Mattanterna talar ut

Vi har fått en debattartikel om skolmaten från personal på centralköket i Skillingaryd.

Nu är måttet rågat!

När det gäller skolmaten  Cook chill systemet i Vaggeryd kommun känner vi att det gått för långt. Vi är idag en yrkesgrupp som knappt vill tala om att vi jobbar med kosten i kommunen, fast vi inte skiljer oss nämnvärt från andra skolor i Sverige.

Vi har ett system i kommunen som innebär att vi kokar och kyler, skicka ut det kallt till varje enhet som slutbereder det. Vi kokar inte potatis, grönsaker, ris och pasta utan den tillagning sker på varje enhet.

OBS. Vi tillsätter varken gifter, avföring, och då kan inte maten lukta så, inte serverarvi möglig mat heller. Man blir både ledsen och upprörd när man får höra det och vissa delar även läsa det i tidningen.

Klart att hel- och halvfabrikat som panerad fisk, köttbullar, pyttipanna, kycklingnaggets med mera används, men de tillsatser som är i dessa är godkända.

Matlagning från grunden, klart att det är det bästa, men när det gäller hel- och halvfabrikat som finns i varje svenskt hem som buljonger, krossad tomat, ketchup, majonnäs, konserverar  med mera – listan kan göras lång.

Vi vet att det inte är så hög  procent som kokar sina buljonger, kärnar smör, stoppar kor , maler sin köttfärs, bakar allt bröd, även här kan listan göras lång. Och när det gäller eko- och kravmärkt så är det hemmets plånbok som styr. Så tänk efter vad som finns i era kylskåp och skafferier innan ni skriver på en protestlista för matlagning från grunden.

Klart att allt kan bli bättre, men så dålig är inte maten för den pengen man har till bifogande och det är ju dock bara cirka 30 % av dagsbehovet som skolan ska täcka. Den andra procenten ska barnen och ungdomarna få hemma.

När det gäller vid enstaka tillfällen, då vill vi poängtera enstaka tillfällen som vid utflykter för skolklasser, förskolor och utbildning för kostens personal, har det serveras korv med bröd och oss veterligen så är det inga barn och ungdomar som blivit undernärda för det.

Mattanterna på Centralköket Skillingaryd

Läs mer om:
14 kommentarer
  1. Lennart Eriksson skriver:

    Varför gnatar ni på personalen ? De gör vad jag förstår ett gott jobb. Man vinner nog inget på att sprida halvsanningar och skrönor. Vad har ni i edra frysar och kylskåp hemma ? Ärlighet varar längts !

  2. Håller med skriver:

    Precis vad jag också funderat över, menar de som står bakom matupproret att de inte ger sina barn, chips till fredagsmyset? Fördiga köttbullar ibland? Gpr på MC Donalds? Äter godis? Jag tycker också det vore fantastiskt med hemlagad mat från grunden på varje enhet – liksom i mitt eget hem…och alla andras…men precis som ni skriver Mattanterna, ni serverar ju inget olagligt eller särskilt ovanligt i skolköken. Det r nog likvärdig mat med vad de flesta Av de som skriver på matupproret serverar sina barn utan o blinka, hemma varje dag.

  3. Roslagen skriver:

    Jag tror att dom som bekymrar sig mest om skolmaten är dom som vill komma undan med att slippa ge sina barn hälsosam föda hemma. Om skolan utfodrar med god kost, vilket dom gör, så kan mor och far bjuda på rostat bröd med choklad till, som kvällsmat. Billigt, enkelt, men kanske inta så bra men vad gör det??..I skolan har barnet fått RIKTIG mat. Skönt. Era barn får mycket bra mat i skolan, inga bekymmer.
    Vad äter era barn hemma? Där är problemet.

  4. Mamma skriver:

    Jag håller med er ”mattanter”!!

  5. j.b skriver:

    Det är knappast något fel på Mattanterna eller vad de tillagar från första början! Men det är väl inte riktigt det som är problemet här eller? Även gordon ramsays femstjärniga mat smakar skit efter ett par rundor i micron! Och där har ni själva problemet med vår mat. Den ska hitan och ditan och chillas hit och drillas dit. När den väl kommer till eleverna smakar den gummi! Det är knappast mattanternas fel, de gör säkerligen ett jättebra jobb så all heder till dem.
    Men maten vi serveras i skolan har tappat all sin näring och smak när den väl kommer till eleverna, det finns ingen anledning att tro något annat, det kan jag med hjälp av ett x antal tusen andra som faktiskt ÄTIT maten de senaste decennierna i Vaggeryds kommun intyga om!
    Matupproret var det absolut bästa jag skrivit på när det gäller denna frågan, och jag tycker ÄNNU FLERA ska hoppa det tåget. På så vis signalerar vi till hönsen däruppe vad vi tycker om Cook & Chill!

