Om ett halvår invigs Milséum i Skillingaryd. Därmed var det förstås en självklarhet för det statliga museinätverket Sveriges Militärhistoriska Arv att förlägga sin årliga konferens till Skillingaryd.
Konferensen inleddes på onsdagen och avslutas i morgon torsdag för ett 70-tal deltagare från de 24 museer som ingår i nätverket, från Abisko i norr till Kristianstad i söder.
Det är en organisation som känner medvind som är samlad i Lägerhyddan på Östra lägret.
– Sedan nätverket startade 2008 har vi sett att besökstalet ökar med tio procent årligen. Förra året nådde vi tillsammans 255 000 besökare, säger Carl Sarmén som är kanslichef för den administration som driver nätverket med stöd, råd och 30 miljoner kronor om året i statligt stöd.
– Besökssiffran ökar stadigt och det känns fantastiskt roligt. Det visar att hela konceptet bakom det här nätverket fungerar. Jag skulle vilja säga att kulturdepartementet har lyckats med detta helt nya koncept. Ett bevis på det är att man utomlands har börjat titta på den modell som vi har skapat här i landet. Finland ligger i startgroparna, de baltiska länderna är jätteintresserade liksom Ryssland och England
Kan då Miliséum bidra till att förstärka den här utvecklingen? Givetvis ser Carl Sarmén en ljus framtid för den satsning som pågår i Skillingaryd, något annat vore tjänstefel.
– Läget här är bra och jag tror på tanken om Miliséum och berättelsen om den indelte soldaten. Visst finns det muséer som bjuder på andra upplevelser men man ska också veta att det ofta kostar multum att driva sådana anläggningar, säger han.
– Den nyligen invigda Arsenalen i Strängnäs drog 20 000 besökare och kan Miliséum här i Skillingaryd få 10 000 till 15 000 när verksamheten här så att säga har satt sig så är det klart godkänt.
I Vaggeryds kommunen var politikerna minst sagt splittrade i den här frågan. Men det är ingen nyhet för Carl Sarmén. Så har det genomgående varit i riket.
– Det roliga är att vi märker på allmänheten att intresset för militärhistoria ökar, konstaterar han.
– Dessvärre har politikerna varit mer kallsinniga överlag, just militärhistoria har inte varit riktigt rumsrent. Men nu märker vi att det finns brett intresse. Det har hänt mycket i och med att försvarsmakten har avvecklats på så kort tid som väcker intresse hos folk.
Som exempel nämner han Victoriafortet i Vuollerim i Lappland. En flygare som var verksam på F 21 i Luleå och som under åratal hade flugit kors och tvärs över fortet var helt omedveten om dess existens.
Sven Engkvist, chef för Miliseum mötte Carl Sarmén, till vänster, som är kanslichef för Sveriges Militärshistoriska arv.
Ja, vi är splittrade i frågan vi politiker.
Varje besökare på dagens museum är subventionerade med 118 kr av staten. Miliseum kommer om de får 10000 besökare vara subventionerade av kommunen med 150kr, så länge vi får de 800000 kkr av staten vi räknar med, blir det ytterligare 80kr per besökare.
Var och en får fråga sig om man kunde gjort något bättre för pengarna, sedan får man rösta därefter i nästa val.
Jag har försökt att få veta varför Miliseum är försenat med sitt öppnande, är det någon som kan svara?
Mats
Ja, det är ju för hemskt att ni måste subventionera hela 150:- per besökare. Hur mycket är det i kommunens hela budget?
Kan det inte vara värt det att bevara lite av vårt kulturarv och göra det tillgängligt?
Hej Thomas, det är exakt en och en halv miljon kommunala skattekronor och exakt 800.000 statliga skattekronor. Då har vi inte räknat den 12 miljoners investering vi gjort i Fortifikationsverket lokaler. Vi borde nog lägga till ytterligare 120kr per biljett i avskrivningar.
Jag och många med mig har idéer om var de skulle göra bättre nytta. Skulle det nu bara vara 5000 besökare är subventionen 300 kr per biljett, plus 160 kr från staten. Om du inte kommer ihåg, så kan jag påminna om att även de statliga pengarna är skattepengar.
Det ska å andra sidan bli intressant att höra och se vilken historia som berättas om den indelte soldaten. Vår egen romantiserade eller Tyskarnas, Polackernas syn. De var de som drabbades när våra snälla soldater drog till strid.,
Mats
”Romantiserade syn”, ja med de orden så förstår jag ju din inställning till militärhistoria. Det är väl fult och vi som är intresserade är ju förstås hemska oempatiska människor.
Genom hela min skoltid så nonchalerades speciellt stormaktstiden för att den skulle vi ju skämmas över. Finns det något folk som är så självhatande som svenskar kan man undra? Jo,det begicks övergrepp i Polen, Tyskland m.fl. Men kan du nämna något land som inte begick grymheter? Soldaterna som övat bl.a i Skillingaryd har kämpat och dött för sitt land och var vanliga bondpojkar och de förtjänar att lyftas fram någon gång. Den moderna historien som alla som gjort lumpen kan minnas och som också ska visas på Miliseum, är den hemsk också?
Jag förstår att det måste svida i dig att skattepengar ska läggas på att subventionera oss historieintresserade, ditt förakt märks ju tydligt. Att intresset för detta numera är stort i Sverige måste väl också irritera antar jag?
Vad skulle du vilja lägga pengarna på? Är det bara Miliseum eller är du emot att alla museer som kräver skattepengar?
Hej Thomas, oj då, nu trampade jag visst på en öm tå.
Eftersom du nu inte vill visa vem du är, så får jag väl börja med
att presentera vem jag är, så du kan få en bild av det. Jag är
Fänrik, Plutonchef, i Sveriges arme. Jag med andra ord gjort både
lumpen och Kadettskola. Jag trivdes bra och är glad och stolt över
att vara en del av den Svenska histoirien. Jag tycker att det var
ett misstag att allmän värnplikt togs bort, det fanns många bra
skäl att behålla den. Jag tycker inte om att en historia förvanskas
eller förfalskas, för att det ska passa in allmänhetens
historiesyn. Det kan gälla den indelte soldaten, Stalins
Sovjetunionen eller Francos Spanien. Våra soldater åkte ut i Europa
för att erövra land, de var brutala, mördade barn, våldtog
kvinnorna precis som i många andra krig. Att det hänt på andra
ställen ger på inget sätt legitimitet för våra soldater, lika lite
som det gör det för soldater som idag befinner sig i en krigszon.
Jag tror inte att vårt Miliseum kommer att ge en Vilhelm Moberg
bild av vad som hände, men jag är rädd för att bilden ändå blir
förvanskad. Jag är ganska säker på att turistande tyskar kommer att
skratta gott åt vår historieförvanskning, och kanske fundera på hur
de själva beskriver världskrigen. Alla som är intresserade av
något, låt det vara historia, knyppling, sport eller teater får
naturligtvis utöva det, men inte på skattebetalarnas bekostnad.
Skattepengar ska vi använda till vård, skola och omsorg. Jag lovar
att det finns hål som hade mått bra av att fyllas med dessa pengar.
Nu har vi skrivit kontrakt på 40 år med Fortifikationsverket, hur
många finns då som är intresserade? När i princip ingen har någon
relation till försvaret längre, vem ska då besöka detta
museum?