När kommunresultaten vägs samman i landets 21 län placerar sig Jönköpings län på en femte plats i en undersökning av kommunernas arbete med det lokala friluftslivet.
Jönköpings kommun och Tranås är bästa friluftskommunerna i länet, med en delad nionde plats bland landets totalt 290 kommuner. Titeln ”Sveriges Friluftskommun 2012” går till Örebro.
– Ett rikt och tillgängligt friluftsliv förebygger ohälsa och bidrar till ökat miljöengagemang. Kommunerna kan göra viktiga insatser för friluftslivet såväl i egen regi som genom att stötta lokala friluftsorganisationer och aktörer inom naturturism, säger miljöminister Lena Ek, som deltog vid dagens prisutdelning.
Den undersökning som ligger till grund för utmärkelsen ”Sveriges friluftskommun 2012” visar på stora variationer mellan landets kommuner. Knappt varannan kommun har en uppdaterad översiktsplan med ett avsnitt om friluftsliv, och tre av tio har naturturism som strategisk fråga i sin näringslivsplan.
När man ser till Jönköpings läns kommuner placerar sig Jönköping och Tranås högst på listan, med en delad nionde plats. Närmast därefter kommer Mullsjö (plats 27), Nässjö (47) och Vetlanda (64). Habo hör till de kommuner som har lämnat ofullständiga svar eller inte svarat alls på enkäten.
Högst upp i länens tio-i-topp-lista kommer Västernorrland. I fallande ordning kommer därefter Gotland (med en kommun), Uppsala, Gävleborg, Jönköping, Dalarna, Stockholm, Östergötland, Västra Götaland och Västerbotten.
Friluftslivspolitikens övergripande mål är att naturen ska vara tillgänglig för alla. Det kräver ett särskilt engagemang för människor som av något skäl har svårt att komma ut i naturen. Knappt var tredje kommun i landet har tagit initiativ till aktiviteter för att stimulera till friluftsliv bland personer med utländsk härkomst. En lika stor – eller lika liten – andel av kommunerna har särskilda aktiviteter för att uppmuntra till friluftsliv bland pensionärer.
– Vi hoppas att Örebro, Sveriges friluftskommun 2012, ska inspirera många andra kommuner att arbeta lika målmedvetet med det lokala friluftslivet, säger Maria Ågren, generaldirektör vid Naturvårdsverket.