Faktaruta
Stipendiaterna till Verner Malmstens minne är: 1991 Marcus Nilsson, 1992 David Broman, 1993 Jenny Arvidsson, 1994 Maria Lindberg, 1995 Martin Petersson, 1996 Gustav Lindholm, 1997 Sara Andersson, 1998 Julia Åberg 1999 Linda Svensson, 2011 Johannes Westman, 2012 Nathalie Gustafsson, 2013 Ellen Eriksson, 2014 Beatrice Larsson, 2015 Joel Karlsson. Verner Malmsten föddes 1906 i Vaggeryd där han också avled 1979 - han var till professionen lärare blev seminarielärare i Jönköping - en bättre lärare i svenska språket och den lokala historien är svårt att tänka sig. Verner Malmsten skrev lysande både i prosa och poesi och han skrev om allt. När det var dags för någon form av jubileum i Vaggeryd - det kunde handla om föreningslivet, kyrkorna, fackföreningsrörelsen eller idrotten ställde han upp och delade med sig på ett lysande sätt. Han bildade skola för ett stort antal duktiga skribenter. När Fenix kunskapscentrum skapades fick gatan som leder fram till skolan namnet Verner Malmstens väg. Tio år efter hans bortgång fick Byarums Hembygdsförening i en donation omfattade hans samlade utgivning. Detta ledde 1990 till en bok, som numera är slutsåld, och vars behållning gick till Vener Malmstens skrivarstipendium till Verner Malmstens som delades för första gången 1991, då på Hjortsjöskolan. Sedan några tillbaka delades detta stipendium ut på Fenix .Samhällsvetaren Joel Karlsson blev det 14:e i ordningen att få Verner Malmstens skrivarstipendium som delas ut av Byarums Hembygdsförening. Stipendiet delades ut för allra första gången 1991 och tillföll då Marcus Nilsson som berättade om den stora skogsbranden som ödelagde en stor del av Byarums socken för 200 år sedan. I den berättelse samlades stipendiets själva kärna: en välskriven och genomarbetad historisk skildring med lokal anknytning.
Stipendiet var en direkt följd av att hembygdsföreningen för 25 år sedan gav ut en bok med en stor del av Verner Malmstens samlade verk under titeln Verner Malmsten – prosa, poesi och prologer. Boken sålde mycket bra vilket gjorde att nettot kunde fonderas för stipendiebruk.
Fram till och med delades stipendiet ut till förtjänta elever på Hjortsjöskolan. Men från och med 2011 delas det ut till förtjänta elever på Fenix-gymnasiet.
I år var konkurrensen knivskarp och det på en nivå som man tidigare aldrig varit närheten av. Till slut ställdes fyra elever och deras uppsatser mot varandra. Juryns val kunde utfallit så att vem som helst hade kunnat vinna utan att någon orättvisa skett. Men till sist föll valet på Joel Karlsson och hans berättelse ”Det karolinska systemet och den indelte soldatens levnadsförhållanden under åren 1680–1721.”
En stor del av källforskningen har kunnat genomföras med hjälp från Miliseum. Utgångspunkten för arbetet har varit tre knektar från Duveledstorpet mellan Vaggeryd och Skillingaryd. I uppsatsen skriver Joel Karlsson:
”Jag hade velat få fram mer om ¨mina¨ tre Karolinersoldater på Duveledstorpet i Vaggeryd men det är så gott som omöjligt att leta fram specifika uppgifter. Jag har därför begränsat mig och inte fördjupat mig i deras personliga öden utan ser dem och soldattorpet som intressant, konkret, verklighetsbaserad utgångspunkt till mitt arbete. Detta har jag diskuterat tillsammans med museichef Sven Engkvist på Miliseum i Skillingaryd. Av Miliseums personal har jag fått mycket bra hjälp att få tillgång till bra litteratur och material att läsa. Detta har hjälpt mig att besvara mina frågor”.