Frågan om blivande föräldrar ska få veta könet på sitt barn har det senaste året aktualiserats inom Landstinget i Jönköpings län, både från föräldrar och från dem som gör ultraljudsundersökningarna.
Efter diskussion och beslut i Landstingets medicinska programgrupp för kvinnohälsa och kvinnosjukvård finns nu en landstingsövergripande vägledning för hur den som undersöker ska hantera situationen på ett så bra sätt som möjligt.
De nya riktlinjerna innebär att om föräldrarna frågar och undersökaren är säker på barnets kön, kan undersökaren berätta om det är en pojke eller flicka.
Om undersökaren inte ser könet ska ingen extra tid läggas på att leta, eftersom syftet med undersökningen är att hitta eventuella medicinska avvikelser.
– Det är sällan det rutinmässiga ultraljudet ger säkert besked om könet, eftersom vi inte aktivt letar efter det, påpekar överläkare Johan Holmberg i kvinnohälsovårdens ultraljudsgrupp, som tagit fram de nya riktlinjerna.
Bakgrunden till nya riktlinjer
Vid ultraljudsundersökningen händer det att de blivande föräldrarna undrar om det är pojke eller flicka. Den som undersöker kan då uppleva situationen som ett etiskt dilemma. Hur ska man förhålla sig om man råkat se barnets kön? Är det att dölja information man tror sig ha?
Hittills har inte information om könet lämnats av vården inom Landstinget i Jönköpings län.
Med de nya riktlinjerna öppnas möjligheten, men undersökaren ansvarar för att ge korrekt besked.
– Här måste vi som är ansvariga för verksamheten lita på den enskilde undersökarens professionalitet och goda omdöme. För att kunna säga om det är en flicka eller pojke ska vi vara absolut säkra.
– Därför är det också helt enligt riktlinjerna att inte meddela könet när man inte är säker.
Inte vårdens uppdrag
Lagstiftningen ger de blivande föräldrarna rätt att få information om barnets hälsotillstånd, men det ingår inte vårdens medicinska uppdrag att ta reda på barnets kön.
Den informationen kommer inte heller att utlovas före undersökningen.
Landstingets ultraljudsgrupp inom kvinnohälsovården har tagit fram de gemensamma riktlinjer som den medicinska programgruppen nu fastställt.