Lindekullen

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt Lindekullen.

Lindekullen, en begravningsplats i Voxtorps socken

Lindekullen, en begravningsplats i Voxtorps socken, Östbo härad, en natur- och kulturkrönika i 9 bilder om livet och döden, två sidor av samma mynt.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, i senare delen av november månad anno 2013.

 

1 IMG_0035

En liten oansenlig skylt invid den vackra Lindekullen, eller Linnekullen, en begravningsplats i Voxtorps socken, Östbo härad, i Jönköpings län inte långt från samhället Bor, vackert belägen med en skön utsikt över sjön Flåren, i Värnamo kommun, berättar följande historia,

”Godsägaren Leonard Jonathan Lindström som levde mellan 1794 och 1870 lät inrätta denna gravplats för sig själv, sin maka, sin familj och deras efterkommande, efter kungligt tillstånd givet av Carl den XV den 13 oktober 1870. Invigningen av gravplatsen förrättades av biskoben i Växjö, Henrik Gustav Hultman.

Lindström kom från Östhammar i Uppland och var verksam i S:t Petersburg i Ryssland mellan åren 1818-1846. År 1829 gifte han sig med franskfödda Anne Eugenie Gonon, 1811-1885, och 1842 inköpte makarna Edhs säteri. Överflyttningen från Ryssland skedde successivt fram till år 1846.  Gården fanns kvar i släktens ägo intill 1873.

Inom den med järnstaket inhägnade graven vilar L J Lindström och hans maka samt några av deras barn med respektive makar. Lindekullen hyser därutöver ett trettiotal gravar där ättlingar till familjen fått sitt sista vilorum. Över några av gravarna är stenar resta, men inte över alla. Var därför aktsam när du beträder kullen.

Makarna Lindströms barnbarn bildade Edh-släktens Förening till stärkande av familjebanden. Släktens medlemmar samlas sedan 1930-talet vart tredje år till släktmöten. Gravplatsen är en viktig del av släktens kulturella arv.

Lindekullen sköts nu med gemensamma insatser av Voxtorps pastorat, Värnamo kommun, Länsstyrelsen i Jönköping samt Edh-släktens Förening.

2 IMG_0036

Linden, ”Tilia cordata”, är ett lövfällande, upp till drygt 20 meter högt träd med stor krona och hjärtlika blad, från nedre delen av stammen bildas ofta mängder med skott. Årsskotten är kala, bladen är små, gröna och också kala, bladundersidan är blågrön och har små rostfärgade hårtofsar i nervvinklarna. Höstfärgen är gulgrön.

Lind blommar i juli-augusti med bleka blommor som sitter tillsammans i upprätta eller hängande klasar. Blomklasarna har vanligen mellan fem och femton blommor. Linden är insektspollinerad till skillnad från de flesta andra träd, arten blommar sent och är det träd som blommar sist på säsongen. Frukten är en nöt som är rund till päronformad, tunnskalig samt med otydliga åsar.

3 IMG_0037

Linden är vanlig i södra och mellersta Sverige och den hör hemma i ädellövskogarnas flora, liksom almen, ”Ulmus glabra”, lönnen, ”Acer platanoides” och eken, ”Quercus robur”. Den första fynduppgiften är från medeltiden.

Lindens ved är mjuk och används ofta till snideriarbeten, flera av regalskeppets Vasas skulpturer är till exempel gjorda av lind. Veden har också använts för framställning av ritkol. Barken har ett bastlager som använts till rep, mattor och för trädgårdsändamål.

Lindblommor har använts i medicinen sedan medeltiden eftersom te av lindblommor ansågs svettdrivande. Lindar producerar rikligt med nektar och besöks gärna av bin, och ger den så kallade lindblomshonungen.

Inom farmakologin har både blommor, bark och kol använts med arbetsnamn som ”Tiliæ Flores”, ”Cortex interior” och ”Carbones”. Linden planteras ofta som parkträd, även om hybriden parklind, ”Tilia x vulgaris” är vanligare i odling.

4 IMG_0038

Carl von Linnés far, Nils Linnæus, tog sitt efternamn efter en ovanligt stor lind som växte vid Stegaryd i Småland.

Artnamnet ”cordata” är från latinets ”cordatus” för ”hjärtlik”, ”hjärtformig” och syftar på bladformen. Det svenska namnet lind är känt sedan medeltiden.

”Mig finner ingen,
ingen jag finner.
Alm, hägg och hassel blomstra för vind –
Jag ler åt alla,
alla åt mig le.
Alm, hägg och hassel, lönn, sälg och lind
blomstra för vind,
buga för vind –
ett vet jag bättre än klänga och springa,
det är att sjunga här under lind.”

Ur ”Tintomaras sång” av Carl Jonas Love Almqvist från ”Drottningens juvelsmycke”, år 1854.

5 IMG_0039

Här vilar godsägaren Leonard Jonathan Lindström och hans hustru Anne Eugenie Gonon, inskriptionen på gravstenen är som följer,

”L J Lindström 15/8 1795 9/12 1870 Hans maka Anne Eugenie f. Gonon 13/6 1811 27/5 1885 Joh. 3:16”

Johannes 3:16 är ett ofta citerat bibelord. Det står i Johannesevangeliet i Nya Testamentet. Versen brukar ofta kallas för Lilla Bibeln eftersom bibelordet, i stort sett, beskriver vad hela den kristna tron går ut på. Till skillnad från islam och judendomen säger kristendomen att Jesus är både Messias och Guds son.

Enligt Bibel 2000 lyder Johannes 3:16:

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv” 

6 IMG_0040

Det är vackert och fridfullt på Lindekullen, en plats där man tänker efter, funderar och begrundar, såväl naturen och vår egen korta tid här.

7 IMG_0041

Ännu en stor och vacker gravsten med inskriptionen; ”K A H Reuterswärd 1838 1930 och hans maka Elisabet Reuterswärd f. Lindström 1846 1931 Tio söner reste vården”

8 IMG_0042

Här inbäddad bland vackert brunröda höstlöv av lind och ek vilar; ”Maria Mannerstedt 15/7 1867 20/6 1937 Upp. 1:5”

Upp. 1:5: ”och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde från de döda och härskaren över jordens kungar. Han som älskar oss och har löst oss från våra synder med sitt blod”

I sin helhet står det; ”Detta är Jesu Kristi uppenbarelse, som Gud gav honom för att visa sina tjänare vad som snart skall ske. Han sände sin ängel och lät sin tjänare Johannes veta det, han som har vittnat om Guds ord och Jesu Kristi vittnesbörd, allt han har sett. Salig den som läser upp och saliga de som hör orden i denna profetia och bevarar det som står skrivet i den. Ty stunden är nära.

Från Johannes till de sju församlingarna i Asien. Nåd och frid från honom som är och som var och som kommer och från de sju andarna framför hans tron och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde från de döda och härskaren över jordens kungar. Han som älskar oss och har löst oss från våra synder med sitt blod och som har gjort oss till ett kungadöme, till präster åt sin Gud och fader, honom tillhör härligheten och väldet i evigheters evighet, amen.

Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom, också de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall brista ut i klagan för hans skull. Ja, amen. Jag är A och O, säger Herren Gud, han som är och som var och som kommer, allhärskaren.

9 IMG_0043

Det vackra och kraftfulla järnstaketet vaktar väl de här innanför vilande människor som en gång genomförde sin livsgärning i dessa vackra marker.

Avslutningsvis, den kraftfullt mossbelupna lindstammen i bakgrunden är sådan därför att den lutar och därför sipprar näringsrikt vatten nedför just denna sida, mossor till gagn.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.