Kvinnans roll har nästan alltid varit undanskymd i officiella militära sammanhang. Men på Miliseum i Skillingaryd som invigs den 14 september kommer hon att få en mer framträdande plats.
I den indelte soldatens värld var kvinnan själva grundbulten för verksamheten. Utan henne hade indelningsverket helt enkelt inte fungerat. I den 1700-tals soldattorpskuliss som kommer att visas på Miliseum är det följaktligen hustrun som är huvudpersonen i soldatfamiljens liv.
Soldaten i sin fina uniform ska ut på övning eller i krig. Därför kommer hans gravida hustru att tvingas dra hela lasset under hans frånvaro, inte bara trösta barnen som på kulissbilden.
– Även om hon inte övade på Slätten eller drog ut i krig hade kvinnan en nog så hård lott, säger Miliseums chef Sven Engkvist.
– Hon skulle till exempel sköta jordbruket på soldattorpet med allt vad det innebar. Familjerna på soldattorpen var dessutom ofta barnrika. Därför är det inte någon slump att kvinnan i kulissen är gravid. Kvinnorna på soldattorpen var som regel havande under större delen av sina vuxna liv.
Men samtidigt var soldathustrurna mycket respekterade. Knekten fick inte gifta sig med vem som helst.
Valet av kvinna krävde inte bara att hon var välrenommerad, utan också kompanichefens formella gillande.
I livet kring regementsheden Slätten i Skillingaryd hade kvinnan också sin givna roll. Mest framträdande var den kanske på Kaffegatan med alla sina cafeér, krogar och matserveringar som oftast drevs av kvinnor, vilka nu hedras med en egen monter.
Men det fanns också ett slags högreståndsmiljö bland regementets officerare. Inte utan stolthet kan Miliseum i en uniformsmonter visa upp en officershustru i klänning från förra sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen.
En tankegång bakom Miliseum är att det ska engagera, väcka intresse och stimulera till egna forskningar. Ett viktigt konstaterande under projekteringen har varit att det militära inte bara handlar om vapen och uniformer, långt därifrån.
– Däri ligger nog vår stora utmaning, att kunna skildra klassiskt manliga sektorer och sysslor så att de bli intressanta även för kvinnor och barn. Det väldigt mycket av mer allmänt intresse som redskap och verktyg, lokalhistoriska berättelser, fotografiska bilder och exempelvis olika slags sjukvårdsutrustning som vi vill visa, framhåller Sven Engkvist. Planer på friluftsteaterverksamhet med historiska förtecken finns också.
– Men det är inte bara Miliseums utställningar som ska utgöra behållningen av ett museibesök. I vårt fall är det hela den riksunika miljön i och kring det statliga byggnadsminnet Skillingaryds läger som bör intressera och berika alla på ett naturligt sätt.
Sven Engkvist i arbete med utställningen.