Den kommunala kostorganisationen har under de senaste dagarna hamnat i fokus. Det började med Malin Broddegårds öppna brev och fortsatte med PRO-föreningarnas krav på en ny kostordning.
Men frågan har en längre historia än så: Den började med för cirka tre år sedan och blev en kommunal valfråga på hösten samma år då pensionärsorganisationerna inhöstade en rad löften från de olika partierna. Resultatet blev att 300 000 kronor gavs till en konsult med uppdraget att göra en översyn av måltidssituationen.
Den kom i början av december i fjol. Där konstaterades att det system som idag används är kyld mat, eller cookchill är mest kostnadseffektivt. Maten, sammanlagt 2 924 luncher, tillagas vid centralköket i Skillingaryd och slutbereds sedan vid 25 mottagningskök så nära serveringen som möjligt. Detta system kostar 20,4 miljoner om året.
I ett alternativt förslag ställs samtliga 25 mottagningskök runt om i kommunen om till 25 fullvärdiga tillagningskök. Metoden benämns CookServe och beräknas kosta 30 procent mer eller 26,7 miljoner. Fördelarna är närheten till kunderna, färre transporter och anpassningen av köken till lagstiftningen. På minussidan finns framför allt ökade kostnader av olika slag.
Ett andra alternativ är tillagning på såväl Fågelforsskolans centralkök som Hjortsjöskolans kök. Fördelningen blir 1 083 luncher respektive 1 841 luncher. Kostnad 22,2 miljoner. Fördelar här viss minskning av transporterna och anpassningen av köket i Vaggeryd till lagstiftningen. Även här blir det dock ökade kostnader.
PRO-ordförandena Reine Frisk och Bo Holst godkänner inte slutsatserna.
– Man påstår att man har en rationell organisation, men i själva verket har man en splittrad organisation. Det är till exempel en missuppfattning att Fågelforsskolan svarar för all matlagning, så är det inte utan man lagar mat på flera ställen.. Det finns till exempel ett avtal mellan BUN och socialnämnden där man beskriver vad som ska göras vid de olika boendena. Det är splittrat på ett sätt som inte är rationellt, säger Bo Holst.
Förslaget från utredaren om 26 tillagningskök pekas ut som det klart dyraste. Men det argumentet köper inte Bo Holst.
– Detta är ingen pengafråga, vi äldre betalar bra för maten i dag, 100 kr om dygnet. Man ska inte sitta och prata om andra summor. Vi betalar, säger Bo Holst.
– Vårt förslag bygger på fyra ”centralkök”, inte 26. Dessutom har man redan fått en miljon extra, det är inte utan att man undrar var de pengarna har tagit vägen.
– Nej, vill man leva upp till visionsarbetets tal om att Vaggeryds kommun ska göra skillnad har man här har chansen. I Värnamo har man börjat flytta ut köken , det kan vi göra också. ,
Den politiska behandlingen har knappt hunnit börja. Kommunstyrelsens arbetsutskott hade upp kostutredningen till diskussion den 5 december förra året.
– Vi diskuterade frågan utan förtecken och konstaterade väl både ros och ris, summerade kommunalrådet Berry Lilja (S) efter sammanträdet.
– Det tillagningssystem som valts är optimalt. Man säger också att sättet att hålla ihop tillagning och transporter är bra. Däremot är man kritisk mot styrningen som man anser vara otydlig med ansvaret hos två olika förvaltningar, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Man pekade också på att det är stor personalstyrka som sysslar med mathållningen men att den delvis saknar utbildning. Inget av detta var förvånande.
Nu ska utredningen ut på remiss. Avsikten var att slutsatserna skulle redovisats i februari. Men det lär dröja ytterligare några månader.
Bo Holst och Reine Frisk kämpr vidare med kommunens kostorganisation.
Tack,PRO! Nu sätter ni åter ljuset på hur våra gamlingar ”utfordras”. Skam över våra politiker.Låt det bli en första rangens valfråga.Om det blir för dyrt? Dra ned kostnaderna på alla landsortsskolor, eller höj skatten.Eller varför inte göra både och.Eller vad säger Lilja?