Det kommer att bli färre anställda på Jönköpings läns museum, från cirka 65 till 55.
– Dagens ekonomiska medel täcker inte den verksamhetsutveckling som krävs. För att kunna bemöta framtidens utmaningar måste ekonomiska medel frigöras. Museet mål är att uppnå en utvecklingsresurs på tio procent av museets anslagsbudget (jämfört med dagens fyra procent), uppges i ett pressmeddelande.
En ekonomisk omfördelning i kombination med förändrade tjänster ger museet den flexibilitet som krävs för att möta framtida behov och möjligheter. Effekten av förslaget kring den föreliggande ekonomiska omfördelningen blir att museets måste anpassa bemanningen därefter, vilket skulle innebära en personalminskning. Enligt förslaget kommer cirka tio tjänster att beröras och ytterligare sju är planerade att omformas och därefter utlysas internt.
Samtal har inletts med de fackliga organisationerna. Länsmuseets chef, Sergei Muchin, räknar med att förhandlingarna ska vara klara i början av december och att han då kan ge personalen ett slutgiltigt besked.
Jönköpings läns museum är en stiftelse. Stiftare är Landstinget i Jönköpings län, Jönköpings kommun och Jönköpings läns hembygdsförbund. I dag är 65 personer tillsvidareanställda på museet.
Mer att läsa:
Nu planeras att genomföra en strukturförändring. Syftet är att säkerställa museets förmåga att möta framtida utmaningar gällande uppdrag som en delaktig och tillgänglig kulturinstitution vilken levandegör bredden av kulturarv i Sverige. Detta innebär att museet söker nya arbetsformer samt en ny roll i relationen till det omgivande civilsamhället. Förslaget kring ny struktur har också till uppgift att skapa spelrum för museets utveckling i samspel med en långsiktig och hållbar ekonomi. En anpassning till dessa nya utmaningar innebär en föreslagen personalminskning.
Jönköpings läns museum står inför nya utmaningar. En av dem är förväntningarna från kulturpolitiken som menar att medborgarna ska beredas större utrymme för dialog inom museisektorn, vilket ska ske genom en ökad tillgänglighet och delaktighet. Tillsammans med museet och dess kompetens genererar medborgarna och samspelet av erfarenheter ett levande kulturarv. En annan utmaning är den kommande regionbildningen. Museet måste utveckla och tydliggöra sin regionala roll oavsett var regionens gränser hamnar. Ytterligare utmaningar berör museets konsultverksamhet. Arkeologer, byggnadsantikvarier och konservatorer möter konkurrens på en marknad som tidigare varit konkurrensbefriad. Nytt regelsystem innebär att museets expertis kring kulturmiljöfrågor måste förstärkas och tydliggöras som en ledande och viktig faktor för kunskapsutveckling kring kulturmiljöfrågorna i det regionala perspektivet.
Utmaningarna är avgörande för den pågående strukturförändringen på Jönköpings läns museum. I strukturförändringen finns ett förslag som ska leda till en starkare organisation där museets kärnverksamhet är bättre anpassad för de nya förutsättningarna. Styrelsen har antagit förslaget och därefter överlämnat uppdraget till ledningen – att säkerställa länsmuseets utveckling i samspel med långsiktig hållbar ekonomi.