Nu kommer LRF med kritik i frågan om gårdsbelysning på landsbygden.
LRF har författat en skrivelse till kommunen enligt följande:
I kommunstyrelsens handlingar finns ett förslag som går ut på att gårdsbelysningarna skall övergå till fastighetsägarna. På sikt tror LRF att det kommer att innebära en stegvis nedsläckning av gårdsbelysningarna på landsbygden.
Bakgrunden till förslaget är att det finns en oro för att nätbolagen vill ha mätning av strömmen. Det enda nätbolag som hittills ställt detta krav är EON, men varken Vaggeryds elverk eller Vattenfall, som är de stora aktörerna i kommunen har krävt det.
Energimyndigheten har inga krav på mätning om det är mindre än 1000 watt och 16 ampere på belysningen. Det skulle innebära stora kostnader för en kommun om varje enskild förbrukningspunkt skulle mätas. Tänk om det skulle mätas vid varje parkeringsautomat, informationstavla med mera.
Det fullmäktigebeslut som gäller i dag är helt OK. Det innebär att om tekniska kontoret vill bygga om gårdsbelysningen och ansluta den till fastighetsägarens mätare och sedan ersätta för strömkostnaden ställer vi upp. Skötsel och underhåll ligger kvar hos kommunen.
I det förslag som nu ligger vill tekniska, att fastighetsägaren själv skall bekosta omkopplingen, eventuellt nedgrävning av kabel. Sedan kommer skötsel och underhåll av stolpen och lampan att bli fastighetsägarens ansvar. Kommunen tar sin hand från gårdsbelysningen, något som funnits sedan början av 70-talet. Kommunen har marknadsförts med en strävan att hela kommunen skall leva. Nu släcks den ambitionen.
Den ersättning som föreslås är 500 kronor vilket precis bekostar strömmen för en modern natriumlampa. (De gamla kvicksilverlamporna sådana som finns i de vita gatulamporna förbrukar ström för minst 650 kronor per år).
Varför inte bygga om i långsamt tempo och använda nästa generation av lampor som har så kallade led-lampor. Dessa har en betydligt längre livslängd än de vanliga lamporna och halva strömkostnaden. Därmed minskar både strömkostnaden och underhållet.
I det nu lagda förslaget blir underhållet ett stort bekymmer för fastighetsägaren. Denne måste vid lampbyte eller service, hyra in kranbil för att komma åt armaturen. Vad kostar inte det! Varför inte använda de resurser som finns inom kommunen i stället?
Släng det nya förslaget i papperskorgen och låt oss som bor utanför tätorterna få behålla våra gårdslampor. Gärna i nytt utförande.
För LRF i Vaggeryds kommun.
Byarums LRF- avdelning
Pelle Philip ordförande
Svenarums LRF- avdelning
Lennart Karlsson ordförande
Åkers LRF- avdelning
Dan Gustavsson ordförande
Tofteryds Haghults LRF- avdelning
Lennart Gustavsson ordförande
Blir mycket intressant och se hur Centern ska slingra sig ur detta förslag som de själva lagt fram tillsammans i den styrande majoriteten!
Det är klart att landsbygden ska vara upplyst till en rimlig kostnad.Vi som bor i tätort har belysning hela natten. Alla är vi skattebetalare oavsett by eller landsbygd. Ingen ska diskrimineras.
Det är viktigt att behålla en upplyst landsbygd av många skäl attraktivitet, trygghet, trafiksäkerhetsskäl etc. Genom att kommunen behåller ansvaret för gårdsbelysningen kan den också på ett enkelt sätt standardiseras och successivt bytas mot modern energibesparande teknik som LRF föreslår.
Genom att sätta standard på wattal etc är det också enkelt och obyråkratiskt att sätta en schablonkostnad på dessa belysningar.
Låt oss värna en attraktiv och upplyst landsbyggd tycker jag som ”tätortsbo”.
Det är ju precis det ni sittande majoritet vill med ert gemensamma förslag! Bra att läsa förslaget så är detta solklart vad som gäller eller hur? Låt hela kommunen leva…
Detta gäller tydligen inte riktigt hela kommunen eller för att tala klarspråk: Ni på landet har väl råd att betala. Trodde inte att man gjorde skillnad på folk beroende på var man bor. Förslaget är ett faktum och framlagt för beslut. Kom att tänka på vad som sas innan valet. Alla ska med!
Vi som bor på landet är också skattebetalare..Hur ska vi kunna klara skötslen av denna och vad kostar detta? Låt i så fall alla betala för gatubelysning oavsett var man bor.
Ni som inte fått/ gjort detta redan kan nog räkna med en kostnad på allt från 5000:- till 25 000:- skulle jag tro. Ni står för kabel, grävning, montering av armaturen. Nu är ärendet bordlagt till 9/2, när man bordlägger så fortsätter bara ärendet nästa möte och får inte ändras i väsentliga delar. Enligt lagda förslag från majoriteten så är inte alla hushåll lika mycket värda, var det detta ni inom (S) & (C) gick till val på? Om (V) & (MP) är med på ”tåget” vore intressant att veta, ni samverkar väl inom majoriteten och informerar varandra?
Kommunen har släckt landsbygden en gång tidigare då dom ville att fastighetsägaren skulle betala strömmen
Men det är väl så att ska det lysa en hel rad med lampor från Ovdaskogsvägen till nya viadukten och belysta cykelvägar så kostar det väll