Många äldre ordineras allt för många olika mediciner eller mediciner som är olämpliga. Detta leder till onödigt lidande, sjuklighet och sjukhusinläggningar och sannolikt ökade kostnader. Detta hävdar PRO och SPF som nu uppmärksammar kommunerna på dessa brister, så att de tar sitt ansvar och förbättrar läkemedelsbehandlingen för äldre. Vaggeryds kommun är en av de kommuner som ligger tydligt över riksgenomsnittet när det gäller äldres läkemedelsbehandling.
I Vaggeryds kommun är det 43,8 % av befolkningen 80+ som hämtat ut 10 eller fler läkemedel per år. Riksgenomsnittet är 46,1%
– Detta medför risker för biverkningar, interaktioner, sjukhusvistelse och ökat behov av hemtjänst och särskilt boende, säger Björn Fejde och Reine Frisk, ledamöter av pensionärsrådet i Vaggeryds kommun.
I Vaggeryds kommun har också 30,2 procent av 80+ hämtat ut läkemedel som enligt Socialstyrelsen är olämpliga för äldre. Riksgenomsnittet är här 27 %.
– Hos äldre kan dessa medel leda till yrsel, beteendestörningar, fallolyckor och ökat behov av hemtjänst och särskilt boende, säger Björn Fejde och Reine Frisk.
I PRO och SPFs undersökning hämtades data för 2012 för alla kommuner från Socialstyrelsens läkemedelsregister. För att studera användningen av allt för många mediciner bestämdes andelen procent av befolkningen 80+ som hämtat ut 10 eller fler läkemedel under ett år. Denna andel varierar kraftigt mellan landets kommuner. I toppen ligger Emmaboda, Krokom och Borgholm. I botten återfinns Sorsele, Överkalix och Eda.
– PRO och SPF har undersökt hur läkemedelsbehandlingen ser ut i alla landets kommuner. Där det finns ett stort engagemang för äldrevård, där är problemen kring äldres medicinering minst, säger Lars Nilsson, SPF, Sveriges Pensionärsförbund.
PRO och SPF har därför även undersökt andelen av befolkningen 80+ som under ett år hämtat ut läkemedel som enligt Socialstyrelsen ”bör undvikas” vid behandling av äldre. Andelen olämpliga läkemedel varierar också mycket över landet.
– Det är också väl känt att olämpliga läkemedel för äldre kan leda till förvirring, hallucinationer, yrsel och fallolyckor. Andelen äldre som ordineras dessa läkemedel kan kanske inte vara noll, men den ska var låg, säger Sten Boström, PRO, Pensionärernas Riksorganisation.
Studien lämnar ett antal frågor obesvarade. Vad betyder 10 mediciner per år? Det byts ju friskt mellan olika synoympreparat, d v s olika tillverkares olika versioner av samma läkemedelssubstans, fast med olika namn. Exempel Magnecyl, Albyl, Bamyl, Treo och allt vad olika acetylsalicylsyratabletter det finns. Förhoppningsvis har man gått efter substans. Nästa fråga är om det är kontinuerlig behandling eller korttidsbehandling, t ex en antibiotikakur. Kanske 10 preparat inte är så märkligt, om man går till botten med det hela. Den andra parametern var läkemedel som står uppförda på en lista på ”olämpliga” läkemedel. Kanske listan borde döpas om till ”Kanske olämpligt preparat – tänk två gånger”. Men det som i första varvet kan verka olämpligt kan i själva verket vara nödvändigt och utsättning av preparatet kan vara direkt farligt. Preparat som kanske är olämpliga för behandling av högt blodtryck kan i specialistens händer vara direkt livräddande vid störningar på hjärtrytmen eller vid hjärtsvikt. Man måste väga en kanske inte obetydlig nackdel mot en betydligt större vinst. Så även om studien tyder på att allt kanske inte står rätt till så måste man akta sig så att man inte i bästa avsikt ändå överreagerar och gör oöverlagda dumma saker.
För mer information om undersökningen kontakta
Lars Nilsson SPF mobilnr.072 509 50 30