Hur länge kan reningsverket i Skillingaryd stå emot befolkningsutveckling och högre reningskrav utan stora investeringar?
– Min gissning är att något måste hända inom fem till tio år, säger kommunens vatten- och avloppschef Björn Svensson.
I höstas gjorde konsultfirman Sweco en så kallad periodisk analys av Skillingaryds reningsverk. Resultatet av den redovisades och analyserades vid tekniska utskottets sammanträde i veckan.
– Vid förra besiktningen som gjordes för tre år sedan fanns det fortfarande marginaler. Men nu har man uppmärksammat att vi börjar närma oss gränsen på vad reningsverket klarar. Därmed kan vi inte släppa den här frågan, säger Björn Svensson.
Betyget är fortfarande högt för skötseln av verket: ”Besiktningsmannens helhetsintryck är att driften av anläggningen sköts på ett tillfredsställande sätt.”
Men det blev påpekande på sex punkter.
Huvudpåpekandet är att belastningen för syreförbrukande ämnen börjar närma sig gränsen för tillståndet som ligger på 10 000 personer.
– Ibland belastas det under den gränsen i bland över. I fråga om vissa ämnen börjar vi närma oss gränsen. Med det miljöengagemang som ska genomsyra kommunens verksamhet gäller det förstås att vi har marginaler så att vi ligger under gränsvärdena, säger Björn Svensson.
Analysen efterlyser också en VA-plan för kommunen samt att ledningsnätets status in mot pumpstationen i Vaggeryd med utläckage och inläckage av grundvatten klargörs.
Reningsverket i Skillingaryd har varit studieobjekt vid åtskilliga tillfällen. Den här bilden är från en visning förra året.
Förvånad över att chefen inte vet utan gissar. Blir inte lätt för politiker att fatta beslut då.