I den flod av böcker som vällde fram lagom till jul spelade två djur med skillingarydsanknytning ledande roller: en puma och en babianhane.
Gilla läget heter en bok om militärhistoriska pärlor med intressanta bakgrundshistorier. Den är skriven av Arne Spångberg. I ett sådan sammanhang är berättelsen om puman Måns i Skillingaryd naturligtvis värd ett eget kapitel: Måns var Sveriges enda militära puma.
En sjöman som seglat på lata latituder hade med sig en halvtam puma hem till Sverige. Den visade sig dock besvärlig att inordna i livet i Stockholm och lämnades därför till Skansen där man beslöt att låta avliva djuret.
För att rädda puman bilade en grupp officerare vid Jönköping regemenete i Skillingaryd ett aktiebolag där andelarna såldes för fem kronor stycket.
Så kom det sig att puman, som kom att kallas Måns, för 100 år sedan, i juni 1913, blev 1 12s regementsmascot i Skillingaryd. Såvitt bekant den enda puma som upphöjts till denn värdighet.
Måns gillade officerare men inte civilister och framför allt inte kvinnor och barn. Berättelsen om hur det gick till när välkände skillingarydsbon Gunnar Blansch blev svårt biten av Måns finns med i boken.
Måns finns kvar i uppstoppat skick och kommer att bli en attraktion på Miliseum.
Journalisten Peder Lostens nya bok heter Peders personer och Åkermans apa. I boken som utgår från hans populära radioprogram Peders program berättar han om möten med människor som särskilt etsat sig fast i hans minne. Men där finns också berättelsen om Åkermans apa från Kamerun med på ett hörn.
Anledningen var att Losten försökte reda ut vad som hände med familjen Åkermans röde babian Cham. I avsnittet där författaren gör ett nedslag på Ludvigsborg i Skillingaryd medverkar Alice Åkerman. Även bortgångne Enar Skillius bidrog till att nysta upp mysteriet Cham. Sökandet efter Cham slutar på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Måns som regementsmascot i Skillingaryd.