Värdskonferensen på Fenix bjuder utöver workshops i smågrupper också på en rad intressanta storföreläsningar på temat entrepenörskap. Först ut var mannen som kallats Sveriges Robin Hood.
Han introducerades i alla fall så av den utmärkte presentatören Sebastian Wictorin . Men Simon Eisner själv förjdupade beskrivningen med att tillägga att ”det finns många som ser mig som den elake sheriffen i Nottigham”.
Vilken beskrivning som kommer närmast sanningen överlåter vi åt andra att avgöra. Men faktum är ändå att vi slänger alldeles för mycket mat i vårt land. Enligt Simon Eisner handlar det om 30 procent av all mat eller 1,5 miljoner ton mat per år.
Livsmedelskedjor, butiker och andra som har med mat att göra betalar entrepenadfirmor för att ta hand om den mat som blir över och köra den till en avfallsläggning där den eldas upp och blir värme.
Simon Eisners affärsidé bakom företaget Allwin AB som är verksamt i Göteborg och som han startade för tio år sedan är att mot samma ersättning som affärerna betalar till transportföretagen istället köra ut livsmedeln till ett nätverk av hjälporganisationer som förmedlar maten till socialt och ekonomiskt utsatta.
Allwins anställda leverererade under 2013 500 000 måltider på detta sätt i ett system som han beskriver som miljömässigt och medmänskligt hållbart.
Simon Eisner berättade att hans firma i Göteborg med två anställda under ett år delar ut 13 gånger så mycket mat som Stadsmissionen som verkat i rikets andra stad i 60 år.
Han konstaterade också att hans företag levererar mat som till endast fem procent kommer i närheten av bäst före-datum. Men det kan också handla om varor som har skadat emballage eller inte uppfyller de viktspecifikationer som finns på förpackningarna.
– Det ansvar vi har är för maten under transporten, från butiken till hjälporganisationen, berättade han.
En vidareutveckling av det här konceptet kan ge massor av jobb menar Simon Eisner som dock tvivlar på att han själv kommer att bli den som tjänar de stora pengarna.
– Det brukar alltid bli så någon annan står redo att ta över och tjäna de stora pengarna, som Spotity som tog över Napsters idé, tillade han.