För många år sedan fanns det en frikyrkopastor i Vaggeryd som svarade något krystat och stelt när jag tilltalade honom med ett ”hej”.
Efter lördagseftermiddagens föreläsning på Vaggeryds bibliotek vet jag varför.
Där träffade jag författaren Bengt G Dagrin som berättade om fula ord och som skrivit nyutkomna boken Stora fula ordboken med inte mindre än 18 500 fula ord.
– För tre generationer sedan var Hej ett förbjudet ord, berättade han.
– Anledningen var att djävulens änglar ska ha tilltalat varandra med detta ord.
Men det går i Dagrins bok att fördjupa sig mer än så i ordet hej. Där berättas om komplikationerna med ordet hej i en 25 centimeter lång spalt av normalbredd.
De fula orden är dock en mera komplex historia än så. Det finns ord med sexuell anknytning som är fula idag men inte var fula för 300 år sedan – eller tusen år sedan.
Ett annat exempel: Ordet ”tjej” är idag ett positivt laddat ord som härstammar från romani. För 100 år sedan var det förbjudet.
Det var vid den tiden som Gustaf Fröding fick ett åtal emot sig för några strofer i diktsamlingen Stänk och flikar – verser som idag är stor konst.
Å andra sidan tillkommer det nya fula ord hela tiden och då behöver det enligt Bengt Dagrin inte handla om vanliga fula ord eller svordomar. Det finns vardagliga ord som kan få honom att bli riktigt upprörd.
– Ord som ”alltså”, ”liksom”, ”typ”, ”precis” är verbala kvalster som sprider sig som farsoter. De är 50 gånger vanligare i tal än i skrift, säger Dagrin.
Budskapet från denne lärde föredragshållare är att vi måste lära oss att umgås naturligt med våra fula ord.
– Det är våra attityder som dömer dem som fula, säger han.
Dagrins intressanta föreläsning kompletterades med en nästan lika lång och mycket givande frågestund.
Föredraget ingick i Öppet hus på biblioteket med bland annat försäljning av utgallrade böcker och tidskrifter. Det var även ordnat med aktiviteter för barnen och servering under några timmar på lördagseftermiddagen.
Bengt Dagrin har i 25 år forskat och gett ut böcker om det som i dagligt tal kallas fula ord.