Ljus snö och mörka vatten

Vår naturkrönikör Dan Damberg har tittat närmare på vattnets biologiska mångfald.

Ljus snö och mörka vatten

Ljus snö och mörka vatten, en naturkrönika i 18 bilder om den biologiska mångfalden, optiska fenomen och vattnets olika färger.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, på februari månads första dag 2014.

 

1 IMG_0999

Februari inleddes med vackert vit snö och Lagans vatten syntes därför mörkare än på länge, kontrasterna gjorde att hela gråskalan med ens tycktes representerad i naturen.

2 IMG_1000

Men som ni märker är vatten allt annat än svart, måhända mörkt men inte svart. Färgen på vatten är oftast ett ljusbrytningsfenomen, och rent vatten ser färglöst ut i små mängder. Att haven ser blåa ut har framförallt två orsaker, som bidrar i olika delar beroende på omständigheterna.

Den ena faktorn är reflekterat ljus från en blå himmel och den andra faktorn är vattnets egen färg, som faktiskt är svagt blått.

3 IMG_1001

En liten mängd vatten ser färglös ut, men tittar man genom många meter vatten syns den blå färgen. Den blå färgen hos vattnet beror på att det röda ljuset absorberas av rörelser och vibrationer i vattenmolekylerna, till skillnad från de flesta andra färger vi ser som beror på ljusets växelverkan med elektroners excitation, med andra ord elektroner som ”hoppar upp och ner”.

I fysik innebär excitation att energi tillförs en atom så att en elektron ”hoppar upp” till en nivå som innehåller mer energi. Energin tillförs genom att en elektron exempelvis absorberar en foton, ett energikvantum eller ett energipaket eller krockar med en närliggande atom eller partikel.

Exciterade atomer är vanligen mycket instabila och efter en bråkdel av en sekund hoppar elektronen tillbaka till sin grundnivå, varvid den extra energin avges i form av elektromagnetisk strålning eller om ni så vill ljus.

Beroende på atomslaget, hur mycket energi som tillförts och huruvida elektronen hoppar tillbaka till sitt grundtillstånd i ett enda, eller flera steg, så kommer olika våglängder av ljus att utsändas. Det utstrålade ljuset har väldigt specifika våglängder, vilket gör att fenomenet kan användas för att beräkna vilka ämnen ett visst prov består av. Detta används bland annat inom astronomi för att bestämma vilka grundämnen olika stjärnor är uppbyggda av.

Excitation utnyttjas även i olika former av lysrör, där en tunn gas exciteras på elektrisk väg och beroende på vilka ämnen som finns i röret kan man få fram olika färger på det utsända ljuset.

I tropikerna där vattnet är klart syns dess blåa färger speciellt tydligt på sandstränder där vattnet är grunt och sanden är vit.

Anledningen till att havsvatten kan ha andra färger är att vattnet inte är rent eller att det innehåller plankton. Den grönbruna färg som havet har i till exempel Nordatlanten beror på att alger ger vattnet denna nyans.

Vattnets ljusgenomsläpplighet beror dels på förekomsten av partiklar i vattnet, dels på lösta ämnen i vattnet. I naturvatten så är det främst innehållet av humusämnen, samt vissa järn- och manganföreningar som påverkar absorptionen och man brukar då tala om vattnets färg.

Solens ljus består också av olika färger. Ibland delar färgerna på sig, det ser man till exempel i en regnbåge men i vanliga fall blandas alla färger ihop, och då ser vi solljuset som vitt.

Ljuset består av elektromagnetiska vågor, och olika färger i ljuset har sålunda olika långa vågor. Det blå ljuset har kortast vågor och det röda ljuset har längst vågor. När solljuset går genom vatten och möter vattnets molekyler så sprids det ljuset som har kortast vågor mest, och därför uppfattar våra ögon att vattnet är blått.

Vattnet kan vara blått, blågrönt, grönt, gulgrönt, gulbrunt, brunt eller mörkbrunt, alltefter närvaro av olika ämnen. Den blå färgen är den renaste och därför sägs den vara vattnets ”egen” färg,

Vättern har blågrön färg och har ett siktdjup på 17 meter och rekordet uppvisar en liten sjö i Abisko-trakten, som är blå på mer än 35 meters djup. En genomsnittlig Smålandssjö har gulbrunt eller brunt vatten, och siktdjupet är mellan 2-4 meter.

4 IMG_4700

I föregående bilds timmerbråte höll två små fåglar av arten gärdsmyg till, de gäckade mig i en lång stund i så motto att de eller den dök upp och försvann på ”bråkdelen av en sekund”, med andra ord fortare än jag hann fotografera dem, men skam den som ger sig och plötsligt fick jag lön för ”väntemödan”.

5 IMG_4701

Det latinska namnet på denna vår näst minsta fågel gärdsmyg är, ”Troglodytes troglodytes”, vilket betyder ”den som smyger ut och in i grottor och håligheter” och det är mycket träffande.

