Efter att sjukskrivningstalen inom Barn och ungdomsförvaltningen blivit oroande höga ska nu politikerna ta tag i saken på allvar.
Allt fler av våra lärare är sjukskrivna. Det gäller både inom skolan och förskolan, men värst är det i förskolan. Sjukskrivningstalen har ökat med ca 2,5% den senaste tiden. Siffrorna pekar på att det finns ett problem.
– Vi måste vara rädda om vår personal. De mår inte bra och vi är oroliga för dem, säger Viktoria Önnerby (KD) ordförande i Barn och utbildningsnämnden, BUN.
Stora barngrupper, stressig miljö och press uppifrån säger förskolelärare som Skillingaryd.nu har talat med. Problemet kan ligga i de besparingar som gjorts inom förvaltningen tidigare menar Atcha Adinda (FP) som sitter i BUNs utskott.
– Det var ett underskott på sju miljoner förra mandatperioden. Nu har vi tajtat till ordentligt i skolan. Det kan ha slagit tillbaka i den här perioden och gjort att många är sjuka. Men vi vet inte om det är så. Så därför har vi gett i uppdrag åt tjänstemännen att kolla vad de här sjukskrivningarna beror på.
Undersökningen kommer inte bara handla om vad sjukskrivningarna beror på. Man ska också göra en ordentlig genomlysning av verksamheten i stort. Det handlar om att ta reda på om något kostar pengar i onödan berättar Viktoria Önnerby.
– Det kan vara så att vi lägger ner relativt mycket pengar utan att växla ut i högre resultat. Vi ska fundera på vad vi kan göra annorlunda. Kan vi tänka smartare, kan vi göra på något annat sätt? Det är ingen quick fix utan något vi måste börja tänka på.
Men saker kostar väl vad de kostar, har ni ett magiskt trollspö?
– Nej, vi har inget trollspö. Det är att sätta upp en målsättning för hur vi ska tänka och arbeta. Vi ska genomlysa verksamheten och se var det finns resurstjuvar som vi kanske inte skulle behöva lägga pengar på, säger Viktoria Önnerby.
Den mest uppenbara kostnaden är sjukskrivningarna, så steg ett är personalenheten ska göra enkäter bland personalen i både förskola och skola för att ta reda på varför så många är sjukskrivna.
– Vi behöver ju veta orsakerna så att vi kan bemöta problemet på rätt sätt och inte bara gissa oss till vad vi ska göra. Det primära är personalen. Det sekundära är ekonomin, även om den också är väldigt viktig, säger Viktoria Önnerby.
Allt som förbättras för lärarkåren är tacksamt!
Som det är nu så går lärare på knäna med alla arbetsuppgifter, stora behov hos eleverna och små ekonomiska resurser.
Det finns INGA vikarier! Känner man att man är på väg att bli sjuk så blir man ännu mer stressad för då vet man att kollegor kommer att drabbas, mer stress ger sämre immunförsvar och vips så är man ju sjuk……eller det värsta,långtidsjuk….
Jag vill ha en dräglig arbetsmiljö där jag vet att jag kan ta min dagliga 30-minutersrast, där jag hinner ägna tid till alla elever, där jag inte ser kollegor deppa ihop, där jag inte blir kallad för ”jävla kärring”, där jag kommer hem och kanske hinner prata med mina egna barn istället för att ta igen massor av arbete.
Gör läraryrket attraktivt!
Anställ flera personal och se till att det finns vikarie som kan ersätta sjuka lärare. Det är skamligt att sjuka lärare behöver jobba för att verksamheten ska hålla igång