I dag knackade självaste Kalle Anka på hos Hjortsjöskolan i Vaggeryd.
Hans uppdrag var att bidra till ökad läsförståelse och läslust hos fjärdeklassarna på skolan.
Hur detta hänger samman?
Emanuel Gustafsson, som är förstelärare i storklassen årskurs 4, förklarar så här:
Det handlar om att använda serier som ett verktyg inom svenskundervisningen. Målet är att med serier och seriefigurers hjälp försöka vända den trend som talar om sämre läsförmåga och vikande intresse för just läsning.
Det ska ske genom att man på ett skolanpassat sätt arbeta med serier, inte genom att plöja igenom högar av Tintin, Kalle Anka och Fantomen på lektionstid.
Metoden kallas genrépedagogik:
– Någon vecka in på vårterminsstarten började vi arbeta med genren serier. Vi kom då i kontakt med företaget Egmont och deras läsförståelseprojekt. Tanken är att eleverna ska lära sig rita serier, säger Emanuel Gustafsson.
I detta utbildningspaket erbjuds workshops med besök av serietecknare ute på skolorna.
Det var därför Kalle Anka-tecknaren, med mera Arild Midthun besökte Hjortsjöskolan i dag. Med sin flyhänta förmåga att med några enkla pennstreck fånga Kalle Ankas karaktäristiska drag vann han direkt elevernas öga och öra. De fick lära sig hur ögat kan luras, om vikten av tydlighet och känslor, hur man avvänder perspektiv, hur serietecknandet kan förenklas och så vidare.
Den norske Kalle Ankar-tecknaren Midthun hade bra handlag med eleverna och fick alla att känna delaktighet genom att framställa sian första tecknade strips.
Nu återstår att se hur lärdomarna från den grundkurs som fjärdeklasseleverna fick förvaltas. Ett bättre avstamp för det fortsatta serietecknandet är svårt att tänka sig.
De första signalerna är lovande.
– Elever som tidigare inte har varit intresserade av läsning säger nu att det har blivit roligare att läsa, säger Emanuel Gustafsson.