Naturum – inte Miliseum

Miljöpartiet talar varmt för Naturum men har andra tankar när det gäller Miliseum.
– Vårt uttalande handlar om kommunens avvägningar vad gäller bidrag och stöd till vissa aktiviteter och verksamheter. Vi vill med vårt uttalande skapa en diskussion och dialog runt vad vi inom kommunen satsar på, eftersom detta ger en bild av vad vi tycker är viktigt, säger Stig-Göran Hultsbo, ordförande för Miljöpartiet i Vaggeryds kommun.

Miljöpartiet de gröna i Vaggeryds kommun har vid sin årsstämma den 24 mars 2015 beslutat att göra följande uttalande. Länsstyrelsen har till Gislaveds, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner ställt frågan om dessa tillsammans kan bidra med cirka 300 000 kronor som stöd för att kunna behålla nuvarande bemanning vid Naturum, Store mosse nationalpark.

När Naturum byggdes i början av 2000-talet satsade kommunerna stort för att Naturum skulle komma till stånd. Verksamheten har därefter varit till stor glädje och nytta för turister, skolklasser, forskare och naturintresserade som på ett mycket illustrativt och bra sätt kunnat studera historia och livet kring södra Sveriges största mosse. Mossen är välkänd utomlands och cirka en tredjedel av de 40 000 personer som årligen besöker Naturum är utländska besökare.

Det är därför med stor besvikelse vi hör att de berörda kommunledningarna resonerat sig fram till att staten själva, utan kommunalt stöd, ska finansiera besöksverksamheten. Miljöpartiet beklagar detta trånga synsätt för något så positivt och publikdragande som Naturum.

För Vaggeryds del är det dessutom mycket förvånande att kommunledningen hänvisar till att Naturum enbart är ett statligt ansvar, när kommunen med miljontals kronor medfinansierar ett Miliseum, som har som grunduppgift att musealt illustrera ett tidigare statligt rikstäckande indelningssystem med uppgift att leverera soldater till olika typer av angreppskrig i mellaneuropa.

Det finns dessutom en stor risk att Miliseum leder till tillkommande aktiviteter med propåer om ytterligare kommunala kostnader.

Nu närmast ansöker Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar om 75 000 kronor för en 2-dagars så kallad Generalmönstring där cirka 200 företrädesvis vuxna män ”samlas, utbyter erfarenheter , lever lägerliv och framför allt – visar upp vad man kan”. I ett val mellan dessa vill Miljöpartiet att det satsas på ett framåtsyftande Naturum istället för ett historiskt krigsskildrande Miliseum.

Vidare att kommunen satsar på de tidigare så njuggt hanterade men ungdomligt utåtriktade rollspelsverksamheterna i kommunen, istället för att lägga pengar på tillresande mäns intresse av att spela militära rollspel.

För Miljöpartiet i Vaggeryd

Stig-Göran Hultsbo Ordförande

97 130712 Anja Olofsson, Fryebo, Skillingaryd

Store mosse. Läsarbild

 

 

7 kommentarer
 1. Gunnel Johansson skriver:

  Om jag fattat rätt så är centern inne på att avslå 50000 kr till Generalmönstingen. 25000 kr skulle kultur fritid gå in med och det får räcka. Våra skattepengar ska gynna de ungas aktiviteter inom historieutvecklingen på Miliseum. Män med dragna lansar får leta anslag på annat håll mina skattepengar bör gå till annan verksamhet.

 2. Robert skriver:

  Stig-Göran Hultsbo har ingen förståelse för det kulturarv som ligger i Skillingaryds militärhistoria. Vi är många som är tacksamma över att Kommunen hjälper till att bevara och visa en historia som präglat folket i Skillingaryd under många generationer. Kanske inte så lätt att förstå om man inte har rötterna i bygden. Stig-Göran tycker vidare att man inte skall visa upp den historia som har funnits, bara för att den inte lett till goda gärningar.
  Jag anser att det är ännu viktigare att visa även det vi inte tycker var rätt. Vi skall inte glömma mänsklighetens misstag.

