Naturum – inte Miliseum

Miljöpartiet talar varmt för Naturum men har andra tankar när det gäller Miliseum.
– Vårt uttalande handlar om kommunens avvägningar vad gäller bidrag och stöd till vissa aktiviteter och verksamheter. Vi vill med vårt uttalande skapa en diskussion och dialog runt vad vi inom kommunen satsar på, eftersom detta ger en bild av vad vi tycker är viktigt, säger Stig-Göran Hultsbo, ordförande för Miljöpartiet i Vaggeryds kommun.

Miljöpartiet de gröna i Vaggeryds kommun har vid sin årsstämma den 24 mars 2015 beslutat att göra följande uttalande. Länsstyrelsen har till Gislaveds, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommuner ställt frågan om dessa tillsammans kan bidra med cirka 300 000 kronor som stöd för att kunna behålla nuvarande bemanning vid Naturum, Store mosse nationalpark.

När Naturum byggdes i början av 2000-talet satsade kommunerna stort för att Naturum skulle komma till stånd. Verksamheten har därefter varit till stor glädje och nytta för turister, skolklasser, forskare och naturintresserade som på ett mycket illustrativt och bra sätt kunnat studera historia och livet kring södra Sveriges största mosse. Mossen är välkänd utomlands och cirka en tredjedel av de 40 000 personer som årligen besöker Naturum är utländska besökare.

Det är därför med stor besvikelse vi hör att de berörda kommunledningarna resonerat sig fram till att staten själva, utan kommunalt stöd, ska finansiera besöksverksamheten. Miljöpartiet beklagar detta trånga synsätt för något så positivt och publikdragande som Naturum.

För Vaggeryds del är det dessutom mycket förvånande att kommunledningen hänvisar till att Naturum enbart är ett statligt ansvar, när kommunen med miljontals kronor medfinansierar ett Miliseum, som har som grunduppgift att musealt illustrera ett tidigare statligt rikstäckande indelningssystem med uppgift att leverera soldater till olika typer av angreppskrig i mellaneuropa.

Det finns dessutom en stor risk att Miliseum leder till tillkommande aktiviteter med propåer om ytterligare kommunala kostnader.

Nu närmast ansöker Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar om 75 000 kronor för en 2-dagars så kallad Generalmönstring där cirka 200 företrädesvis vuxna män ”samlas, utbyter erfarenheter , lever lägerliv och framför allt – visar upp vad man kan”. I ett val mellan dessa vill Miljöpartiet att det satsas på ett framåtsyftande Naturum istället för ett historiskt krigsskildrande Miliseum.

Vidare att kommunen satsar på de tidigare så njuggt hanterade men ungdomligt utåtriktade rollspelsverksamheterna i kommunen, istället för att lägga pengar på tillresande mäns intresse av att spela militära rollspel.

För Miljöpartiet i Vaggeryd

Stig-Göran Hultsbo Ordförande

97 130712 Anja Olofsson, Fryebo, Skillingaryd

Store mosse. Läsarbild

 

 

7 kommentarer
 1. Gunnel Johansson skriver:

  Om jag fattat rätt så är centern inne på att avslå 50000 kr till Generalmönstingen. 25000 kr skulle kultur fritid gå in med och det får räcka. Våra skattepengar ska gynna de ungas aktiviteter inom historieutvecklingen på Miliseum. Män med dragna lansar får leta anslag på annat håll mina skattepengar bör gå till annan verksamhet.

 2. Robert skriver:

  Stig-Göran Hultsbo har ingen förståelse för det kulturarv som ligger i Skillingaryds militärhistoria. Vi är många som är tacksamma över att Kommunen hjälper till att bevara och visa en historia som präglat folket i Skillingaryd under många generationer. Kanske inte så lätt att förstå om man inte har rötterna i bygden. Stig-Göran tycker vidare att man inte skall visa upp den historia som har funnits, bara för att den inte lett till goda gärningar.
  Jag anser att det är ännu viktigare att visa även det vi inte tycker var rätt. Vi skall inte glömma mänsklighetens misstag.

