Ove Gustavsson har under sina 17 år som chef för kostenheten på Vaggeryds kommun varit med om att flytta fram positionerna en hel del.
Milstolparna är flera:
1998 KRAV-certifierades det kommunal storköket på Fågelforsskolan som ett av de första i landet.
KRAV står för bra miljöval–god djuromsorg–god hälsa–socialt ansvar.
2006 var Vaggeryds kommun bäst i landet med en 15 procentig andel ekologiska livsmedel i maten.
Samma år fick kommunen organisationen Ekomats pris Guldsquashen för det banbrytande arbetet med att i stor omfattning införa ekologiska produkter i den offentliga sektorns vardagsarbete.
2010 satsas 7,80 per portion på ekologiska ingredienser – utan extra budgetmedel.
2015 är motsvarande summa 9,83.
2015 har det kommunala storköket serverat en miljon KRAV-märkta och ekologiska måltider.
2015 ligger Vaggeryds kommun på 24:e plats i landet i fråga om andelen ekologisk mat.
Andelen ekologisk mat är 36 procent av kosten. Det handlar om mellanmjölk, gröna ärter, gula ärter, purjolök, krossade tomtaer, vetemjöl, gul lök och bananer.
Minst två dagar i veckan är maten ekologisk-KRAV-märkt.
99 procent av fisken är MSC-märkt , alltså hållbart fångad fisk.
Elevdemokratin har utvecklats så att ett matråd skapats, torsdag väljer eleverna mat under våren, det finns vegetarisk mat på de större skolorna och gymnasiet tre dagar i veckan. Under våren är en dag i månaden köttfri.
Mycket har alltså gjorts under dessa år. Men den snabba utvecklingen kommer att tvinga fram ett fortsatta miljöprojket inomkosten.