 3. Skeptikern skriver:

  Gunnel Johansson(C) skriver ”Män i dragna lansar får leta anslag på annat håll, mina skattepengar bör gå till annan verksamhet”
  Men är det OK att skattepengar i form av ett Leaderstöd används för marknadsföring av ett lokalt Paint-Ball-företag?
  Paint-Ball anses ju av de utövande vara en etablerad sport och får absolut inte förväxlas med att ”leka krig” , men titta gärna på de bildgallerier som finns på företagets hemsida och bilda dig en egen uppfattning!
  Fundera även lite på benämningarna av Paint-Ball företagets spelscenarier. Vad ger de för associationer?
  ”Capture the flag, Kill ém all (döda dem alla), Double Nuke, Search and Destroy (sök upp och förstör), Domination”
  ”Search And Destroy” var för övrigt en militärtaktik som användes av amerikanska soldater under Vietnamkriget. Det mest ökända ”search and destroy” uppdraget resulterade i Song My massakern där ordern var just ”döda dem alla”

  Jag förstår inte hur man med det perspektivet kan störa sig på att en militärhistorisk förening söker bidrag för en ”Generalmönstring”

 4. Gunnel Johansson skriver:

  Det här gänget med mogna män med lansar och även hästar har varit här i flera år nu. Gissar att det är samma folk nu som visar upp sig. Varit och tittat på dem alla dagar varje år. Vilka är det som kommer på lördagen brukar det vara de trogna byborna och några till ca 200 personer plus truppfolket. Söndag samma bybor kollar läget igen om vädret är vackert. Men det är intressant, men i dagens kärva ekonomiska läge är det förnuftigt ? . Det tycker inte jag. Det blir varje år en summa på minst 75000kr i skattepengar.

 5. Oscar Smith-Oskarsson skriver:

  Man kan tycka vad man vill om olika kulturprojekt.
  Men när vi inte höjde mera röster emot ufon på E4an för 1,5miljon? så tycker jag att vi skall vara ödmjuk för saker som sätter Vaggeryds kommun på kartan och inte på hispan

 6. Stig-Göran Hultsbo skriver:

  Signaturen Robert menar att jag som inflyttad sedan 27 år inte har någon förståelse för det kulturarv som ligger i Skillingaryds militärhistoria. Detta är att göra det lite enkelt för sig och Jag vill påminna Robert om att uttalandet är antaget på Miljöpartiets årsmöte där både infödda och utsocknes födda deltog. Det är därför inte bara jag som tycker som uttalandet utan hela årsmötet står bakom.
  Här nedan vill jag som privatperson kommentera ditt inlägg:
  Jag tycker att Miljöpartiets uttalande tillräckligt tydligt belyser kommunledningens mycket svårbegripliga hållning till bidrag, både vad gäller våra två ”um-museum” och prioriteringen mellan ungdomar contra vuxna män.
  Det är helt rätt Robert att man ska visa upp sin historia. Men, militärmakt och militärhistoria är en ren statlig angelägenhet eftersom ingen annan har fått skapa eller äga militär makt. Låt staten visa verksamheten och kommunen den påverkan denna haft på lokalsamhället, både för Skillingaryds samhälle och för de byar och kulturbygder som militären exproprierat och gjort till ödebygd.
  Du nämner också att vi inte ska vara rädda att visa på kriget som ett mänskligt misstag. Helt rätt, detta är vi helt överens om. Men, tyvärr kan jag inte hitta denna ärlighet i de utställningar och visningar som finns på Miliseum. Snarare har man försökt att romantisera soldatfamiljens liv och den indelta soldatens gärning i de olika angreppskrig han var lejd till strida i. Krigsromantik är farligt och nu när Miliseum även startar en barn- och ungdomsverksamhet tar man på sig ett mycket stort ansvar att förmedla en sann historia över krigets olika fasor.

 7. Infödd skriver:

  Avundsjuka! Med detta kommer jag inte längre att rösta på Miljöpartiet

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Outlines For Root Criteria For RussiaBride

19:20 | Virtually anyone who hopes to find true love is pleasant to apply for the postal mail order brides… Läs mer

Understanding No-Fuss Programs Of Dissertation Writer

11:17 | A lot of ex – pupils develop into stumped when time comes to start composing their dissertation. As… Läs mer

The Lost Secret of Online Essay Writer

09:24 | The Lost Secret of Online Essay Writer The research paper creating is a mill as you may locate… Läs mer

The Essay Conclusion Pitfall

09:23 | The Essay Conclusion Pitfall Essay Conclusion Features It really is too late to alter the essay. The concluding… Läs mer

A Guide to My Custom Essay

09:23 | A Guide to My Custom Essay The War Against My Custom Essay All-the personalized speech newspapers offered on… Läs mer

The Biggest Myth About Online Essay Writer Exposed

09:22 | The Biggest Myth About Online Essay Writer Exposed Online Essay Writer Secrets That No One Else Knows About… Läs mer

