I samband med Militärhistoria på Småländska arrangerades en byggnadshistorisk rundvandring på Västra lägret. Ciceron var Eksjö-arkitekten Lennart Grandélius som är engagerad i förvandlingen av två av de gamla mathallarna till huvudbyggnad för Miliseum-anläggningen.
Grandelius berättade under vandringen stopp i Lägerhyddan att han först ritade på ett Miliseum placerat just där. Men det visade sig bli en alldeles för kostsam lösning.
Under en dryg timme fick vi veta mera om den byggnadstekniska historien kring fem av de 35 byggnaderna på Västra lägret. Idag tycker vi kanske att miljön vid Västra lägret ser oförändrad ut, men den har genomgått stora förändringar under de senaste 150 åren. För det första var själva slätten en gång i tiden dubbelt så stor. Länge bodde manskapet dessutom i tält innan man uppförde lägerhyddor. Alla lägerhyddor utom två har numera monterats ned och flyttats eller brunnit upp. En gång i tiden fanns det 80 byggnader på Västra lägret, bara 45 är kvar. Men det beror på att militären var experter på att uppföra monteringsfärdiga byggnader som lätt kunde monteras ned och flyttas när så krävdes.
Förr var lägret dessutom långt mer trädbeklätt.
– De enorma trädplanteringarna fanns där huvudsakligen för att man skulle kunna förankra tälten när det blåste, berättade Grandelius.
Skillingaryds läger var en av 27 liknande militära övningsanläggningar som en gång i tiden fanns i landet. Alla såg likadana ut: först ett övningsfält, därefter manskapets förläggningar, sedan officerarnas hus och längst bak lokaler för utspridning. I dag är det endast Skillingaryds läger kvar i så gott som originalutförande av alla dessa ”regementshedar”. Här syns den här fördelningen väldigt tydligt.
Den guidade turen inleddes i vaktlokalen och fortsatte med ett kort besök i officersmässen där det fridsamma sällskapet blev kört på porten av en herre som var talesperson för de mc-sällskap som hade hyrt lokalen och som inte ens för några minuter kunde låta Grandelius på ort och ställe berätta om byggnaden för sitt sällskap. Vandringen gick sedan vidare till befälspaviljongen innan kosan styrdes mot Lägerhyddan. Som avslutning besöktes de två enda mathallar som numera finns kvar i originalskick – de två andra byggs just nu om till Miliséum.
Utanför befälspaviljongen. Lennart Grandelius i berättartagen.
Vaktlokalen med sin arrest är idag endast ett omöblerat skal.
Framför befälsbyggnaden från slutet av 1800-talet.
Lägerhyddan som inte blev någon huvudbyggnad för Miliseum.
Rotvinkel, urstark bärande del i mathallarna hämtad direkt från naturen.