 3. Skeptikern skriver:

  Gunnel Johansson(C) skriver ”Män i dragna lansar får leta anslag på annat håll, mina skattepengar bör gå till annan verksamhet”
  Men är det OK att skattepengar i form av ett Leaderstöd används för marknadsföring av ett lokalt Paint-Ball-företag?
  Paint-Ball anses ju av de utövande vara en etablerad sport och får absolut inte förväxlas med att ”leka krig” , men titta gärna på de bildgallerier som finns på företagets hemsida och bilda dig en egen uppfattning!
  Fundera även lite på benämningarna av Paint-Ball företagets spelscenarier. Vad ger de för associationer?
  ”Capture the flag, Kill ém all (döda dem alla), Double Nuke, Search and Destroy (sök upp och förstör), Domination”
  ”Search And Destroy” var för övrigt en militärtaktik som användes av amerikanska soldater under Vietnamkriget. Det mest ökända ”search and destroy” uppdraget resulterade i Song My massakern där ordern var just ”döda dem alla”

  Jag förstår inte hur man med det perspektivet kan störa sig på att en militärhistorisk förening söker bidrag för en ”Generalmönstring”

 4. Gunnel Johansson skriver:

  Det här gänget med mogna män med lansar och även hästar har varit här i flera år nu. Gissar att det är samma folk nu som visar upp sig. Varit och tittat på dem alla dagar varje år. Vilka är det som kommer på lördagen brukar det vara de trogna byborna och några till ca 200 personer plus truppfolket. Söndag samma bybor kollar läget igen om vädret är vackert. Men det är intressant, men i dagens kärva ekonomiska läge är det förnuftigt ? . Det tycker inte jag. Det blir varje år en summa på minst 75000kr i skattepengar.

 5. Oscar Smith-Oskarsson skriver:

  Man kan tycka vad man vill om olika kulturprojekt.
  Men när vi inte höjde mera röster emot ufon på E4an för 1,5miljon? så tycker jag att vi skall vara ödmjuk för saker som sätter Vaggeryds kommun på kartan och inte på hispan

 6. Stig-Göran Hultsbo skriver:

  Signaturen Robert menar att jag som inflyttad sedan 27 år inte har någon förståelse för det kulturarv som ligger i Skillingaryds militärhistoria. Detta är att göra det lite enkelt för sig och Jag vill påminna Robert om att uttalandet är antaget på Miljöpartiets årsmöte där både infödda och utsocknes födda deltog. Det är därför inte bara jag som tycker som uttalandet utan hela årsmötet står bakom.
  Här nedan vill jag som privatperson kommentera ditt inlägg:
  Jag tycker att Miljöpartiets uttalande tillräckligt tydligt belyser kommunledningens mycket svårbegripliga hållning till bidrag, både vad gäller våra två ”um-museum” och prioriteringen mellan ungdomar contra vuxna män.
  Det är helt rätt Robert att man ska visa upp sin historia. Men, militärmakt och militärhistoria är en ren statlig angelägenhet eftersom ingen annan har fått skapa eller äga militär makt. Låt staten visa verksamheten och kommunen den påverkan denna haft på lokalsamhället, både för Skillingaryds samhälle och för de byar och kulturbygder som militären exproprierat och gjort till ödebygd.
  Du nämner också att vi inte ska vara rädda att visa på kriget som ett mänskligt misstag. Helt rätt, detta är vi helt överens om. Men, tyvärr kan jag inte hitta denna ärlighet i de utställningar och visningar som finns på Miliseum. Snarare har man försökt att romantisera soldatfamiljens liv och den indelta soldatens gärning i de olika angreppskrig han var lejd till strida i. Krigsromantik är farligt och nu när Miliseum även startar en barn- och ungdomsverksamhet tar man på sig ett mycket stort ansvar att förmedla en sann historia över krigets olika fasor.

