En av socialdemokratins toppolitiker, gruppledaren i riksdagen Mikael Damberg gästade i dag Vaggeryd . Han gjorde ett studiebesök på småföretaget Vaggeryds Svarv för informera sig om och diskutera småföretagens situation med företagsledningen med Bengt Nord i spetsen.
Mikael Damberg använde uttryckte ”Jättespännande” har han tackade för besöket. Den resa som Bengt Nord beskrev sedan företaget startades 1996 har verkligen varit jättespännande eftersom små företag med legotillverkning på programmet drabbas stenhårt av konjunktursvängningar.
Visst var det verkligheten som Damberg fick möta och visst gick meningarna isär i några fall mellan företagare och politiker, men mycket samförstånd kunde också anas.
Bengt Nord berättade om en vardag med korta betaltider och små marginaler och produktionsansvarige Johan Nilsson beskrev hur viktigt det är att ha is i magen när ”ledtiderna handlar om timmar”. Vad som kommer att hämnds i höst vågar vare sig Bengt Nordh, Johan Nilsson eller ekonomiansvarige Emma Nord sia om. Men för tillfället ser det bra ut och företaget har efter semestern anställt personal så att man nu är uppe i 16 anställda. Men man behöver växa ytterligare för att kunna uppnå större stabilitet.
Det blev ett näringsrikt bollande av synpunkter kring bordet i fikarummet. Bengt Nord var till exempel kritisk mot satsningen på jobbcoaching som han menade kostar mycket mer än den smakar.
Mikael Damberg medgav höga kostnader och men också vissa förtjänster. Men han utlovade en översyn av hela systemet.
Ungdomsarbetslösheten och svårigheten att rekrytera utbildad personal fanns också Nords agenda. Mikael Damberg lyfte här fram satsningen på yrkeshögskoleutbildningar med ytterligare 9 000 platser, en ökning med 50 procent.
Även om det är några år dit berättade Bengt Nord också att han tänker en hel del på sin pensionering och just den problematiken var den bärande delen av Mikael Damberg summering av besöket på Vaggeryds Svarv.
– Just ägarskiften är en viktig fråga här i länet eftersom 42 procent av företagen ägs av personer som är över 55 år, framhöll han och presenterade ett förslag om samarbete mellan arbetsförmedlingen och näringslivet för skapa ett slags företagsförmedling för att underlätta att genomföra generationsskiften.
Damberg menar att det finns en stor potential just vid dessa skiften och talade om en ”överväxel” för att den växa höja exportinriktningen från dagens 13 procent. Äldre chefer har med ålderns rätt ibland inte den drive som krävs, inte sällan upplever de också brister i språkutbildning och så vidare.