Posten lanserar i dag den 17 november årets julfrimärken.
Motiven är populära julblommor som ska inspirera till att skicka julhälsningar. Samma dag släpps också frimärken för utrikes julhälsningar där motiven är mössor och vantar och andra stickade plagg.
Förra julen skickades omkring 32 miljoner julhälsningar i Sverige. Två av tre hushåll i Sverige skickar julkort med posten och nästan tre av fyra svenskar anser att det är viktigt att behålla traditionen med att skicka julkort. Fast det har blivit en nedgång på senare år. Många nöjer sig kanske med att bara skicka julkort till de allra närmaste och skicka epost till en del andra.
– Handskrivna personliga julhälsningar är en uppskattad tradition som betyder oerhört mycket både för den som skriver och den som får hälsningen. Julblommor är populära och ständigt efterfrågade frimärksmotiv, säger Britt–Inger Hahne, Postens frimärkschef.
De fyra julblommorna som är motiv på årets julfrimärken är amaryllis, julkaktus, julstjärna och julros. Frimärkena har utformats av Molly Bark, tryckts i offset och förpackats i häfte med tio frimärken och fyra motiv. Valören är för julpost (5,50 kronor).
Stickning är temat för utrikes julhälsningar och frimärkena visar både traditionell och modern stickning från olika delar av landet. Motiven är sockor, vantar, mössor, tröja och halsduk. Frimärkena har utformats av Else Friis, graverats av Martin Mörck (strumpor, vantar) och Lars Sjööblom (mössor, halsduk, tröja) och tryckts i kombination ståltryck och offset. Förpackningen är häfte med fem frimärken och fem motiv.
Lite synd är det att det är färre frimärken för inrikesportot än utrikes för nog skickas 90 procent av alla julhälsningar inom landet. I stället för 5–6 hade det varit trevligare med 8–3 för inrikes… Men det handlar säkert om ekonomi för Posten frimärken, att sälja så mycket som möjligt…
Ytterligare information om frimärksutgåvan, ”Julblommor”:
– Amaryllis är hybrider i familjen amaryllisväxter och har framodlats i otaliga varianter genom tiderna.
– Det finns flera sorter julkaktus med olika blomfärger. Julkaktusen är besläktad med novemberkaktusen.
– Julstjärna växer naturligt i Mexiko. Genom förädling har man lyckats få fram sorter vilka passar som krukväxter.
– Inom släktet julros finns ett tjugotal blommande växter. Trots namnet och likheten med en ros finns ingen släktska med rosväxterna.
Ytterligare information om frimärksutgåvan ”Mönstrat”:
– Vantarna från Dala–Floda i Dalarna är stickade och broderade i så kallat rosenbroderi.
– Mössorna är gjorda i bingeteknik, en tradition från Halland.
– Halsduken är formgiven av Ann–Mari Nilsson. Den ingår i kollektionen Stjärna som tagits fram för Svensk Slöjd.
– Sockorna är stickade av Maria Gustafsson och Emy–Ann Ländin.
– Tröjan har designats av Christina Edursdotter. Mönstret på tröjan heter Körsbär och är från kollektionen Grenverk.