Den 1 januari 2015 blir Jönköpings län en egen region. Då ombildas Landstinget till en så kallad regionkommun och byter namn till Region Jönköpings län. Den nya organisationen får ett bredare uppdrag än ansvar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik samt kultur. Man också för att samordna utvecklingsinsatser inom områden som infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och utbildning.
Det är Regionförbundet som idag har regeringens uppdrag att driva och samordna det regionala tillväxt- och utvecklingsarbetet. Regionförbundet kommer att avvecklas vid årsskiftet och personal och arbetsuppgifter förs över till den nya organisationen Region Jönköpings län.
Det är en omfattande förändring som sker, men mycket kommer att fungera precis som tidigare, till exempel inom hälso- och sjukvården. Fördelarna med att bilda region är många. Det handlar om att kraftsamla och samordna det vi säger och gör för att stärka och utveckla hela regionen, det vill säga Jönköpings län.
Besluten som rör länets utveckling ska i första hand fattas av folkvalda politiker, Det innebär att medborgarnas inflytande över regionens tillväxt och utveckling stärks, och besluten blir synligare.