Länets riksdagsledamöter är nu i full färd med att samla kunskap och intryck ute i kommunerna inför höstens val. Moderaten Helena Bouveng gör sin småländska Grand Tour till 15 av länets skolor. I går gästade hon Fågelforsskolan i Skillingaryd.
Där togs hon emot av rektor Helen Kähr och Chrissie Dahlqvist, so-lärare på skolan sedan tio år, samt biträdande förvaltningschef Carina Sandberg.
I sällskapet ingick också kommunalrådet Allan Ragnarsson och skolpolitikern i barn- och utbildningsnämnden, före detta läraren och skolledaren Christer Holmgren, som för 40 år sedan var lärare på just Fågelforsskolan.
Det blev ett långt och intensivt arbetspass fyllt av frågor, svar och meningsutbyten om attityder hons elever och föräldrar, lärarnas situation, läxläsning, skollokaler, datorer med mera, allt i skuggan av PISA-undersökningens slutsatser.
”Inga fler skolreformer” var ett klart uttalat budskap som Bouveng fick med sig på den fortsatta rundresan.
”Usel it-miljö” var ett besked för Carina Sandberg att ta med sig till förvaltningskontoret.
Helena Bouveng var nöjd när hon summerade:
– Framför allt tycker jag att det är trevligt att man är så positiva till förstelärare och att rektorn underströk att viktigt att man kan göra karriär som duktig lärare, sammanfattade hon.
– Utmaningen som väntar handlar om att förändra attityden till kunskap. Men vi kommer inte att kunna vända på situationen inom skolan på ett dygn eller 100 dagar, det kommer att kräva uthållighet.Skolan kan inte lösa allt. Huvuduppdraget måste vara att ge de kunskaper som krävs för att gå in i vuxenvärlden.
Rektor Helen Kähr fick klart med ett fast rektorsförordnande för årskurs 6 till 9 för bara en dryg vecka sedan. Hon ser med förväntan fram mot de arbetsuppgifter som väntar:
– Det är en härlig grupp vi har att arbeta med i årskurs 6–9, säger hon.
– Visst har vi utmaningar, som skojbråk och en tuff jargong där ungdomarna häver ur sig saker utan att mena det.
– Men teamkänslan runt eleverna är bra med engagerade lärare. Eleven i centrum är ett slitet uttryck, men så är det här. Det är stor skillnad i jämförelse med hur det var för ett år sedan.
Chrissie Dahlqvist underströk hur viktigt det är att baskunskaperna, att kunna skriva och läsa, tidigt säkras för att skolarbetet senare ska kunna bli lustfyllt.
Magnus Olander, en av fem förstelärare i kommunen, kunde inte medverka på grund av sjukdom. Men budskapet från lärarsidan var att man inför de 14 försteläraretjänster som ska tillsättas måste tydliggöra vilka krav som ställs, vad läraren måste vara bra på.
En annan svårighet blir att hantera lönespridningen som uppstår i en stor grupp med många bra lärare.
– Men när denna process väl satt sig och kulturer skapats kommer det inte att bli ett lika stort ifrågasättande, menar Helena Bouveng.
Från vänster: Helena Bouveng, Carina Sandberg, Allan Ragnarsson, Helne Kähr, Chrissie Dahlqvist och Christer Holmgren.