The Argument Essay Topics Cover Up

09:22 | The Argument Essay Topics Cover Up And so, if you learn to presume through writing, then you’re going… Läs mer

Introducing Online Essay Writer

09:22 | Introducing Online Essay Writer http://faculty.mdc.edu/fganivet/ENC2300/WitingPaper.htm Where to Find Online Essay Writer The author pick procedure takes in to… Läs mer

What the Experts Are Not Saying About How to Write a Persuasive Essay and What This Means For You

09:03 | What the Experts Are Not Saying About How to Write a Persuasive Essay and What This Means For… Läs mer

A History of Buy Essays Cheap Refuted

09:03 | A History of Buy Essays Cheap Refuted Do not stop until you discover a subject essays help. Into… Läs mer

Underrated Concerns About Custom Essay Papers You Need to Read About

09:02 | Underrated Concerns About Custom Essay Papers You Need to Read About What You Need to Do About Custom… Läs mer

Untold Stories on Buy Essays Cheap That You Really Need to Read

09:02 | Untold Stories on Buy Essays Cheap That You Really Need to Read Somebody deals along using well being…. Läs mer

The Downside Risk of Custom Essay Papers That No One Is Talking About

09:01 | The Downside Risk of Custom Essay Papers That No One Is Talking About The Secret to Custom Essay… Läs mer

Help with Essay Writing: No Longer a Mystery

09:01 | Help with Essay Writing: No Longer a Mystery Help with Essay Writing Features Recognizing the Ultius essay is… Läs mer

The Death of Buy an Essay

08:59 | The Death of Buy an Essay Ruthless Buy an Essay Strategies Exploited Essay writing is one of the… Läs mer

The Hidden Truth About Good College Essays

08:58 | http://libguides.lib.msu.edu/c.php?g=97090&p=908734 The Hidden Truth About Good College Essays The Basics of Good College Essays You ought to locate… Läs mer

A History of Cause and Effect Essay Refuted

08:56 | A History of Cause and Effect Essay Refuted Cause and Effect Essay Help! Conflict is among the components… Läs mer

A Startling Fact about Buy an Essay Uncovered

08:56 | A Startling Fact about Buy an Essay Uncovered Our on-line internet site gives custom writing products and services… Läs mer

The Nuiances of Good College Essays

08:55 | The Nuiances of Good College Essays The Hidden Gem of Good College Essays It is obviously wise to… Läs mer

Alarming Facts Regarding Good College Essays Unveiled

08:55 | Alarming Facts Regarding Good College Essays Unveiled Use exactly what you examine to aid you choose your own… Läs mer

The One Thing to Do for Buy Essays

08:07 | The One Thing to Do for Buy Essays Buying essays on line secure is a issue, maybe not… Läs mer

Compare and Contrast Essay Examples for Dummies

08:07 | Compare and Contrast Essay Examples for Dummies Definitions of Compare and Contrast Essay Examples In the event you… Läs mer

The Pitfall of Buy Essays Cheap

08:06 | The Pitfall of Buy Essays Cheap Inexpensive Essays Online may be so our pro writers are prepared to… Läs mer

The War Against Essay Writer Help

08:06 | The War Against Essay Writer Help Essay Writer Help Options essay writing You might possess medical issues expert-writers.net/… Läs mer

What the Pros Are Not Saying About Buy Essays and What This Means For You

08:06 | What the Pros Are Not Saying About Buy Essays and What This Means For You Essays online protected… Läs mer

What Everybody Dislikes About Buy Essays and Why

08:05 | What Everybody Dislikes About Buy Essays https://expert-writers.net and Why Essays on line safe is a issue, not simply… Läs mer

The Do’s and Don’ts of Website to Check Plagiarism

07:58 | The Do’s and Don’ts of Website to Check Plagiarism The Appeal of Website to Check Plagiarism Students utilize… Läs mer

The Tried and True Method for Website to Check Plagiarism in Step by Step Detail

07:58 | The Tried and True Method for Website to Check Plagiarism in Step by Step Detail The Basic Facts… Läs mer

Ideas, Formulas and Shortcuts for Plagiarism Free Check

07:57 | Ideas, Formulas and Shortcuts for Plagiarism Free Check Students ought to prevent donating to somebody else over online… Läs mer

Why Everybody Is Dead Wrong About Plagiarism Free Check and Why You Absolutely Must View This Report

07:57 | Why Everybody Is Dead Wrong About Plagiarism Free Check and Why You Absolutely Must View This Report Along… Läs mer