Vad gör ICA Supermarket i Vaggeryd för att leva upp till den position som ICA fått i Råd & Röns analys.
Jonas Hugosson som är chef och butiksägare berättar om inriktningen på miljöansvar, kost och hälsa med hjälp av en kostrådgivare.
– Mycket fokus har legat på kost och hälsa under 2013. Vi har bland annat haft besök av skolklasser för rundvandringar med information om kost och hälsa, berättar han.
– Den satsningen fortsätter under 2014 med en egen utbildad kostrådgivare, Lotta Ekfeldt, som kommer att visa egna recept och matkassar byggda på sunda kostvanor.
Vidare har personalen utbildats i miljö- och kvalitetsarbete. Jonas Hugosson berättar att man också har sett över sponsringen för att anpassa den till tankarna kring kost, hälsa och motion sam barn- och ungdomar.
Där finns också tryggheten inbakad eftersom den står i relation till hälsan. Till exempel återkallas varor direkt i kassan när egenkontrollen i trygghetssystemen slår till.
En annan aspekt på det är certifiering av leverantörerna. 80 procent av dem är certifierade – för de lokala leverantörerna är siffran 100 procent. I skaran ingår exempelvis Vaggeryds Chark och Rudenstams Frukt och grönt.
Jonas Hugosson berättar också att fem miljoner investerats i form av energibesparingar i miljöarbetet.
– Allt ska genomsyras av ett miljötänk. Vi har bytt kyla i butiken till lågenergi och bytt ut all belysning vilket gett besparingar på 30 procent, säger han.
Den strävan har gått så långt att transportrutten för leveranserna av livsmedel till kunderna styrs via GPS så att miljöbelastningen minimeras.
Om det är något som handeln får kritik för så är det resursslöseriet i form av stora mängder spill som kastas.
– Vi arbetar med att minska andelen avfall och ökar andelen ekolgiska produkter som är bättre. Men vi fryser också mat där datum gått ut. Den går sedan luncher för hemlösa och missbrukare. På så sätt minskar vi mängden avfall och stödjer samtidigt de människor som behöver hjälp, säger Jonas Hugosson.
Jonas Hugosson.