Betelförsamlingen i Vaggeryd har tradition att stödja missionärer i Afrika och i helgen har man haft missionärsbesök i form av Diane och Asante Manu.
På 1940-talet tog 300 personer farväl på perrongen av vaggerydsborna Anna-Lisa och Sten Abrahamsson när de reste ut som missionärer.
Alice – ”Alice på mejeriet” – och Dag Palm var i många år missionärer i Sydafrika och deras verksamhet där har följts upp av dottern Monica Woodhouse och hennes man Basil, vilka ansvarar för Place of Restauration, ett hem för föräldralösa barn. Varje höst anordnar Betelförsamlingen en insamling för deras arbete.
Söndagen den 24 augusti medverkade Mocambique-missionärerna Diane och Asante Manu i gudstjänsten i Betelkyrkan. Tillsammans med några andra SAM-församlingar stöder Betelförsamlingen sedan några år deras verksamhet där. Diane Manu har rötter i vår bygd. Hennes mor, Doris, född Florin, var Svenska Alliansmissionens missionär i Nya Guinea (ej Papua Nya Guinea) och gifte sig med Åke Jonsson från Tofteryd. Åke var senare verksam i ett missionsprojekt i Jemen.
När Diane var i 10-årsåldern var familjen missionärer i Tanzania. Under hennes uppväxt bodde man på några olika platser i Småland, bland annat i Ekeryd.
1989 träffade Diane sin blivande man, Asante Manu. Han är uppvuxen i Ghana och efter ingått äktenskap 1991 var de i Ghana några år och arbetade med församlingsplantering. Mellan 1995–2003 bodde de i Hagafors och har fortfarande hus kvar där. Asante arbetade i Lökeryd dessa år, vilket förklarar att han talar så bra svenska. Diane, som är utbildad sjuksköterska, arbetade då som distriktssköterska på vårdcentralen i Skillingaryd. Hennes föräldrar, Doris och Åke Jonsson, bodde vid denna tiden på Långserums fritidsgård och var vaktmästare där.
När Svenska Alliansmissionen 2003 sökte missionärer till Mocambique, en före detta portugisisk koloni med cirkaa 24 miljoner invånare, kände sig Diane och Asante Manu kallade.
Paret har tre barn mellan 18–22 år, vilka gått skola i Kenya. Äldste sonen läser nu till läkare i Polen. Mission på 2000-talet handlar bland annat om att hjälpa till att utbilda lokalbefolkningen på olika sätt. Paret Manu började arbeta på Pemba Theological College, en ekumenisk bibelskola, där man utbildar lokala pastorer. En utmaning, eftersom många är analfabeter i denna del av Mocambique.
Asante är lärare i bibelkunskap och även Diane har varit lärare där, bland annt i engelska. Nu är hennes huvudsakliga arbete att vara koordinator på en organisation för aidsinformation.
Befolkningen i Mocambique är till största delen kristen (56%) men i den norra region av landet som paret Manu arbetar är 95% muslimer. Konflikter mellan muslimer och kristna förekommer inte utan de lever sida vid sida. Det som missionärer upplever som svårt är att urbefolkningen, trots övergång till kristendomen, har svårt att lämna sin animistiska tro på att naturen är besjälad av andar. Diane och Asante Manu har denna gång varit i Sverige i cirka 5 veckor och beräknar återkomma 2017.
Diane och Asante Manu gästade Betel.