I 17 år drev de Skillingehus restaurang, sedan drev de Järnvägshotellet. Inger Gustavsson och Jonny Petersson minns åren som gått i Skillingaryd.
Jonny är uppväxt i Åtvidaberg och resan mot Järnvägshotellet började för hans del då han gjorde värnplikten som kock. Den dåliga lönen gjorde att han började leta efter ett extra arbete och då en väns mamma hade hotell började han hjälpa till där med servering. Efter värnplikten hamnade Jonny på ett hotell där han lärda sig både servering, kök och bartenderverksamhet. Efter en tid på Svenska handelsflottan som salongsuppassare var planen att bli intendent till sjöss i Göteborg.
– En kamrat som tagit över en restaurang i Skillingaryd kontaktade mig och undrade om jag kunde komma och arbeta för honom och så blev det, berättar Jonny.
1972 flyttade Jonny till Skillingaryd och började arbeta på restaurangen. Efter ett uppehåll blev Jonny delägare tillsammans med Stig Nilsson. Stig avled den 23 januari 2015.
Inger Gustavsson har alltid ägnat stor tid åt olika typer av hantverk. En specialitet var under en tid halmslöjd och efter att hon flyttat till Skillingaryd 1975 drev hon tillsammans med några vänner en hantverksbutik i Värnamo i fem år. Intresset för hantverk har också resulterat i många kurser för studieförbund och kyrkor.
– I slutet på 70–talet började jag servera lite extra på restaurangen i Skillingehus, berättar hon. I samband med att jag och Jonny träffades blev jag 1986 delägare i Skillingehus Restaurang AB och vi drev då även Restaurang Oscar som låg i den fastighet där i dag Statoil finns.
Efter en tid tog Stig över driften av Oscar ensam och Jonny och Inger drev då Skillingehus restaurang tillsammans. 1993 lämnade man Skillingehus för att starta verksamheten i Järnvägshotellet.
Många arbetsamma år senare har nu Inger och Jonny pensionerat sig.
– Vi trappade ner de sista två åren vi hade Järnvägshotellet genom att ta bort dagens rätt, berättar Jonny. Nu för tiden hjälper vi Ingers dotter Madeleine som tagit över restaurangen.
– Det blir en hel del tvätt, jag syr en del och sedan hjälper vi till vid jul och vid större beställningar, säger Inger. Jag lägger nog fortfarande några timmar om dagen på att hjälpa till med olika saker.
Utöver att hjälpa till på Järnvägshotellet, sy, läsa, laga mat och prova viner ägnar paret under sommarhalvåret åt att resa.
– Vi har en husbil som vi kör runt en hel del i, sedan åker vi även utomlands då och då.
– Restaurangen var verkligen vårt liv, med uppåt 16 timmars arbetsdagar men det är skönt att kunna slippa stressen, koppla av och ägna sig åt lite andra intressen nu.