Efter nedläggningen 2013 har IOGT/NTO:s distriktsstyrelse under 2014 även fungerat som styrelse för lokalföreningen Oscar i Skillingaryd.
Det finns ju en hel del att hantera, bland annat skötseln av NTO-lokalen på Kaffegatan.Verksamheten har under 2014 bestått av bland annat värvning på höstmarknaden och musikcafé med Lars-Erik Karlsson och liknande aktiviteter planeras under året.
– Detta är ett arrangemang som de närvarande ansåg fungerat tillfredsställande varför det fortsätter även under innevarande år, säger Gunvor Nygren, Reftele som är ordförande med Samir Jusicic, Jönköping, kassör.
Vid årsmötet ställdes frågan: Finns det en enda anledning till att eftersupning ska vara tillåtet?
– Att dricka alkohol strax efter trafikolyckor borde förbjudas, sammanfattade föreningen vidare.
Man skriver så här:
”För ett par år sedan ville alla partier i riksdagen ha en lag mot eftersupning i Sverige men nu har justitieminister Morgan Johansson sagt att det är viktigare att skydda personers rätt att dölja sitt brott. Därför blir det ingen lag mot eftersupning och därmed kan misstänkta rattfyllerister fortsätta påstå att de har druckit sprit efter olyckan.
I Norge finns det sedan lång tid tillbaka en lag mot eftersupning upp till sex timmar efter en trafikolycka eller körning där en polisutredning kan antas komma i fråga.
Antalet fall av påstådd eftersupning ökade från 124 år 2009 till 514 fall 2010. Uppgifter från förare som hävdar att de druckit alkohol efter att en olycka har skett är svåra att kontrollera, men enligt Rättsmedicinalverket (RMV) ljuger de allra flesta rattfyllerister som påstår att de eftersupit.
Det är för mycket trafikbrott med alkoholinslag och droger. Ungefär hälften av trafikbrotten är alkoholrelaterade, enligt Trafikverket.
Vi behöver på alla sätt markera att alkohol i trafiken inte är acceptabelt. Förbjud eftersupning!” avslutade IOGT-NTO-föreningen Oscar sitt uttalande.