Ett två och ett halvt år då massor av värdefullt kulturhistoriskt arbete utförts gick kultvårdsprojektet i Vaggeryds kommun i mål på torsdagskvällen.
I fokus under avslutningsfesten på Byarums hembygdsgård stod framför allt Camilla Appelqvist, Mersiha-Seka Ribic och Jennie Enander som på ett förtjänstfullt sätt assisterat inte mindre än 30 handledare från sju olika hembygdsföreningar i samband med fältarbetet.
– De har verkligen gjort ett mycket gott arbete, konstaterar hembygdsrådets ordförande Torild Bornetun och lämnar en räcka smakprov på vad Camilla, Jennie och Mersiha uträttat ute på fältet:
– De har jobbat med kulturbyggnadsprojektet, varit ute och kartlagt och bestämt koordinaterna på alla torpen på skjutfältet tillsammans med Evert Melin , de har digitaliserat massor av handlingar foton och filmer, scannat tusentals sidor och bilder. Dessutom har Camilla gjort fint arbete med den torpmuséum som vi nu har invigt vid Braskabo.
Han nämner också deras arbete med musikkåren Götas noter vilket nu har resulterat i ett tryckt häfte som Waggeryds Museiförening har till försäljning.
Det ska också sägas att hembygdsrådet i Vaggeryds kommun lyckats med vad nästan alla andra misslyckats med, nämligen att använda de resurser som funnits i kulturvårdsprojektet.
Det var staten som drog igång kulturvårdsprojektet 2011 med avsikten att slå två flugor i en smäll. Tanken var att ge arbetslösa bra sysselsättningar och anställningsvillkor samtidigt som kultur-Sverige skulle stöttas.
– Men satsningen har blivit lite av en flopp, mycket beroende på att kommunerna inte ha velat ta på sig arbetsgivaransvaret. Men i Vaggeryd var det inga problem att få hjälp. Vi har haft ett jättebra samarbete med Kristin Stark på Arbetsmarknadsenheten och kultur- och fritidschef Göran Svensson, framhåller Bornetun.
Camilla Appelqvist, Mersiha-Seka Ribic och Jennie Enander