Det svenska namnet gärdsmyg associerar till stengärdsgårdar, rishögar och rotvältor i vilket den kilar omkring och gör sig ofta tillkänna med ett ljudligt knäppande och smattrande läte. Själva sången är förbluffande stark för att komma från en så liten varelse och gärdsmygen sjunger även på hösten och vintern.

6 IMG_4702

Rishögar och täta buskar väljer gärdsmygen som boplats och hanen bygger flera bon som honan sedan får välja mellan.

Bobyggnadskonsten är anmärkningsvärd, han flätar förhållandevis stora bollar av mossa, löv och kvistar med runt ingångshål på sidan. Kullen består av 6-7 ungar och ofta kläcks ytterligare en kull.

7 IMG_4703

Gärdsmygshonan ruvar ensam, men när den andra kullen är på gång flyttar hanen och de äldre ungarna in i ett av de ”oinredda” bona i närheten.

Spindlar och insekter utgör huvudfödan på sommaren men på vintern övergår gärdsmygen till att äta frön. Kalla vintrar tar hårt på beståndet och inventeringar under åren 1975-1979 minskade detta med cirka 90 %.

En del gärdsmygar flyttar och när de återvänder bidrar de till att beståndet fylls på och man beräknar att det som mest kan finnas en halv miljon par spridda över hela landet dock glest i Norrlands inland.

Det latinska namnet ”Troglodytes” användes förr även felaktigt i benämningen troglodyt för grottmänniska och grottman, på tidiga hominider. Termen används i dagligt tal ibland även om Neanderthalare, Cro-Magnon-människor, eller allmänt om paleolitiska människor, förmänniskor eller ”stenåldersmänniskor”.

Termen anses i dag, som sagt, vara felaktig främst på grund av att människor sannolikt inte haft sina huvudsakliga boplatser i grottor, under någon del av förhistorien, och den grundar sig alltså på felaktiga uppfattningar om tidiga människor.

8 IMG_1002

De märkliga kasande spåren i snön på den liggande stocken vållade mig lite huvudbry en stund då jag först tänkte på något mårddjur, iller, mink eller ännu hellre en mindre utter, dock avslöjade sig den lille strömstaren som den som vid fiske, start och landning gjort dessa förbryllande spår.

9 IMG_1010

Det blev lite vinter en stund i år också, och visst är Abbotten bro vacker i sin vita skrud och vita omgivning med det mörka vattnet sakta flytande där under.

En bro över mörka vatten, en av de absolut vackraste sånger jag vet, stämmer bra in på denna stämningsbild.

Bridge over Troubled Water är Simon and Garfunkels femte och sista studioalbum, utgivet i januari år 1970. Albumet är producerat av Paul Simon, Art Garfunkel och Roy Halee.

När du är trött, när du vill fly
Och oron viskar att, din dag ska aldrig gry
Jag är hos dig, känn handen kring din hand
Var stilla, var ej rädd,
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig

10 IMG_1011

När skuggan faller kall, där du går fram
När fågeln inte längre syns, och solen dör
Jag tänder ljus, jag tänder himlens ljus
Var trygg och tro på mig
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig

11 IMG_1017

Över mörka vatten, över mörka vatten
Styr mot havet nu, segla bort
Nu är din korta stund, det liv du väntat på
Följ vågens väg, se djupet skrämmer ej
För jag är här hos dig
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig
Som en bro över mörka vatten, ska jag bära dig
Över mörka vatten

12 IMG_4694

När bäckaprästen eller strömstare sitter så här tydligt och vackert är den inte svår att upptäcka även om den sitter totalt stilla.

13 IMG_4693

Men när strömstaren sitter stilla med den mörkbruna, något melerade, ryggen vänd emot betraktaren och med den vita haklappen mer eller mindre osynlig som på bilden smälter den verkligen in i miljön, och då kan man helt enkelt gå den förbi.

14 IMG_4705 Vintermyggor Tricocera relegationi

Vintermyggorna svärmade denna dag och jag lyckades få en bild på en sådan, art okänd. Dessa små tvåvingar i familjen ”Trichoceridae”, har nästan en världsvid utbredning, saknas dock i Afrika, och som omfattar cirka 110 arter, varav 18 finns hos oss i Sverige.

De liknar små harkrankar, men är inte närmare besläktade med dessa, och förekommer i svala, fuktiga skogs- och ängsmarker, i bergstrakter och i grottor. De flyger vid låga temperaturer och ses milda vinterdagar, senhöst och förvår, men vissa vintermyggor, som i släktet ”Diazosma”, flyger under sommarhalvåret. Larverna äter multnande växtdelar bland fuktiga löv, i svamp eller i djurspillning.

Vintermyggor har oftast en gråbrun färg och huvudet är litet med stora fasettögon men de har även punktögon. Antennerna och benen är långa och smala, även vingarna är stora och långsmala.

15 IMG_4684

Avslutningsvis för denna gång kommer fyra bilder på några av de vackra sångsvanarna som tillbringar vintrarna i Lagan från Skillingaryds dämme till Fågelforsdammen

16 IMG_4706

 

17 IMG_4707

 

18 IMG_4708

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.