  6. Götaforsmamman skriver:

    Åh snälla ”mattanter”! Ni hade så lätt kunna göra denna fråga till ER STORA fördel. Ingen har väl nånsin sagt att matens kvalitet och näringsinnehåll har med er att göra?! Ni lagar ju maten med de förutsättningar som våra politiker har gett er, eller? Genom matupproret vill vi ju påverka våra politiker att ge större anslag till maten så att bl.a ingen halv- eller helfabrikat behöver inhandlas/upphandlas. Mögel i maten? Ja, det blir ju det när kylarna är dåliga i tillagningsköken. Att de är dåliga står ju till och med i kostutredningen… Sen är det ju beklagligt att debatten helt plötsligt handlar om vad föräldrarna ger för mat till sina barn hemma. Är det skäl till att kommunen inte behöver ta något ansvar? Var finns kommunens vilja?
    Jag har också ofta fått sagt till mig att lärare, fritidspedagoder samt förskolepersonal har klagat på maten så länge och utan resultat att de har ”gett upp”! OLLE, jag undrar var du har dessa klagomål. Kan du vara snäll och redovisa dessa!! Eller är det så (isf väldigt skrämmande) att intern kritik inte behöver redovisas?
    Matupproret är det bästa på länge, tydligen ända sättet att få politikerna att lyssna. Alla vill väl att maten i Vaggeryds Kommun ska vara av bästa möjliga kvalitet… även Ni ”mattanter”?

  7. Rebecca skriver:

    Håller till fullo med j.b!!!!

  8. E skriver:

    Förståt inte er mattanter, ni gör väl det bästa utifrån era förutsättningar! Men jag vill att mina barn ska få mat som inte innehåller en massa tillsatser för att maten ska smaka bra. Jag ger inte mina barn varken hel- eller fabrikat hemma, givetvis så äter vi på Max nån gång ibland, men då är det mitt beslut!

  9. Götaforsmamman skriver:

    KORR.

    OVE, jag undrar var du har dessa klagomål. Kan du vara snäll och redovisa dessa!! Eller är det så (isf väldigt skrämmande) att intern kritik inte behöver redovisas?

  10. Susanna Johansson skriver:

    Håller till fullo med j.b ock götaforsmamman! Det går att utveckla o göra saker o ting bättre utan mycket större kostnad. Tänk va kul o få vara mattant o får laga mat från grunden och få se glada o nöjda barn lämna matsalen! Vaggeryds kommun där hjulen alltid snurrar, jag tackar jag, här är det väl mest politikerna som är ute o snurrar med sina besparingar hit o dit, vart läggs pengarna på då???

  11. Mattanterna skriver:

    Åh snälla Götaforsmamma med flera. Det måste ni väl förstå när man läser era insändare om giftig mat, mat som luktar avföring och möglig mat mm. Att vi som lagar maten inte bara kan vara tysta o ta emot allt. Det är ju inte våra politiker som lagar maten eller hur?
    Det är ju så att det finns massor med lagar o förordningar att följa när det gäller livsmedel, egenkontroller och även när det gäller kylkedjan av cook chill. Därför har vi mottagningskontroll i alla kök ,bara för att vara säkra på att inte kylkedjan bryts. Vi skulle aldrig skicka ut någon dålig mat medvetet
    Klart att man vill påpeka att 70% av näringsvärdet ska intagas i hemmet o då helst utan tillsatser, när man ser namninsamlingar som skrivits på. Bör man inte föregå med gott exempel i hemmet? Är väl inte så att kommunen ska stå för matkulturen? Den bör nog föräldrar föra över till sina egna barn eller? Om de nu har tid med det eftersom det mycket annat som ska prioriteras. Vi är inte emot förändringar och allt kan bli bättre, men vissa saker kanske inte är ekonomiskt försvarbart som tillagningskök o dietkök på varje enhet. Har ni räknat på det? Personalkostnader? Ombyggnad av lastbryggor? Transporter som påverkar miljön mm. Det är ju faktiskt så att många i kommunen ska ha del av våra skattepengar. Hur många gnäller inte redan nu att skatten är för hög? Enligt kostutredningen så är det så att köken är slitna och det behövs underhåll av lokaler, det är självklart efter flera år i produktion.
    I alla tider har det klagats på skolmaten och det kommer det att göras i fortsättningen också. Sällan någon tänker på vilken förmån det är i Sverige.