 7. Infödd skriver:

  Avundsjuka! Med detta kommer jag inte längre att rösta på Miljöpartiet

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

(S) vill ha avfallssamverkan

10:27 | Räkna med politisk strid ända upp i kommunfullmäktige om den framtida avfallshanteringen. – Vi är för samverkan med… Läs mer

Planerar för ny station i Värnamo

08:54 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

TV: Årets företagare hyllades

15:21 | I samband med Waggerydsdagen hyllades ägarna till Styrkonstruktion Småland AB i Vaggeryd.

Tony vann på Bäckalyckan

14:06 | Det har varit tipspromenad med IOGT-NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd.

TV: Utställning med miniatyrhästar

11:55 | I går lördag var det premiär med en riksutställning för Svenska Miniatyrhästföreningen och platsen var hos Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb… Läs mer

Isa vann slaget om publiken

10:41 | Linda Bengtzing utsågs till det stora affischnamnet inför Waggerydsdagen 2015. Men det var inte hon som vann slaget… Läs mer

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:17 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Firade 40 år sedan skolan slutade

07:03 | 59:orna i Skillingaryd har haft sin tredje skolträff och ett 30-tal av eleverna var på plats.

Brobygget över Hjortsjön inleds…

00:52 | Om man ska tro en skylt som en av våra läsare skickat är det dags att bygga bron över… Läs mer

Lisbeth utsågs till årets Vaggerydsprofil

22:51 | Lisbeth Carlsson utsågs till årets Vaggerydsprofil av  Vänskapsklubben i Vaggeryd.

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

TV: Linda – dragplåster på Waggerydsdagen

19:30 | Schlagersångerksan Linda Bengtzing var det stora dragplåstret vid Waggerydsdagen i dag. En tusenhövdad publik hade samlats Framme för… Läs mer

Många nyheter i helgen

11:51 | Den här helgen kommer vi bland annat att berätta om skolträff för 59:or, hundträff, miniatyrhästar, Waggerydsdagen plus berätta… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:38 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda strax väster om Värnamo. Förundersökning om mord eller dråp är… Läs mer

Välkommen EVI Industries

06:03 | I dag får vi säga välkommen till vårt sjunde industriföretag som fast annonsör i vår tidning. Det är… Läs mer

Räddningstjänsten på utryckning

19:07 | Räddningstjänsten i Skillingaryd är på väg till Hotell Småland i Klevshult för ett automatiskt brandlarm. Dessbättre var det… Läs mer

40 år sedan första Waggerydsdagen

17:13 | I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40… Läs mer

Fortfarande många viltolyckor i länet

16:13 | Under  veckorna 31–34 inträffade det i Jönköpings län  cirka 210 viltolyckor där eftersöksjägare från Nationella Viltolycksrådet, NVR, fått… Läs mer

Många kom till opinionsmöte

15:23 | Så mycket nytt framkom inte vid opinionsmötet i Klevshult. Men uppslutningen visar  att landsbygdsupproret för att rädda landsbygdsskolorna… Läs mer

(C)-motstånd mot Fåglabäcksatsning

13:25 | Tanken på en kommunal satsning på att uppföra sju småhus på Fåglabäcksområdet för att få fart på byggandet… Läs mer

Miljö- och bygg beviljade bygglov

12:47 | Vid augustisammanträdet har miljö- och byggnämnden tagit beslut i ett antal byggärenden.

Bedrägeriförsök i miljonklassen

09:27 | Köparen av ett företag i Vaggeryds kommun är anmäld för försök till grovt bedrägeri i miljonklassen.

Kyrkligt bidrag till Tofteryds kyrka

09:18 | Som vi tidigare berättat kommer Tofteryds kyrka att få ett nytt värmesystem. Nu är det klart att Skillingaryds… Läs mer

Det händer i helgen

09:15 | Den här helgen är det en rad aktiviteter som Waggerydsdagen, internationell fest, utställning av miniatyrhästar och allsång. Kika… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.

Lena Landin vann med sina lommar

20:00 | Skillingaryds Fotoklubb har i kväll presenterat årets tredje tävling i färgdia.

Fem lediga tjänster hos IKV Tools

18:33 | IKV Tools i Forsheda har inte mindre än fem lediga tjänster. Läs mer på vår jobbsida.