Arbetsförmedlingens bedömning är att den inbromsning vi sett på arbetsmarknaden under hösten 2012 kommer att fortsätta och att en vändning sker tidigast 2014. Det innebär att sysselsättningen kommer att minska och arbetslösheten öka i Jönköpings län under 2013.
Arbetsförmedlingens nya prognos visar att den positiva bild av arbetsmarknadsläget som fanns hos företagen i våras har förändrats. Företagen är nu pessimistiska inför framtiden. Det är framför allt industrin och byggverksamheten som ser mörkare på framtiden, men även arbetsgivare inom jord- och skogsbruk.
– Jönköping är ett industriberoende län. Höstens avmattning på arbetsmarknaden har därför drabbat länet hårt, med ett stort antal varslade och ökad arbetslöshet. Tyvärr får vi räkna med att arbetslösheten fortsätter att stiga under 2013, säger Håkan Gustafsson, arbetsförmedlingschef i Jönköping.
Jönköpings län är ett av länen där arbetslösheten ökat mest det senaste året. Arbetsförmedlingens prognos är att arbetslösheten i länet ökar med cirka 1 680 personer i år. 2013 beräknas arbetslösheten öka med cirka 1 240 personer och i slutet av året uppgå till cirka
14 100 personer.
Antalet sysselsatta i länet beräknas att minska med 1 100 personer under 2012 och med 1 500 personer under 2013. Till slutet av 2012 förväntas den privata tjänstenäringen och offentlig verksamhet ha oförändrad sysselsättning. För övriga branscher, framför allt industrin, blir sysselsättningsutvecklingen sämre. Under 2013 fortsätter sysselsättningen att minska i länet. Den största minskningen kommer industri, byggnadsverksamhet samt jord- och skogsbruk att stå för. Inom privata tjänster och offentlig verksamhet förväntas sysselsättningen förbli i stort sett oförändrad.
Allt fler människor drabbas av längre arbetslöshetstider och svagare grupper riskerar att hamna i utanförskap. Av det totala antalet arbetslösa har var fjärde person varit arbetslös i mer än tre år under de senaste tio åren.
Personer utan arbete med högst förgymnasial utbildning, funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, äldre 55-64 år och utrikes födda har svårare än andra grupper att etablera sig på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens resurser fokuseras på att stötta dem som står längst från arbetsmarknaden.