    Mattanterna

  12. Götaforsbo skriver:

    Har hört att skolmaten per elev ska ligga ungefär runt 10kr men i Vaggeryds kommun ligger den pengen på 7 kr!?! Så lite med pengar tror jag inte kommunen har så det inte kan ligga där. Inget fel på mattanterna! För lite pengar till skolan bara punkt.

  13. Deltidsarbetande mamma skriver:

    Min fundering i det hela är nog mest vad som hänt med folk??? Varför verkar så många tycka att skolan nu för tiden både ska uppfostra och utfodra våra barn. Vart har föräldraransvaret tagit vägen???? Och sist men inte minst – VARFÖR hinner inte folk laga bra mat åt sina barn längre???? Nu är det dax att tänka till!!!!

  14. Mamma till 3 barn i skola o förskola skriver:

    Jag tycker att det är beklämmande att Mattanterna på Centralköket i Skillingaryd tar skolmatsupproret som en personlig kritik emot dem. Att vi i Vaggeryds kommun har Cook chill.systemet är något som våra politiker får ta ansvar för!

    Jag är alldeles säker på att ni på centralköket gör det bästa av situationen. Jag tror inte att ni i någon större omfattning kan påverka på vilket sätt som maten i Vaggeryd ska tillagas. Vad man möjligen kunde önska är att ni skulle inse vad ett byte från Cook Chill-metoden till att laga mat på varje enhet skulle kunna innebära för er i positiv bemärkelse. Om jag själv vore kock eller mattant skulle jag självklart vilja laga mat och servera den direkt till mina kunder. Att kunna möta mina kunder varje dag och höra vad de tyckte om maten. Att kunna förändra menyn utifrån vad mina kunder har för önskemål. Att kunna ta tillvara på överblivna rester och kanske göra en ny rätt av dem nästa dag.

    Att laga mat för att sedan kyla ner den och servera den en annan dag är för mig ett heltokigt system. Alla som lagar mat vet ju att maten alltid är godast nylagad. Viss mat som panerad fisk, kött mm blir ju oerhört tråkig när man värmer upp den, hur god den än var när den var nylagad. Detta är absolut ingen kritik emot er mattanter, utan kritik emot det system som vi har i Vaggeryds kommun.

    Att laga mat från grunden i större utsträckning som matupproret vill lyfta fram handlar naturligtvis inte om att stoppa korv och kärna smör. Men däremot att använda sig av färdigpanerad fisk, färdiga köttbullar, pyttipanna mm det tycker jag man borde kunna göra från grunden. Klart att ni mattanter skulle kunna göra köttbullar från grunden, panera fisk eller göra pyttipanna, det skulle ni göra alldeles utmärkt om ni fick chansen och tiden att göra det! Eller hur?? Återigen är det ingen kritik emot er, kritiken riktas emot politiker som har fattat detta beslutet om hur maten ska tillagas.

    Nu vill pensionärer och föräldrar till barn i förskola o skola ha ett annat system för hur man tillagar mat i kommunen. Om jag vore kostchef i kommunen så skulle jag se det som mitt ansvar att driva denna fråga för mina kunder (dvs pensionärerna o barnen). Inte envist hänga sig kvar vid ett system som kanske var rätt för 10 år sedan. Som kostchef i kommunen tror jag att du har en stor möjlighet att påverka våra politiker! Lyssna på dina ”kunder” vad de vill ha och driv denna frågan för deras räkning. Det finns många engagerade föräldrar och pensionärer som gärna vill vara med och driva denna fråga. Bjud in föräldrar och pensionärer, lyssna på dem och ta tillsammans fram nya förslag för hur maten i Vaggeryds kommun ska tillagas i framtiden. Se detta som en utmaning i din roll som kostchef!

    Mamma till 3 barn i skola o förskola

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.