Landstinget i Jönköpings län fortsätter att ligga i den nationella toppen när det gäller att följa hygien- och klädregler.
Det visar den fjärde nationella mätningen av följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler våren 2012.
Samtidigt presenteras resultatet av den nionde nationella mätningen av vårdrelaterade infektioner på sjukhus. 7,9 procent av Landstingets sjukhusvårdade patienter hade en vårdrelaterad infektion vid mättillfället. Det är en av de lägsta siffrorna hittills i länet. Motsvarande siffra för riket var 8,9 procent.
Initiativet till de nationella mätningarna kommer från SKL – Sveriges Kommuner och Landsting – för att öka fokus på patientsäkerhet.
1.262 hygienobservationer
Landstinget i Jönköpings län har sedan 2006 mätt följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler månadsvis med hjälp av utbildade hygienobservatörer.
Under vårens mätning rapporterades 1.262 observerade patientnära arbetsmoment inom de tre sjukvårdsområdena, vårdcentralerna och Folktandvården.
Något sämre – men ändå bäst
Jämfört med höstens mätning försämrades resultatet för följsamhet till så kallade basala hygienrutiner något, från 88 procent till 85 procent. Följsamheten till klädregler ligger oförändrat på höga 98 procent.
Andelen observerade personer som var korrekta i följsamheten till både basala hygienrutiner och klädregler har sjunkit från 87 procent till 84 procent.
Trots detta fortsätter Landstinget att ligga i topp – inget landsting har bättre totalsiffror.
För att få ta del av statliga pengar behövs 80 procent, vilket Landstinget alltså klarat med råge.
Engagemang bakom framgångarna
– Den nationella mätningen bekräftar Landstingets månadsmätningar. Observatörernas insatser och chefernas engagemang är två framgångsfaktorer för att behålla intresset för och ge ökad kunskap om hygienrutiner, säger hygiensjuksköterska Gunhild Rensfeldt.
Infektionerna i vården minskar
Den nationella mätningen av vårdrelaterade infektioner gjordes i början av mars 2012. På nationell nivå är lunginflammation, urinvägsinfektion samt hud- och mjukdelsinfektion de tre vanligaste infektionerna. I Jönköpings län var smittsamma tarmsjukdomar, hud- och mjukdelsinfektion och lunginflammation vanligast.
Riskfaktorer
I samband med denna mätning registreras också vissa riskfaktorer. Jämfört med riket får färre patienter i Jönköpings län kateter (KAD) eller så kallad central venös infart. Landsting med låg förekomst av vårdrelaterade infektioner har relativt låg förekomst av KAD och tvärtom.
Framgång att jobba med egna resultatet
Några landsting utmärker sig genom antingen genomgående låg förekomst av vårdrelaterade infektioner, eller stadigt sjunkande trend. Erfarenheter från dessa landsting talar för hur viktigt det är att jobba med resultatet från mätningarna ute i verksamheterna.
Alla kliniker i Landstinget i Jönköpings län har nu siffror från minst åtta olika mätningar och därmed en bild av vilka vårdrelaterade infektioner som är vanligast i den egna verksamheten.
Strama utbildar
Strama Jönköping – Samverkan mot antibiotikaresistens – genomför under våren lärandeseminarier för Strama-ansvariga läkare och vårdutvecklare. Fokus ligger på arbetet med vårdrelaterade infektioner, antibiotika och resistens.