi har också pratat med polisen som också har märkt en tydlig ökning, inte minst med spice i höstas. Allt tyder på att de här problemen finns kvar och lär dyka upp igen efter att ha gått i ide under vintern.
Därför är det nu hög tid att dra igång det förebyggande arbetet dit en mängd aktörer är inbjuda att medverka: polisen, personal från Galaxen, ungdomsmottagningen, kommunens fältsekreterare, UG/UC-representanter liksom personal på Fenix, Fågelforsskolan, Hjortsjöskolan och NBV. Sist men inte minst kommer Alice Åström, att berätta om mekanismerna kring hur det är och hur det går till att komma in i ett missbruk.
– Men det kommer också att erbjudas tid och möjlighet att mingla, ställa frågor och få tips om vart man kan vända sig om man behöver hjälp av olika slag, säger Reshat Shabani.