Waggeryds Museiförening har lagom till Hemvändardagen i Magnisa stuga låtit göra ett nytryck av musikkåren Götas noter som Leif Palm räddade från att kastas när Munksjös fabrik i Vaggeryd lades ned 1983.I den här artikeln berättar Lars Erik Joakimson och Torleif Bergström från Waggeryds Museiförening om musikkåren, dess historia och hur projektet ”Rädda musikkåren Götas noter” har kunnat genomföras:
Musikkåren Göta
Mellan åren 1905 – 1949 fanns det en musikkår knuten till Munksjö sulfatfabrik i Götafors. Martin Engqvist var ledare. När han kom till fabriken 1905 som ung kassör hade han varit musikelev vid Göta Artilleriregemente i Jönköping. Ingenjör Hugo Lundberg, platschefen på den nystartade pappersmassefabriken, var angelägen att bruket skulle ha en egen orkester och placerade därför musikkanterna i samma skift så att övningstiderna skulle stämma.
Martin Engqvist fick snabbt igång musikkåren. Efter 10 år köpte man ett markstycke vid Hjortsjöns sydöstra strand. Här spelade man under somrarna tre gånger i veckan. Området fick namnet Götastrand. 1936 såldes Götastrand till Folkparksföreningen, men musikkåren fortsatte att spela där fram till 1949 då den lades ned.
Vid Munksjös nedläggning 1983 hittade Leif Palm de sex notböckerna i fabrikens arkiv. Han tog hand om böckerna. De var hårt slitna.
Jan Allan Persson har samlat en grupp bleckblåsare som de två sista åren spelat musikkåren Götas musik på Hemvändardagen i Magnisa stuga. De har då använt de 100-åriga notböckerna.
Sedan förra Hemvändardagen har Museiföreningen arbetat med en nytryckning av noterna. Sidorna har skannats och bearbetats i Photoshop. Tryckningen på Skillingaryds tryckeri har finansierats med pengar från Majken och Rolf Grenthes Stiftelse.
Vid Hemvändardagen på lördag spelar Jan Allan Perssons ensemble i parken utanför Magnisa stuga.