En och annan och annan kommuninvånare har mött kungligheter. Men hur många kan skryta med att ha träffat en livs levande nobelpristagare ? Det kan Per-Olof Persson och Karl-Olof Nilsson från Skillingaryd.
För 66 år sedan, i december 1948, fick de två ungtupparna, 13 respektive 12 år unga, vara med om ett möte med det årets nobelprisvinnare i litteratur T.S. Eliot (188-1965), engelsmannen som numera väl mest känd för att ha skrivit förlagan till musikalen Cats.
Mötet med nobelprisvinnaren blev kulmen på en rad festligheter i Stockholm i samband med den stora riksarbetsfesten i Stockholms konserthus där vinnarna i den så kallade Ungdomsberedskapen hyllades.
1948 hade skillingarydslaget Berguven nämligen stora framgångar i just Ungdomsberedskapen .
Det var en tävling med rötterna i beredskapsåren då det var viktigt att mobilisera alla krafter för att trygga landets försörjning. 1948 samlade arrangemanget 75 000 deltagare. Per-Olof Persson var bäst av dem alla och blev rikssegrare.
Per-Olof samlade in 9,5 ton papper och gjorde 6 000 timmars arbete i jordbruket(!) medan Karl-Olof Nilsson bidrog med sju ton papper, 182 kilo glasskrot, 136 kilo metallskrot, 54 timmars arbete på en plantskola, 250 kronor i besparingar och mycket annat. På det var Karl-Olof bäst i länet men rikssegrare det blev Per-Olof med Karl-Olof som fyra. Dessutom slutade Berguvens lag etta i länet och tvåa i riket.
Belöningen för driftige lagledaren Rune Storck och hans båda adepter blev resa till Stockholm för att hyllas. De tre tog tåget till Stockholm där Per-Olof ute på Drottningholm ur kung Gustaf V:s hand den 9 december 1948 fick ta emot dennes porträtt.
Senare fick Per-Olof också träffa kronpris Gustaf Adolf, flera statsråd och andra kungligheter, framträda i radio i Frukostklubben med mera. Rune Storck gjorde stor succé genom att på stående fot inför 1 200 personer i sång beskriva hur det gick till när Per-Olof blev riksmästare.
Mycket mer finns att berätta. Bland annat att trion från Skillingaryd fick flyga hem på SAS bekostnad med en av flygbolagets DC 4:or från Bromma till Torslanda flygfält i Göteborg.
– Det var en storsensation för oss och när vi landade i Göteborg stod det journalister på plattan och väntade på oss för att fotografera oss tillsammans med T.S. Eliot som hade färdats med samma plan, minns Per-Olof.
Värdet av att få möta en nobelprisvinnare, med en kassaförstärkning på 160 000 svenska kronor på fickan, har kanske vuxit med åren. De två pojkarna hade knappast någon klarare uppfattning vem han var.
– Jag hade bara läst engelska i fyra månader på realskolan i Vaggeryd men berättade vem vi var och hade gjort . T.S. Eliot var en rakryggad och ganska stram man som svarade att ”vi var duktiga pojkar”.
Eliot lär ha varit imponerad av Per-Olof hade fått möta kungen. Själv fick han nöja sig med att möta kronprinsen som delade ut nobelpriset det året.
- En verklig hovbugning när Per-Olof hälsar på Gustaf V.
- Ännu en bild ur tidningen Veckojournalens förnämliga bildreportage kring Per-Olofs vistelse i Stockholm.
- En grovkornig bild från mötet med T.S. Eliot. på Torslanda.